Caracteristicile laptelui de cea mai bună calitate - Revista Ferma
3 minute de citit

Caracteristicile laptelui de cea mai bună calitate

cornelia m Caracteristicile laptelui de cea mai bună calitate

Ar trebui să ne întrebăm mereu ce este un lapte de calitate, care sunt elementele de bază cu ajutorul cărora îl putem defini şi, mai ales, cum îl putem produce.

Din aceste motive te voi întreba, fermierule, care dintre caracteristicile următoare conferă laptelui „statutul” de lapte de calitate superioară:

• Aspectul, consistenţa şi mirosul caracteristice laptelui normal?
• Stabilitatea în timp a laptelui, după ce a fost recoltat din uger?
• Conţinutul scăzut în bacterii şi celule somatice?
• Garanţia că din el se pot fabrica, prin prelucrare, produse lactate de calitate?

Dacă ai ales doar una, două sau trei din cele patru caracteristici precizate anterior ai făcut o mare greşeală, pentru că laptele cu adevărat de calitate este numai acela care îndeplineşte toate cele patru condiţii, la care se pot adăuga şi altele. Mai precis, eu îţi voi spune că un lapte de calitate superioară este numai acela care are culoarea, consistenţa şi savoarea unui lapte normal, fără miros de grajd sau de furaje însilozate, fără impurităţi organice şi pământoase, care conţine un număr mic de bacterii şi de celule somatice, este integru din punct de vedere al pH-ului, al conţinutului şi al stării de dispersie sau dizolvare a grăsimilor, proteinelor, vitaminelor şi elementelor minerale şi din care se pot obţine produse lactate şi lapte de consum de mare calitate.

 

Cerinţe: igienă şi multă pricepere

Am convingerea că laptele de calitate superioară se poate obţine de către orice fermier care asigură vacilor sale o alimentaţie corectă din punct de vedere al conţinutului de energie şi proteine, de vitamine şi minerale, care foloseşte cu pricepere tehnica de muls şi în condiţii de igienă corespunzătoare în ceea ce priveşte adăpostul, locul de odihnă al vacilor, ugerul, instrumentele, maşinile şi ustensilele pe care le foloseşte în procesul de recoltare a laptelui.

Nu în ultimul rând, un lapte de calitate superioară se va putea produce permanent în fermă numai dacă fermierul crescător de vaci va implementa în exploataţia sa, pe de o parte, un program concret de acţiuni care să permită un control strict al conţinutului de germeni din lapte, prin acţiuni tehnologice de pregătire şi de efectuare a procesului de recoltare şi de păstrare a laptelui muls şi, pe de altă parte, a unui program de menţinere sub control a apariţiei mamitelor, cu scopul de a reduce conţinutul laptelui în celule somatice.

Despre acţiunile acestor programe vom discuta în numerele viitoare ale revistei Ferma.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →