Calendarul pomicol pentru luna martie - Revista Ferma
5 minute de citit

Calendarul pomicol pentru luna martie

poza m Calendarul pomicol pentru luna martie

Lucrările din luna martie, se referă la:


Tratamentele fitosanitare

Tratamentele fitosanitare la avertizare se fac cu produse pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozelor, păienjenilor, afidelor, gărgăriţei florilor de măr, păduchilor ţestoşi, acarienilor etc. Un atac puternic de făinare în anul precedent, în special la soiul Ionathan, justifică executarea unui tratament cu zeamă sulfocalcică de 28˚Be, în concentraţie de 10%, cu puţin înainte de dezmugurit.

De asemenea, în cazul livezilor de păr atacate de rapăn anul trecut, ca şi în plantaţiile de cireş, vişin, prun, cais şi mai ales piersic, se impune aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză în concentraţie de 3% înainte de dezmugurit, pentru combaterea rezervelor biologice de monilioze, ciuruirea frunzelor, deformarea frunzelor.

Pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr, se efectuează, spre sfârşitul lunii, un tratament cu produsul Carbetox 37 în concentratie de 0,4%. Lucrarea se execută pe timp frumos, fără vânt, cu temperaturi de peste 5°C.


Tratamente pentru combaterea agenţilor patogeni şi dăunătorilor

Tabel calendar pomicol


Lucrările solului

• Afânarea superficială. Imediat după topirea zăpezii, când solul s-a zvântat, este necesară o afânare superficială a solului în vederea menţinerii unei cantităţi cât mai mari din apă acumulată în perioada de toamnă – iarnă. Lucrarea se execută cu grapa sau cultivatorul.
Pe solurile care au fost săpate adânc în toamnă sub proiecţia coroanei, afânarea solului se realizează manual, cu sapa.

• Lucrarea adâncă a solului se execută în plantaţiile unde aceasta nu s-a efectuat din toamnă sau în ferestrele din iarnă. Lucrarea se execută de-a lungul rândurilor, în benzi de un metru pe ambele părţi sau peste tot în jurul pomilor, în formă de copci, sub proiecţia coroanelor, exceptându-se intervalele înierbate artificial sau cele pe care se aplică erbicidări.


Administrarea îngrăşămintelor

Se vor administra la pom îngrăşăminte organice descompuse (gunoi de grajd) care au un efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra însuşirilor fizice ale solului, iar în livezile de pomi cu încărcătură normală cu muguri de rod, se poate administra o treime din doza celor cu azot. Gunoiul de grajd se încorporeaza în sol atunci când arătura adâncă se execută primăvara.


Lucrări de tăiere

Lucrările de tăiere în plantatiile pe rod se continuă la toate speciile, cu excepţia piersicului şi caisului la care lucrarea se aplică la sfârşitul perioadei, după trecerea pericolului revenirii gerurilor şi a brumelor târzii. Se execută, de asemenea, tăierile de proiectare şi formare a coroanelor în plantaţiile tinere, respectiv cele de corecţie şi reîntinerire.


Plantări

Una dintre cele mai importante lucrări ale lunii martie este plantarea pomilor, arbuştilor fructiferi şi căpşunului. Această lucrare se poate efectua în zilele cu temperaturi pozitive, considerând că au fost executate lucrările pregătitoare acestei acţiuni şi anume, defrişatul şi curăţarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul, făcutul gropilor şi a fost asigurat materialul săditor necesar. Lucrarea este bine să se execute imediat ce se poate intra în teren, pentru a beneficia de umiditatea din sol.


Completarea golurilor

Pentru a realiza livezi încheiate, care să valorifice integral suprafeţele de teren, se impune ca, odată ce apar goluri, acestea sa fie completate (replantate) cu pomi din aceeaşi specie, soi şi portaltoi.

Pentru a se obţine o livadă cu pomi uniformi şi bine dezvoltaţi, pomii plantaţi în goluri trebuie să fie atent fertilizaţi, udaţi, iar solul din jur trebuie să se lucreze de câteva ori în plus. Se vor evita culturile legumicole intercalate, care secătuiesc pomii de hrană.


Alte lucrări pentru luna martie

• Se transportă şi se amenajează grămezile cu material fumigen în livezile pe rod pentru preîntâmpinarea pagubelor produse de revenirea brumelor în perioada înfloritului.

• În livezile tinere unde au fost luate măsuri de protejare a tulpinilor pomilor contra rozătoarelor, acestea se dezvelesc spre sfârşitul lunii înainte de pornirea în vegetaţie (dezmugurit), iar uneori se recomandă văruirea acestora pentru evitarea insolaţiilor.

• În zonele de sud şi pe nisipuri, în livezile cu sisteme de irigaţii, se verifică şi se repară amenajările pentru alimentarea cu apă, iar acolo unde apa stagnează, aceasta se drenează.

• În plantaţiile cu sisteme de susţinere se verifică spalierii, se înlocuiesc cei rupţi, se consolidează cei existenţi, se întind sârmele şi după tăieri se finalizează lucrările de palisat.

• În plantaţiile comerciale de căpşun se greblează, se înlătură frunzele uscate, se afânează terenul dintre rânduri cu care ocazie se conturează banda şi se erbicidează preemergent.

• În stoloniere se continuă recoltatul şi valorificarea stolonilor şi se înfiinţează plantaţii noi.

• În pepinierele pomicole se încheie tăiatul sălbatecului, se plantează puieţii şi marcotele în câmpul I, se seamănă în şcolile de puieţi, se înfiinţează noi marcotiere sau se completează golurile în cele existente.


Articol apărut în Revista Ferma nr. 1 (45) / 2007

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →