Specialităţile franţuzeşti de brânză dau „gust” şi înobiliează orice masă sau chiar o simplă gustare, ca să nu mai vorbim de o degustare… alături de un vin bun. Dar să vedem cât costă brânza franţuzească, la ea acasă, în târg – la Sommet de l’Elevage şi în magazin.
La târg, ca la piaţă…
Şi anul acesta, la Sommet de l’Elevage în zonele destinate micilor producători am remarcat prezenţa standurilor cu brânzeturi şi mezeluri tradiţionale, produse specifice fermierilor francezi. De cele mai multe ori preţuri sunt per bucată, cu reduceri mai mari sau mai mici pentru un număr mai mare de bucăţi, ca la piaţă, dar sunt şi produse al căror preţ este exprimat per kilogram. Astfel, cârnaţul/salamul crud uscat se vindea în medie cu 22,90 euro/kg, 39 euro/kg pentru salamul Coche şi până la 49,0 euro/kg pentru salamul Sanglier.
Jambonul crud uscat avea un preţ de pornire de 23,30 euro/kg şi ajunge până la 42-49 euro/kg.
Brânzeturile au preţuri de la 14 euro/kg pentru Bleu d’Auvergne şi Fourme d’Ambert, 19,90 euro/kg pentru Cantal şi Salers, cu reducere (17,90 euro/kg) pentru cantităţi de minim un kilogram şi 19-20,90 euro/kg pentru brânza Saint Nectaire din lapte crud de vacă. Brânza din lapte de oaie este mai scumpă şi până la 33,0 euro/kg pentru specialităţile Templiers şi Tome.
În cele patru restaurante mari din incinta pavilionului expoziţional, meniul standard cu trei feluri, inclusiv un preparat cu carne de vită (din rasele Aubrac, Charolais, Limousin şi Salers) şi vin, costa 28 euro/poţie pentru adulţi şi 13 euro/porţie pentru copii.
Preţuri mai mari în magazine
În Clermont-Ferrand am făcut un mic „studiu” în două magazine de cartier ce aparţin unor mari lanţuri de magazine, prezente şi la noi în ţară. Desigur, în magazin, cu cât ambalajul este mai mic, cu atât preţul este mai mare per kilogram, surprinzător a fost însă faptul că la unele specialităţi de brânză şi salam preţul a fost mai mare în magazin decât la piaţă. Astfel, preţul clasicului crenvurşt, variază în funcţie de conţinutul de carne, marcă proprie sau specialităţi, între 3,77 euro/kg şi până 18,52 euro/kg. Superior crenvurştiului, cârnaţul crud (simplu) se vinde cu 8,19-13,41 euro/kg şi ajunge până la 33,95 euro/kg pentru specialităţi de cârnaţ crud uscat. La fel, brânza din lapte de vacă, capră sau oaie, diverse specialităţi, „pleacă” de la un minim de 7,25 euro/kg şi ajunge până la peste 30 euro/kg.
Camembert, Emmental şi Roquefort
Fermentată, maturată sau înobilată cu mucegaiuri, din lapte de vacă, oaie sau capră, cu gust puternic sau cremoasă… brânza franţuzească are o adevărată tradiţie gastronomică.
Fiecare regiune are propriile specialităţi de brânză. Cele mai cunoscute regiuni de origine sunt Camembert Lepetit, Emmental sau Roquefort, cele care dau şi numele unor specialităţi renumite în întreaga lume.
Regiunea Auvergne Rhône-Alpes, acolo unde se desfăşoară şi Sommet de l’Elevage, este, fără îndoială, una dintre regiunile cu cele mai diferite brânzeturi, întrucât teritoriul său este vast și cuprinde diverse forme de relief. Cele mai renumite sunt: Bleu d’Auvergne şi Fourme d’Ambert – brânzeturi cu mucegai din lapte de vacă, apoi Salers – o brânză presată din lapte crud de vacă, Cantal şi Saint-Nectaire – o brânză din familia brânzeturilor presate fierte, cu o cremozitate perfectă.
Alături de standurile cu brânzeturi şi mezeluri s-au aflat şi „tarabele” cu bricege şi cuţite, semn că şi francezii se asemănă cu ardelenii… chiar dacă au brânză şi cârnaţ, „mor” de foame dacă nu au „brişca” la ei.