Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin - Revista Ferma
3 minute de citit

Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin

Cercetătorii din Timiş au reuşit să obţină o varietate de cânepă cu fibră deschisă la culoare. Au numit-o cânepă galbenă şi are avantajul că nu mai necesită procesul de înălbire.

Marinel Horablaga ok Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin

SCDA Lovrin se pregăteşte să trimită spre omologare la ISTIS (Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor) cânepa ”galbenă”, a anunţat Marinel Horablaga, directorul Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Lovrin, cu prilejul evenimentului ”Ziua Cânepii” 2023.

Cercetările au început în urmă cu opt ani

Noua varietate de cânepă galbenă provine dintr-o plantă elită identificată de prof. Valeriu Tabără în urmă cu 8 ani şi înmulţită apoi de colectivul Laboratorului de ameliorare la cânepă şi plante medicinale, condus de Anca Panda.

Testare comparativă: sămânţă şi fibră

Anul acesta, linia de cânepă galbenă a fost introdusă în cultura comparativă pentru fibră şi pentru sămânţă. ”Sperăm să avem rezultate bune de producţie atât la sămânţă, cât şi la fibră. Dacă anul va fi bun şi recoltăm o cantitate suficientă de sămânţă o vom putea da anul viitor în testare în reţeaua ISTIS”, a declarat Anca Panda.

Avantajul varietăţii de cânepă galbenă este fibra deschisă la culoare şi care nu mai necesită procesul de înălbire. ”Această culoare galbenă a tulpinii este o mutaţie, sperăm să avem şansa şi norocul să o putem face să îşi menţină acest caracter – aceasta ar fi cel mai important”, a spus Anca Panda.

Codul acestei noii linii de cânepă este Lovrin 585, după indicativul aurului de 14k (585).

Laboratorul dedicat cânepii este unul mare şi important la SCDA Lovrin, deoarece ”poate să producă mult, atât ştiinţific, cât şi financiar”, aşa cum ne-a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Canepa Lovrin 2 Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin

Trei utilizări ale cânepii: ce caracteristici se urmăresc?

Obiectivele programului de ameliorare la cânepa dioică vizează:

  1. productivitate ridicată de fibre
  2. calitate bună a fibrei
  3. productivitate ridicată de seminţe
  4. pretabilitate pentru industria farmaceutică (conţinut ridicat de canabidiol).

Desigur, pentru fiecare dintre aceste trei utilizări se urmăresc producţia şi caracteristicile tulpinii, inflorescenţelor şi a seminţelor.

Pentru utilizare sunt urmărite anumite caracteristici şi parametri. Astfel, pentru industria alimentară prezintă importanţă: producţia de seminţe, conţinutul de ulei, conţinutul de proteine şi calitatea nutriţională.

În industria farmaceutică indicii de calitate urmăresc producţia de inflorescenţe, conţinutul de THC/CBD, fitocompuşii chimici şi calităţile organoleptice. Pentru producţia de fibră este importantă producţia de biomasă, conţinutul de fibre, calitatea fibrei, calităţile organoleptice şi pretabilitatea la prelucrare.

P2240375 Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin

”Eu mizez în continuare pe utilizarea multiplă, nu doar pe partea biologică/medicinală şi cred într-un viitor al fibrei de cânepă. Sper să ajungă din nou o cultură importantă ca pondere şi importanţă pentru agricultura noastră, integrată într-un circuit, cu multiple avantaje”, spune Marinel Horablaga, Director general SCDA Lovrin.

Vezi cât de profitabilă este cânepa în România şi care este atuul SCDA Lovrin pe piaţa europeană a cânepii!

Anca Panda Cânepa ”galbenă”, aurul de la SCDA Lovrin

Lovrin 585 – varietatea de cânepă galbenă de la SCDA Lovrin

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →