Membru fondator al Cooperativei Someş-Arieş din judeţul Cluj, Călin Fărgaciu avertizează asupra pericolelor generate de febra aftoasă, boală care a decimat efectivele de bovine din Ungaria.
Cu ocazia târgului AGRARIA, unde a venit ca de obicei pentru a socializa dar şi pentru a dezbate problemele din sector, acesta a vorbit deschis despre vulnerabilităţile crescătorilor de vaci pentru lapte din România şi efectele supraproducţiei din ţara vecină.
„Desigur, nu suntem bucuroşi de necazul altora. Însă, din păcate, Ungaria, în ultimul timp, avea o producţie foarte mare de lapte şi un consum mic pe plan intern. Ei au încercat să-şi vândă laptele peste tot, chiar şi sub preţ, aproape stricând piaţa. Ceea ce mă doare cel mai mult este modul în care sunt tratate animalele acolo. Totul este despre producţie – călduri induse, muls intensiv, betoane. E trist! Vedem vaci cifozate, cu probleme podale. Trebuie să existe şi o oarecare empatie faţă de animal. Pe de altă parte, e important să-ţi reglezi producţiile în funcţie de consumul din ţara ta. Nu poţi să invadezi toată Europa cu lapte din care se poate produce doar produse acidofile”, a constatat Fărgaciu.
Presiunea importurilor de lapte asupra producătorilor români
România produce doar 60% din laptele consumat pe piaţa internă, restul fiind acoperit din importuri, în principal de la vecinii din vest. „Chiar dacă procesatorii nu o spun direct, la negocieri dacă nu accepţi preţul care ţi se impune, există imediat această opţiune a importului din Ungaria. Eu nu vreau să mă îmbogăţesc din creşterea vacilor, dar vreau să trăiesc decent”, susţine fostul preşedintele al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Cluj, care în prezent ocupă funcţia de primar în comuna Sănduleşti.
Eliminarea vaccinării ameninţă zootehnia europeană!
De asemenea, Fărgaciu consideră că reapariţia bolilor infecţioase, precum febra aftoasă, este legată de eliminarea vaccinării la animale în Europa. „Israelul, Brazilia şi multe ţări africane vaccinează. Noi europenii, în schimb, ne concentrăm doar pe Green Deal. Nebunia asta cu scoaterea vaccinării la animale nu cred că este soluţia. România nu ar putea suporta un astfel de şoc precum febra aftoasă. Noi nu putem abatoriza milioane de vaci ca engelzii, iar fermele ar intra în faliment!”, apreciază clujeanul, care deţine în prezent un efectiv de 120 de bovine din rasa Bălţată Românească.
Abatorizarea efectivelor – soluţie sau dezastru pentru fermierii români?
Din punctul său de vedere, o criză sanitară de o asemenea amploare ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru întreg sectorul zootehnic. Fermierii români, spune el, sunt preocupaţi de investiţii, pentru că trebuie să-şi modernizeze exploataţiile. Investiţii pe care trebuie să le plătească din profitul pe care îl realizează în fiecare an.
„Mie dacă îmi abatorizează tot efectivul de animale şi îmi dă banii pe vaci sunt în faliment. În primul rând, pentru că valarea animalelor abatorizate nu-mi acoperă nivelul de investiţii pe care-l am eu în fermă, şi, în al doilea rând, nu mai pot repopula”, avertizează Călin Fărgaciu.