Cartoful european: producții în declin, prețuri stabile - Revista Ferma
2 minute de citit

Cartoful european: producții în declin, prețuri stabile

cartof m Cartoful european: producții în declin, prețuri stabile

Prețul cartofilor s-a stabilizat în luna octombrie, după obișnuitele scăderi de preț de la începutul campaniei de recoltat.

În perioada ianuarie – decembrie 2014, statele UE au importat 6,38 mil. tone de cartofi (exclusiv de sămânță, pentru amidon și congelați) din afara UE. După un vârf al importurilor în sezonul 2012/13, în sezonul 2014/15 importurile au fost similare cu cele din 2011/12.

În Austria, prețul cartofilor rămâne echilibrat și stabil față de săptămânile anterioare (0,20-0,22 euro/kg). Vânzările interne și exportul decurge lent, dar comercianții așteaptă o accelerare a ritmului în luna decembrie. 

În Ungaria. Producția națională de cartofi din 2015 nu va acoperi necesarul intern, conform Institutului de Cercetări Agricole din Ungaria. Randamentul mediu la cartofi a fost cu 10% mai mic decât în 2014, iar producția totală va fi de cca. 350 mii de tone. Această situație este comparabilă cu cea a altor țări membre UE, astfel încât este de așteptat o creștere generală a prețurilor. Un kilogram de cartofi, la cele mai ieftine magazine de tip discount din Ungaria, costa cca. 125 de forinți (0,40 euro), la începutul lunii noiembrie, față de 59 forinți/kg (0,19 euro) în urmă cu un an.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →