Cătălin Prună, un tânăr fermier timișorean, s-a îngrijit de însămânțarea a circa 1.000 de hectare de rapiță, cu 200 ha mai mult decât anul trecut. Campania la rapiță în acest an a fost o mare provocare!
CAMPANIA DE SEMĂNAT – O PROVOCARE!
„Campania la rapiță pentru noi a fost o provocare pentru că am semănat 400 de hectare pe secetă cumplită. Am început pregătirea terenului undeva după Sf. Marie și am așteptat ploile, care au venit ceva mai târziu. Premergătoare au fost culturile de orz și grâu. Tehnologic am procedat la scarificarea terenului imediat după ce am recoltat, apoi am intervenit cu un disc greu, în ideea că vor cădea precipitațiile anunțate și vor așeza lucrarea pe sol”, ne-a declarat bănățeanul.
Cătălin Prună: „Pentru noi rapița a fost o provocare pentru că am semănat 400 ha pe secetă cumplită!”
PARCURS VEGETATIV PROMIȚĂTOR
„Fiindcă a venit o ploaie de 20 de litri pe repede înainte în zona Partoșului (sat în comuna Banloc, județul Timiș, n.n.), am semănat alte 400 ha, după care am tăvălugit. Câmpu-i verde, plantele-s uniform răsărite, au un parcurs vegetativ promițător, însă ar mai trebui căldură pentru o dezvoltare robustă și pentru a intra în iarnă viguroase și bine înrădăcinate”, a susținut inginerul agronom.
ÎNGRĂȘĂMÂNTUL MINUNE
În ferma pe care o coordonează Cătălin Prună, 400 de hectare sunt cultivate în sistem ecologic, suprafață care necesită o atenție tehnologică sporită. „Fertilizarea de bază în sistemul convențional o constituie îngrășămintele chimice complexe pe bază de azot și fosfor (NPK 18 46 0). Însă, secretul – dacă se poate spune așa – este folosirea produsului Guanito – fertilizant natural peletat (în doză de 400 kg la hectar) pe care l-am aplicat pe teren și l-am încorporat cu discul înainte de semănat.
De asemenea, tehnologia prevede un tratament cu bor, element recomandat și în cultura bio, și în cea convențională, ajutând la optimizarea metabolismului plantelor, cu rol în dezvoltarea aparatului radicular. Vom folosi bor lichid, un litru pe hectar, urmat de un tratament cu un fungicid pe bază de cupru și sulf”, explică tânărul.
TEHNOLOGIE INTENSIVĂ
Cătălin Prună își pune mari speranțe în cultura de rapiță. În condițiile sezonului trecut, producția a fost sub așteptări: puțin peste 2.000 kg la hectar.
„Noi facem tehnologie pentru a realiza peste 3.500 kg/ha, dar nu știm cum va fi primăvara. Folosim hibrizi performanți de la toate companiile producătoare de semințe ca să-i împăcăm pe toți!” – Cătălin Prună.
Cătălin Prună nu a împlinit 30 de ani, e născut în Drobeta-Turnu Severin și locuiește în Timișoara. A absolvit cursurile Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, promoția 2018, după care a urmat doi ani de masterat.