2 minute de citit

Cât a ”tăiat” El Niño din recolta de grâu a Australiei?

productie grau Cât a ”tăiat” El Niño din recolta de grâu a Australiei?După trei ani consecutivi de producţii record, Australia va înregistra un recul semnificativ la randamentul culturilor de iarnă, conform previziunilor ABARES. Cât de mari sunt pierderile?

Se estimează că producţia totală a culturilor de iarnă din Australia va scădea cu 34%, până la 45,2 milioane de tone în sezonul 2023-2024, conform ultimei prognoze a Biroului australian pentru resurse agricole, economie şi ştiinţă (ABARES).
ABARES a spus că dezvoltarea anticipată a unui fenomen meteorologic asemănător El Niño conduce la scăderea previziunilor.
Revizuirea ascendentă faţă de prognoza ABARES din iunie rămâne sub media pe 10 ani, de 46,4 milioane de tone. Scăderea recoltelor aşteptate în regiunile de cultură din nord este probabil să fie parţial compensată de un potenţial de randament mai bun în regiunile de cultură din sud.

Pierderi estimate la fiecare cultură

• Grâul. ABARES estimează o scădere cu 36% a producţiei de grâu, până la 25,4 milioane de tone. Această revizuire descendentă este cu 4% sub media pe 10 ani şi cu mult sub recordul de anul trecut de 39 de milioane de tone.
Proiecţia unei culturi mai mici de grâu în Australia vine într-un moment în care stocurile globale au scăzut la un nivel minim pe ultimii nouă ani, potrivit International Grains Council.
• Producţia de orz a fost revizuită uşor în sus faţă de prognoza ABARES din iunie, dar este de aşteptat să scadă cu 26% faţă de anul trecut, până la 10,5 milioane de tone, respectiv cu 6% sub media ultimilor 10 ani, se arată în raportul ABARES.

Nici rapiţa nu stă mai bine

Producţia de rapiţă a fost, de asemenea, revizuită mai sus, dar se preconizează că va scădea cu 38% faţă de anul de comercializare precedent, până la 5,2 milioane de tone, dar rămâne cu mult peste media pe 10 ani, din cauza suprafeţei plantate estimată a fi a doua cea mai mare înregistrată, potrivit ABARES.

Mai multe pe acest subiect puteti citi aici!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →