Cătălin Tudor din comuna Alexandru Odobescu, județul Călărași, a trecut la tehnologia no till după ce ani buni în care a practicat sistemul lucrărilor minime: „Avem vreo patru-cinci ani în care nu am mai agățat plugul de tractor și iată că din toamnă am hotărât să facem pasul și să semănăm direct în miriște”, ne-a declarat fermierul..
”Era și cazul să schimbăm tehnologia, că prețurile cerealelor sunt scăzute, costurile sunt din ce în ce mari; eu cred că am ales cea mai bună variantă” – Cătălin Tudor
O SEMĂNĂTOARE NO TILL REDUCE COSTURILE CU 200 EURO PE HECTAR!
Acesta a semănat 180 ha de rapiță și grâu într-o singură trecere cu o semănătoare de 5 m lățime, construită exclusiv pentru no till. „Am folosit o mașină performantă produsă în Italia după un brevet argentinian, testată în timpul unui eveniment demo organizat în ferma mea. Semănătoarea a realizat o viteză de înaintare 13 km/h, la un randament de 6-6,5 hectare pe oră, cu o doză de sămânță la hectar redusă cu circa 20% și cu o medie a consumului de motorină de până la 10 litri pe hectar.
În tehnologia clasică (arat, discuit, o trecere cu un combinator, dacă nu este bine făcut patul germinativ, semănat), consumul se duce undeva pe la vreo 70-80 de litri/ha!”, susține fermierul care și-a făcut calculul: 80 la sută din leasingul pe 5 ani de zile la semănătoare se plătește numai din economiile făcute la carburant.
ECONOMII ANUALE DE CIRCA 20.000 DE EURO
De asemenea, semănatul directă îi va aduce în contabilitate o economie anuală de circa 20.000 de euro, fără a mai pune la socoteală cheltuielile mai mici cu piesele de schimb, consumul de ulei și uzura utilajelor. În plus, costurile de producție pe hectarul de grâu se reduc cu 1.000 de lei și scade la jumătate cantitatea de îngrășăminte folosite.
Fermierul a schimbat programul de fertilizare, utilizând Azosulf între 100 și 130 kg la hectar (cu aplicare localizată: 30% lângă sămânță și 70% în lateral), în loc de 200-250 kg/ha NPK 18 46 0. Pe vegetație, va administra trei tratamente cu drona cumpărată anul trecut.
CULTURILE DE TOAMNĂ SE DEZVOLTĂ BINE
În ferma lui din comuna Alexandru Odobescu, culturile se prezintă bine la momentul în care ne aflăm. „Pe rapiță am aplicat un tratament cu insecticid și regulator de creștere. Pe o parte din grâul semănat puțin mai devreme am administrat un îngrășământ organic și un biostimulator ecologic”, a precizat agricultorul care nu a mai avut timp să fertilizeze 72 ha din cauza schimbării vremii.
PÂINE ȘI CARNE!
Cătălin Tudor lucrează o suprafață de 230 de hectare, din care 70% este irigată. O parte din grâul obținut este măcinat la moara proprie și transformat în pâine la brutărie. O vreme a crescut și animale, însă a renunțat la ele, deocamdată, dar într-un viitor apropiat va reveni și va popula grajdurile rămase goale. El vrea să iasă pe piață cu pâine și carne!
UTILAJE NOI
Cătălin Tudor: „Am depus un proiect pe Măsura 4.1 pentru dotarea fermei cu noi utilaje agricole în valoare de 500 mii euro, aflat în evaluarea AFIR. De asemenea, am achiziționat în leasing o semănătoare no till pentru culturile de primăvară: porumb, floarea soarelui și soia, care va sosi în fermă în perioada următoare”.
CITEȘTE ȘI: NO TILL cu semănători argentiniene într-o fermă de 4.000 de hectare! Schimbarea tehnologiei a costat foarte puțin! Răzvan Avram a semănat grâul și orzul direct în resturile vegetale de floare și sorg cu tehnologie argentiniană!