6 minute de citit

Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!

vaci la frontul de furajare Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!Cele mai importante etape din viaţa productivă a vacii de lapte sunt pregătirea pentru fătare (close-up) şi primele trei săptămâni după fătare. Iată ce trebuie să faci în aceste momente-cheie pentru a susține performanța lactației!

Specialiştii Agroland Professional Farm recomandă un protocol profilactic complet de pregătire pentru fătare (ultimele trei săptămâni de gestaţie) şi primele trei săptămâni de lactaţie, după fătare. Dacă în această perioadă vacile primesc atenţia necesară, nu vor mai fi probleme ulterioare în lactaţie.

Dacă durata medie a lactaţiei/fermă este de peste 200 de zile, curba de lactaţie este descendentă şi clar nu este un moment potrivit pentru a “plusa” cu furaje concentrate. Doar vacile fătate recent sau înainte de fătare sunt receptive şi răspund stimulării nutriţionale. 

Când apar semne clinice, intervenția e tardivă

Fiecare fermă are o situaţie aparte, furaje diferite şi, desigur, alte animale. Dar exprimarea potenţialului genetic productiv este imposibilă dacă furajarea este deficitară.

De obicei, în orice fermă problemele subclinice sunt mult mai multe decât cazurile clinice. Atunci când apar primele animale care manifestă semne clinice, acesta este un semn că problemele metabolice, nutriţionale sunt de fapt mult mai grave decât par, iar fermierul trebuie să ia măsurile necesare pentru a preveni manifestarea clinică a acestor probleme şi la alte animale.

Strategii de criză

“Perioadele cu un preţ mic al laptelui sunt (uneori) singura modalitate de a forţa fermierii să gândească, să-şi îmbunătăţească managementul fermei, să caute soluţii. În perioadele de criză se vede adevărata implicare a fermierilor profeşionişti”, a declarat Dan Robasciuc, director general Agroland Professional Farm.

De cele mai multe ori, prin tăierea cheltuielilor cu furajele, în general prin reducerea nivelului proteic, dar şi a premixurilor vitamino-minerale şi a aminoacizilor, se produce un dezechilibru general al sănătății animalelor. “De fapt, prin reducerea cheltuielilor cu furajele va scădea producţia de lapte şi va creşte aportul cheltuielilor fixe în costul total de producţie”, a remarcat Dan Robasciuc.

Dan Robasciuc Agroland Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!

“Orice investiţie în nutriţie făcută la momentul optim este o investiţie în viitoarea lactaţie a vacii” – DAN ROBASCIUC, Director general Agroland Professional Farm

Mai pot fi corectate deficienţele în furajare?

Perioadele în care laptele este ieftin au durate variabile (câteva luni), iar în acest timp fermierul nu poate “închide robinetul” la vaca de lapte şi să aştepte să crească preţul. Orice deficienţă în furajare poate conduce la pierderea lactaţiei, iar pentru “reparare” trebuie aşteptată o nouă fătare, deci o nouă lactaţie.

Din păcate, de cele mai multe ori nu se fac calcule concrete pentru a măsura efectul reducerii costurilor cu furajele.

Cum optimizezi costurile?

Specialiştii Agroland Professional Farm au două soluții pentru optimizarea cheltuielilor cu furajele:

  1. Lotizarea şi echilibrarea raţiei în funcţie de producţia individuală reală de lapte, de potenţialul genetic şi de starea fiziologică a animalului (lactaţie sau repaus mamar, gestantă sau nu, zile de lactaţie, condiţie corporală, etc.);
  2. Vacile aflate la începutul lactaţiei trebuie să intre într-un program stimulativ de furajare.

Un premix vitamino-mineral absolut necesar

OligovetTM Dry Cow este un premix vitamino-mineral recomandat a fi administrat vacilor în repaus mamar, cu două luni înainte de fătare. Vacilor continuă să li se administreze raţia de bază, conform categoriei fiziologice din care fac parte, iar bolusurile OligovetTM Dry Cow asigură necesarul de minerale/oligoelemente (Se, I, Cu, Zn, Co şi Mn), precum şi vitaminele A şi E.

Avantajele administrării bolusurilor OligovetTM Dry Cow sunt:

  • Descompunere în 90 de zile: practic acoperă toată perioada de repaus mamar şi chiar şi prima lună de lactaţie, imediat după fătare;
  • Administrare uşoară. Există şi varinta OligovetTM Dry Cow “la găleată”, dar în acest caz administrarea individuală nu mai poate fi controlată, animalul alegând dacă acceptă şi foloşeşte aceste suplimente.
  • Foto 2 Oligovet Dry Cow scaled Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!

Administrarea suplimentelor OligovetTM Dry Cow, datorită aportului de vitamina E şi de seleniu, întărește imunitatea vacii și a vițeilor și creşte concentraţia de IgG în colostru. De asemenea, OligovetTM Dry Cow ajută la eliminarea placentei, asigură un start bun al lactaţiei şi pregătirea pentru reluarea ciclurilor estrale.

Un alt pericol de evitat

Imediat după fătare, una dintre cel mai des întâlnite probleme este hipocalcemia (“căderile de calciu”), care se poate manifesta subclinic sau clinic. Chiar dacă manifestările clinice sunt cele mai uşor de identificat, problemele subclinice afectează un număr mult mai mare de animale (până la 50% în cazul primiparelor). Dar efectele vizibile întârziate şi riscul apariţiei altor boli cu un impact economic ridicat este mult mai mare.

Prevenţia și tratarea hipocalcemiei

Pentru prevenirea hipocalcemiilor, specialiştii Agroland Professional Farm recomandă utilizarea suplimentelor ElectroPidolate Max sub formă de bolusuri sau găleţi de lins. Administrarea acestora se face la apariţia primelor semne ale declanşării parturiţiei şi asigură o perioadă de “protecţie” de 40 de ore, până când vaca începe să metabolizeze calciul din rezervele proprii.

Foto 3 electropidolate Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!

La animalele care încep să manifeste semnele lipsei de calciu după fătare, se recomandă intervenţia rapidă cu o administrare intravenoasă de calciu, urmată de administrarea bolusului ElectroPidolate Max. În acest caz, acţiunea sinergică a celor două surse de calciu va acoperi toată perioada critică. ElectroPidolate Max îmbunătăţeşte sănătatea generală după fătare, regularizează calcemia şi ajută la creşterea producţiei de lapte.

echipa Agroland Professional Farm Când și cu ce suplimente stimulezi lactația vacilor? Cum optimizezi costurile!
Dan Robasciuc (mijloc) cu echipa Agroland Professional Farm la Agromalim

Nutriţie personalizată

“Nu există o reţetă sau o raţie universală. Nutriţia trebuie personalizată în funcţie de specificul fiecărei ferme. În orice fermă sunt sau pot să apară probleme. Desigur, sunt situaţii în care acestea nu sunt vizibile sau poate nu se cunosc ori de multe ori fermierii nu recunosc aceste probleme. Noi vrem să construim un parteneriat cu fermierii tocmai pentru ca aceste probleme să fie eliminate sau cel puţin ţinute sub control, pierderile reduse la minim şi crescută profitabilitatea”, a declarat Dan Robasciuc, director general Agroland Professional Farm.

Pentru informaţii suplimentare despre produsele Agroland Professional Farm, accesați ferme@agroland.ro şi www.apf-nutritieanimala.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →