Ce factori putem controla în tehnologia porumbului? - Revista Ferma
6 minute de citit

Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

Field Seeds Academy SYNGENTA 20235 Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

Schimbările climatice sunt o realitate, nu doar o ipoteză pesimistă. De aceea, companiile din agribusiness încearcă, fiecare în felul ei, să se adapteze noilor condiții. Syngenta a ales să transmită partenerilor săi cunoaștere.

Pe 24 august, compania de semințe a organizat o întâlnire în câmp, legată de cultura porumbului, la marginea Buzăului.

”Field Seeds Academy” este un nou program pe care Syngenta l-a demarat anul acesta. Inițial a fost gândit ca o rețea de platforme experimentale și de testare, specializate pe diferite culturi. Acolo, echipa de vânzări urma să poată prelua de la colegii din divizia tehnică cunoștințe noi despre produsele din portofoliul companiei. Dar apoi a venit întrebarea: „De ce să nu transmitem aceste informații și clienților noștri fermieri? De ce să nu aflăm chiar de la ei ce și-ar dori și să ne consultăm?” Și așa rețeaua s-a deschis și către fermieri, după cum ne-a spus Raluca Boțan, marketing manager al Syngenta pentru regiunea Mării Negre.

Field Seeds Academy SYNGENTA 20231 Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

Polenizarea între diferiți hibrizi

Unul dintre experimentele cele mai interesante despre ale cărui rezultate parțiale au aflat fermierii a fost cel referitor la cum e influențată polenizarea de modul în care se cultivă la un loc hibrizi diferiți. În experiment au fost folosiți patru hibrizi diferiți, de culori diferite – alb, galben, portocaliu și roșu – pentru a urmări și gradul de combinare între ei. Experimentul se află în primul an. Până acum a rezultat că porumbul alb și cu cel galben se polenizează reciproc foarte ușor, iar cel roșu și cel portocaliu nu au prezentat boabe de alte culori, nici măcar când semănatul s-a făcut cu boabe amestecate la un loc, și nu doar pe rânduri învecinate.

Suplimentul de azot înseamnă, adesea, risipă

Foarte utile s-au dovedit a fi și studiile care urmăresc evidențierea corelației dintre densitatea de semănat și cantitatea de azot aplicată. Rezultatele de până acum indică faptul că în cazul densităților mici (65.000 – 70.000 boabe/ha) mărirea cantității de azot aplicată nu influențează producția. În schimb, în cazul unor densități cuprinse între 80.000 și 90.000 – 100.000 boabe germinabile/ha, o creștere moderată a azotului aplicat – 20 kg s.a./ha – poate avea rezultate benefice. Și, poate paradoxal, în cazul densităților mari – 100.000 boabe/ha și peste – suplimentarea cantității de fertilizant aplicată nu dă rezultate.

Și rezultatele studiilor asupra modului în care densitatea de semănat sau tehnologiile aplicate – convenționale, no till sau minimum tillage, precum și textura solului influențează producția au stârnit interesul fermierilor.

Field Seeds Academy SYNGENTA 20233 Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

„O zi câștigată la răsărire înseamnă două la polenizare”

O întrebare pertinentă legată de cultura porumbului este „când semănăm?” Conform rezultatelor încercărilor făcute pe platforma Field Seeds Academy de la Vernești, Buzău, în condițiile actuale este un câștig să se semene cât mai devreme, imediat ce sunt îndeplinite condițiile de răsărire. „O zi câștigată la răsărire înseamnă două zile câștigate la polenizare”, spun specialiștii Syngenta. Importanța acestui avans este importantă în contextul arșiței care se instalează timpuriu și se prelungește zile de-a rândul. Când temperaturile cresc peste 30°C, polenizarea porumbului este foarte dificilă. La 32°C grăunciorul de polen trăiește în aer cel mult un minut, iar la 35 polenizarea nu se mai produce!

Field Seeds Academy SYNGENTA 20234 Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

Digitalizarea rezolvă multe probleme

Un ajutor imens pentru fermieri, însă, este introducerea tehnologiilor digitale. Specialiștii Syngenta au creat o platformă virtuală, susținută de o bază de date uriașă. În platformă, orice fermier poate să selecteze solele pe care le lucrează, apoi să introducă datele referitoare la istoricul producțiilor din ultimii ani și la așteptările sale. După ce va selecta și grupa FAO, sistemul va întregi setul de informații cu istoricul precipitațiilor din ultimul an, cu o hartă a structurii solului și, dacă există, cu cartarea agrochimică. Pe această bază va recomanda hibrizii cei mai indicați zonei, din care fermierul îi poate selecta pe cei preferați. Apoi se face o hartă cu recomandările privind densitatea de semănat și se elaborează automat harta de semănat pentru utilaje.

Field Seeds Academy SYNGENTA 20232 Ce factori putem controla în tehnologia porumbului?

Viteză și precizie remarcabile

Partenerii de la Titan Machinery, distribuitorii tractoarelor Case, au avut grijă, după cum a arătat Octavian Matei, reprezentant al departamentului „Agricultură de precizie” al companiei, ca mașinile lor să aibă în dotarea standard acele componente și soft-uri care să le permită să transpună pe câmp indicațiile de pe hărți. Tractoarele pot „colabora” perfect cu semănătorile Vaderstad, de exemplu, astfel încât să poată pune sămânța sub brazdă, cu rată variabilă, cu o viteză remarcabilă. Cât despre precizie, vom spune doar că utilajele numite au scris, cu o acuratețe remarcabilă, prin semănare variabilă, numele „Syngenta”, în mijlocul platformei demonstrative.

Compactare redusă la minim

Un element important este că utilajele dau rezultate maxime atunci când sunt folosite și auxiliarele cele mai performante. O economie de 4% la combustibil și o tasare minimă a solului devin posibile atunci când sunt utilizate cauciucurile Michelin de nouă generație. În brazdă acestea pot fi utilizate umflate la doar 0,9 bari, ceea ce reduce semnificativ tasarea și fac ca patinarea să nu existe, practic. Pe șosea, în schimb, funcționează la presiunea normală, de doi bari.

În concluzie, parteneriatul din cadrul ”Field Seeds Academy” reprezintă o sursă valoroasă de soluții pentru viitorul fermelor românești!

CE POATE FACE FERMIERUL?

Vorbind mai concret despre obiectivele urmărite în cadrul acestui proiect de anvergură – ”Field Seeds Academy”, Iulian Ciobanu, directorul Syngenta România și Republica Moldova, a arătat: „De câțiva ani încercăm să ne reorientăm atenția către provocările din ferme. Sunt factori pe care îi putem controla și factori pe care nu îi putem controla. Nu vom vorbi despre ploaie sau despre «comodity prices», ci vom vorbi despre ceea ce se poate controla la nivelul fermei:

  • La ce adâncime să semăn?
  • Cum setez semănătorile?
  • Ce fel de anvelope să folosesc?
  • Cu ce densitate semăn?
  • Cum interacționează densitatea de semănat cu cantitatea de azot utilizată?
  • Când să aplic acest azot?

Cred că acestea sunt lucruri care pot fi controlate în fermă pentru a influența pozitiv producția. Ceea ce ne dorim să înțelegeți, dumneavoastră, fermierii, este că, mai mult decât hibrizii, sunt și acțiunile dumneavoastră în ferme!”

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →