Case IH „Red Carpet” 2018 - Revista Ferma
7 minute de citit

Case IH „Red Carpet” 2018

În ciuda unei vremi reci şi ploioase, tipică pentru o toamnă târzie, combina Case IH Axial-Flow 8250 expusă în parcarea Hotelului Continental a atras şi o mulţime de curioşi, mai mult sau mai puţin cunoscători. Nu este puţin lucru să vezi în plin centrul oraşului o maşinărie uriaşă, roşie, plină de lumini şi înconjurată de o mulţime de oameni. Şi nu au fost puţine maşinile oprite în trafic pentru a fotografia strania „apariţie”. Ba chiar am auzit câteva voci întrebându-se dacă a aterizat o navă extraterestră sau este un nou proiect în avanpremiera anului 2021, atunci când Timişoara va fi „Capitală culturală europeană”.

Case IH Red Carpet

Covorul roşu pentru cea mai nouă combină CASE IH
În deschidere, George Stanson, business manager pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia al Case IH, a făcut o scurtă prezentare a istoriei Case IH de la 1831, atunci când Jerome Increase Case, împreună cu Cyrus Hall McCormick au conceput prima batoză de recoltat cu… un cal putere. Dar mai ales evoluţia celebrelor combine ale constructorului american, până la actuala combină cu rotor cu flux axial – sistem brevetat de Case IH şi care a fost perfecţionat continuu timp de peste 40 de ani.
În continuare este nevoie de combine de şi mai mare capacitate, mai ales în condiţiile actuale, când fereastra de recoltat este tot mai scurtă şi productivitatea este esenţială. Noua serie 250 de combine Axial Flow va înlocui vechea serie 240 şi aduce fermierilor din România trei noi modele 7250, 8250 şi 9250, cu puteri nominale cuprinse între 402 şi 550 CP. Prezentarea, cu grafice şi montaje video, a detaliilor tehnice ale noilor combine seria 250 Axial-Flow® a fost făcută de Vasile Morariu, product manager Titan Machinery. Case IH inovează permanent pentru a îmbunăţi performanţele combinelor Axial-Flow. Seria 250 se remarcă prin: capacitatea mare de lucru, calitatea boabelor recoltate, uşurinţa operării şi folosirea tehnologiilor moderne de lucru în agricultură. Sistemul de control „AFS Harvest Command” Case IH transformă cabina combinei într-un adevărat „centru de comandă”. Confortul deplin pentru zilele lungi de lucru este desăvârşit şi prin suspensia pe aer şi sistemul de reducere a vibraţiilor; astfel, operatorul se poate concentra doar pe urmărirea procesului de lucru. Opţional va fi disponibil şi un nou pachet tehnologic care utilizează 16 senzori pentru a monitoriza continuu combina şi care reglează automat şapte setări diferite ale parametrilor de lucru, totul pentru a maximiza performanţa combinei.

Alegi modul de lucru iar combina îşi reglează automat setările
AFS Harvest Command este un sistem de funcţii automate conceput pentru a îmbunătăţi productivitatea combinei şi pentru a uşura munca operatorului. Acest sistem realizează setarea automată a parametrilor de lucru în funcţie de priorităţile în procesul de recoltare: viteză, respectiv capacitate mare de recoltare; calitatea boabelor şi managementul paielor; consum redus de combustibil şi operare uşoară. În mod automat pot fi setate patru moduri de lucru diferite, prin care operatorul stabileşte o prioritate: viteza maximă la sol a combinei, combinată cu turaţia motorului şi parametrii de batozare.
În modul „performanţă” – prioritatea este capacitatea mare de recoltare, cu un nivel acceptabil al pierderilor la nivelul rotorului şi al sistemului de curăţare. În modul „constant” de recoltare se menţine o combinaţie a vitezei de lucru şi reglarea setărilor (prin modificarea vitezei) pentru a minimiza pierderile de boabe. Modul de funcţionare „maximă” – combina funcţionează până la limita superioară a vitezei sale de lucru (sau de putere) stabilită de operator şi ajustează setările pentru a minimiza pierderea de boabe la rotor şi la sistemul de curăţare.
„Calitatea boabelor” – reglajele automate menţin un nivel presetat de calitate a cerealelor şi un control al nivelului de impurităţi, reducând, de asemenea, pierderile.
„Suntem încântaţi să revenim în Timişoara, chiar am rememorat cu câţiva fermieri prezentarea seriei 9 de combine de atunci”, îşi aminteşte Răzvan Tomescu, director de marketing Titan Machniery România. „Ne bucurăm că după toţi aceşti ani sala a fost acum arhiplină, chiar au venit mai mulţi fermieri decât ne-am aşteptat. Interesul a crescut, sunt mulţi fermieri tineri alături de noi, informaţi şi mult mai aproape de tehnologie şi de informaţiile care apar an de an. La noua serie Axial Flow 250, operatorul are acum doar două responsabilităţi în combină: să menţină direcţia şi să schimbe condiţiile de lucru, în funcţie de priorităţi: eficienţă, rapiditate sau calitate. Tot ce trebuie să facă este să aleagă un mod de lucru şi atunci combina îşi reglează automat setările, astfel încât să se obţină rezultatul dorit”, a mai spus Răzvan Tomescu.
Practic, din meniul modulului de comandă, operatorul introduce tipul de cultură, modul/strategia dorită, viteza maximă la sol şi sarcina maximă a motorului, după care combina „rulează” fără a mai fi nevoie de comenzi suplimentare din partea operatorului. Toate comenzile principale sunt integrate în consola din dreapta şi în maneta de comandă multifuncţională.
Capacitatea buncărului este de 11.100 litri (modelul 7250) şi 14.440 l (modelele 8250 şi 9250). De asemenea, capacitatea de descărcare a crescut până la 159 l/secundă, astfel că golirea buncărului se poate face în mai puţin de două minute. Tubul de descărcare are un sistem unic de pivotare care face foarte eficientă şi uşoară urmărirea trailerului şi descărcarea recoltei. Tubul de descărcare este disponibil în diferite variante de lungime, inclusiv 12 m.
Noul sistem de reglare, din cabină, a vitezei rotorului şi a cuştilor cuţitelor permite o batozare eficientă şi „uşoară”, cu mai puţin de 0,5% boabe sparte sau deteriorate.
Pentru noua serie de combine 250 Axial Flow sunt disponibile cinci game de heder: heder pentru boabe 3050, heder flexibil 3020, heder tip transportor cu bandă 3100, heder pentru porumb 4000 şi heder de ridicare 3000.

Gala „Red Capet”/”Covorul roşu”, aşa cum o defineşte şi numele este o manifestare în stil american, care reuneşte fermierii şi specialiştii Case IH, practicienii şi inginerii, parteneri în business-ul agricol. În jurul meselor rotunde s-au aşezat fermieri din aproape toată ţara, cei mai mulţi dintre aceştia tineri şi chiar foarte tineri, fapt remarcat şi de către George Stanson: „Sistemul nostru Harvest Command îţi dă posibilitatea să te adaptezi la capriciile vremii şi nu numai. Ai umiditate mare – alegi să bagi în buncăr grâne curate, pentru a putea fi mai apoi uscate. Ştii că nu va ploua, nu te grăbeşti – alegi viteza constantă şi pierderi minime. Practic, acest sistem ia foarte mult stres de pe umerii operatorului. Fermierul de astăzi se gândeşte la fiecare cent şi la fiecare minut. Cândva fereastra de recoltat era de 5-6 săptămâni, acum trebuie să recoltezi în maxim o lună, s-a redus la jumătate timpul de recoltat. Cei care vor să rămână la reglajele manuale au posibilitatea să o facă în continuare, dar generaţia de fermieri care au fost şi azi în sală preferă să conducă într-un alt stil”.
În cadrul Galei „Red Capet” au mai fost prezentate Sisteme pentru Agricultura de Precizie: aplicaţia FarmIS şi Reţeaua Titan Machinery RTK+, dar despre acestea în numărul viitor al revistei Ferma.

Până la sfârşitul anului, fermierii mai pot beneficia de oferta Early Bird 2018: la achiziţionarea unei combine Case IH Axial-Flow se oferă un autoturism pick-up nou, marca Mercedes-Benz. Oferta este valabilă în limita stocului de combine disponibil. Totodată sunt oferite discount-uri substanţiale la piesele de origine Case IH şi oferte de finanţare extrem de avantajoase.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →