4 minute de citit

Este cânepa profitabilă?

Canepa galbena 01 Este cânepa profitabilă?Unul dintre puţinii producători de sămânţă pentru cânepă din Europa se află în România. Şi nu vorbim de un investitor străin. Este chiar un renumit institut de cercetare, pentru care cânepa este un câştig.

Câtă cânepă se mai cultivă în România? Sub acest concept s-a desfăşurat ”Ziua Cânepii” la SCDA Lovrin, cu scopul declarat de a populariza utilităţile, rolul şi importanţa culturii de cânepă în scop industrial, tehnic, textil şi medicinal.

SCDA Lovrin ”poate să producă mult, atât ştiinţific, cât şi financiar”

Laboratorul dedicat cânepii este unul mare şi important la SCDA Lovrin, deoarece ”poate să producă mult, atât ştiinţific, cât şi financiar”, aşa cum ne-a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Un atu important

”Vorbind de partea ştiinţifică, studiile şi cercetările privind proprietăţile medicinale ale cânepii se <vând> bine la nivel ştiinţific. În ceea ce priveşte partea financiară, în momentul în care se va pune pe picioare toată maşinăria de producere şi cerere de sămânţă, noi suntem singurii din România şi dintre puţinii din Europa care producem sămânţă de cânepă, ceea ce este un atu important, atunci când eşti printre cei puţini pe piaţă – atunci faci preţul”, a argumentat Marinel Horablaga.

Nu se găsesc procesatori pentru fibră

Chiar dacă în ultimii ani a crescut foarte mult utilizarea cânepii pentru producerea de biomasă sau alte utilizări industriale şi tehnice (construcţii, automotive etc.), pentru a creşte suprafaţa cultivată cu cânepă pentru fibră ”este nevoie de implicarea unor investitori pentru că prelucrarea pentru fibră cere un efort substanţial. Iar atâta timp cât încă nu se găsesc procesatori pentru fibră este greu şi pentru fermieri să cultive cânepă dacă nu au unde să o valorifice”, a adăugat directorul SCDA Lovrin.

Este cânepa profitabilă?

Sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră a fost pentru anul 2022 de 724,63 euro/ha, iar pentru anul anterior de cca 2.000 euro/ha, condiţia fiind un contract cu un procesator şi o producţie de minim 500 kg sămânţă sau 5 tone tulpină pe hectar.

La sprijinul cuplat se adaugă subvenţia anuală pe hectar teren arabil cultivat.

Cât costă hectarul?

Costul înfiinţării unui hectar de cânepă, la SCDA Lovrin, a fost puţin peste 3000 lei/ha, în condiţiile specifice unei staţiuni de cercetare, adică mai mari decât într-o fermă comercială.

Preţul de vânzare al seminţelor de cânepă a fost anul trecut de circa 10 euro/kg sămânţă C1.

”Idealul nostru, ca Staţiune de cercetare ar fi să vindem sămânţă certificată categoria Bază către multiplicatori, după care să luăm redevenţă şi astfel am fi mult mai câştigaţi decât să vindem sămânţă C1”, a spus Marinel Horablaga.

Tendinţe mondiale în cultura de cânepă

Ultimele estimări FAO arată că există o tendinţă ascendentă la nivel mondial în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cânepă pentru fibră, cca. 500 mii ha, cu perspective de creştere în special a consumului în alimentaţia umană şi industria farmaceutică.

În UE cererea de cânepă este, de asemenea, în creştere iar subvenţiile acordate reflectă interesul consumatorilor şi sporirea profitului pentru cultivatori/fermieri.

După 8 ani de cercetări, SCDA Lovrin a reuşit să obţină un nou tip de cânepă. Vezi de ce e specială această varietate!

Câtă cânepă se mai cultivă în România?

România a fost în trecut în topul statelor producătoare la nivel mondial, cu cca. 45.000 ha în anii `70-`80, dar în prezent suprafaţa cultivată este de aproximativ 3.000 ha. La nivelul UE se cultivă cca. 35.000 ha, cele mai mare producătoare fiind Franţa (20.000 ha), Germania şi Olanda.

Cânepa ar putea reveni la modă. De ce este o cultură bănoasă, dar mai… altfel!

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →