Numărul de tractoare noi vândute în întreaga lume va fi, la finalul anului 2024, la cel mai scăzut nivel din 2016 până în prezent, potrivit datelor prezentate la conferința de deschidere a expoziției EIMA International.
Tendința nefavorabilă din sectoarele agricol și industrial din primele șase luni ale anului 2024 a înregistrat o scădere a numărului de tractoare noi vândute pe piața internațională, care a raportat o scădere globală de 12% față de aceeași perioadă a anului 2023.
Nu sunt inversări de tendință aşteptate pentru restul anului. Scăderea numărului de tractoare noi vândute în acest an se datorează unor factori ciclici, nu scăderii nevoii de tehnologii, determinată de o agricultură în continuă dezvoltare.
Reconcilierea productivității cu durabilitatea este obiectivul prioritar. Sectorul mașinilor agricole este direct afectat de variabilele care influențează atât economiile industriale, cât și cele agricole.
În ultimul an și în anul curent, performanța sectorului industrial a fost influențată de costul ridicat al materiilor prime și al aprovizionării cu energie – legat de factori geopolitici și de războiul din Orientul Mijlociu – în timp ce politicile monetare restrictive implementate pentru a limita inflația au redus accesul la credite pentru fermieri și au încetinit investițiile.
În același timp, sectorul agricol nu a cunoscut îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește producția și profitabilitatea.
Anul agricol 2024-25 ar trebui să fie în concordanță cu producțiile precedente de cereale (-0,05%), cu creșteri ale producției în Australia (grâu), SUA (porumb) și India (orez), dar cu o scădere generală în Europa (-7%), din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
În 2024, producția de carne la nivel mondial a înregistrat o creștere modestă (+0,7%), determinată de America de Sud și Oceania, care au compensat scăderile de producție din China, America de Nord și Europa.
Situația care a caracterizat performanța sectoarelor agricol și industrial a influențat piața globală a mașinilor agricole. Costul în creștere al mijloacelor mecanice combinat cu dificultatea de a accesa credite și o tendință nefavorabilă în sectorul primar a dus, de fapt, la o reducere a investițiilor pentru achiziționarea de noi tehnologii, potrivit FederUnacoma.
Vânzările de tractoare noi, scăderi între 1% și 32%
Datele Agrievolution, organizația care reunește asociațiile de producători de tractoare și mașini agricole din principalele țări, indică o scădere cu 12% a vânzărilor totale de tractoare noi în primele șase luni ale anului față de prima jumătate a anului 2023. Toate piețele de referință pierd teren la vânzările de tractoare în acest an.
Numărul de tractoare noi vândute în India, care înregistrase un trend ascendent aproape neîntrerupt în ultimii ani, a scăzut cu 10%, la fel ca și China, în timp ce Statele Unite au scăzut cu 12%. Europa de Vest este și ea pe minus, cu cele două piețe naționale principale, cea din Franța (-8%) și din Germania (-1%), pierzând teren, deși în grade diferite.
Scăderi semnificative au fost înregistrate în Canada (-16%), Japonia (-28%), Rusia (-32%) și Turcia (-20%).
A doua parte a anului 2024 nu ar trebui să înregistreze inversări semnificative de tendință, astfel încât până la sfârșitul anului 2024, un bilanț general este așteptat în roșu, cu un total de tractoare noi vândute în întreaga lume care nu depășește 2 milioane de unități.
Acesta ar fi cel mai scăzut nivel din 2016. În perioada 2017-2023, numărul de tractoare noi vândute la nivel global a fost în medie de 2,2 milioane de unități, cu vârfuri de vânzări în 2021 (2,5 milioane) și 2022 (2,4 milioane).
În Italia, țara gazdă a EIMA, în primele zece luni din 2024, vânzările de tractoare noi au scăzut cu 14,6%, vânzările de combine agricole cu 31,5%, cele de tractoare cu platforme de încărcare cu 18,2%, încărcătoare telescopice – cu 14,9% și remorci agricole – cu 2,4%, potrivit datelor FederUnacoma.
Cu toate acestea, contracția pieței globale înregistrată anul trecut și în prima jumătate a acestui an este atribuită mai mult unor factori ciclici, decât unei scăderi reale a cererii globale.
„Din perspectivă pe termen mediu și lung, nevoia de tehnologii agricole pentru sectorul primar este destinată să crească, impulsionată de agricultura în continuă dezvoltare și de creșterea populației globale, care este estimată la 10 miliarde de oameni până în 2050, ceea ce va face necesară creșterea producției agricole cu 50% față de nivelurile actuale”, a explicat președintele FederUnacoma, Mariateresa Maschio.
„Sectorul mașinilor agricole se confruntă astfel cu o provocare crucială, nu numai în ceea ce privește creșterea randamentelor producției, ci și în ceea ce privește sustenabilitatea”, a subliniat președintele FederUnacoma.
„Sectorul mașinilor agricole trebuie să producă tehnologii care să se adapteze la cele mai diverse contexte de mediu și climatice, și care să sprijine agricultura în rezolvarea problemelor legate de lipsa resurselor de apă și pierderea fertilității solului”, a concluzionat Mariateresa Maschio.
1.750 de expozanți la EIMA 2024
Cea de-a 46-a ediție a expoziției de mașini agricole EIMA Internațional se desfășoară la Bologna, în perioada 6-10 noiembrie 2024, cu peste 1.750 de expozanți, dintre care 700 străini, acoperind fiecare segment de piață.
Vor fi expuse tractoare noi de ultimă oră, mașini și sisteme digitale avansate pentru o agricultură din ce în ce mai inteligentă, conectată la servicii și la alte sectoare de producție.
Organizat în 14 sectoare și 5 secțiuni tematice, EIMA 2024 oferă o gamă nelimitată de mijloace pentru a crește productivitatea agricolă, reducând, în același timp, impactul asupra mediului.
În centrul expozițional Bologna, vor fi prezentate aproximativ 60.000 de modele de tractoare noi, mașini agricole, echipamente și componente produse de peste 1.750 de expozanți din 50 de țări, toate pavilioanele și spațiile exterioare fiind ocupate pentru expoziție și demonstrații.
„Expoziția internațională EIMA ridică așteptări din ce în ce mai mari, oferind soluții tehnologice la marile provocări ale agriculturii și mediului”, a spus directorul general al FederUnacoma, Simona Rapastella, în conferința de deschidere a EIMA 2024.
„Creșterea populației, schimbările climatice, emisiile poluante, bunăstarea animalelor și protecția biodiversității sunt toate probleme cruciale pentru viitorul Planetei și pot fi abordate doar cu tehnologii agromecanice de nouă generație”, a explicat Rapastella.
În prima zi e EIMA 2024 vor fi dezvăluiți și câștigătorii ”Tractorul Anului” 2025.
Citește și: Cât au scăzut vânzările de tractoare noi în 2024! Două țări fac excepție!