Probleme mari pentru livădari: pomii încărcați de rod au rămas neculeși, fructele nu au avut nici cerere și nici preț, bani mulți cheltuiți fără speranța recuperării.
CAISELE au căzut PE JOS…
„Ca producție a fost foarte bine. Anul acesta la cais nu au mai fost temperaturile acelea scăzute din timpul înfloritului și pomii s-au încărcat de rod. Au produs undeva la peste 5 tone, însă nu m-am putut bucura de fructe. Prețul a fost mic, 3-4 lei/kg la prima apariție, apoi nu a mai întrebat nimeni pentru că toată lumea a făcut caise anul ăsta.
Din păcate, au rămas în copac neculese și apoi au căzut pe jos”, ne-a relatat cu mâhnire ing. Nicolae Rândunică, pomicultor din Tecuci.
… CIREȘELE au rămas ÎN POM să aibă graurii masa asigurată!
Nici cireșele nu au avut parte de o soartă mai bună.
„Având condiții condiții foarte bune în perioada de fecundare, pomii au legat foarte mult. Pe fondul secetei agresive, cireșele au fost mici ca dimensiune. Am vândut pe cele mai răsărite la 6-7 lei kilogramul, cum n-a avut căutare, cea mai mare parte din recoltă a rămas pe pom, neculeasă și a mâncat-o graurii”, a explicat pomicultorul.
PRUNUL în pârgă PROMITE
Situația pare ceva mai bine la prun, producția este bună, primul cules fiind mai bine valorificat. „Am vreo 50 de pruni din soiul Centenar, am vândut angro cu 2-3 lei pe kilogram. Îmi pun speranțe în soiul Stanley, aflat faza de pârgă!”, a explicat fermierul.
„În PEPINIERĂ ne pregătim DE ALTOIT!”
Nicolae Rândunică, unul dintre cei mai cunoscuți pomicultorii din zona Tecuciului, este inginer horticol. În urmă cu mai bine de 15 ani a înființat 3,5 ha de livadă cu toate speciile de pomi fructiferi (măr, păr, prun, cireș, vișin, cais, piersic, nectarin, gutui) și un hectar de pepinieră.
„Puieții sunt foarte bine, au crescut frumos, sunt liberi de boli și dăunători pentru că am făcut 12 tratamente. Acum ne pregătim de altoit în pepinieră.
Tot materialul este de bună calitate, controlat în permanență de organele de specialitate: fitosanitare și de semințe și material săditor”, a susținut ing. Nicolae Rândunică, care va stropi livada cu Mospilan și Score pentru controlul dăunătorilor și a moniliozei.
AN BUN PENTRU PRUN
Mai devreme cu vreo trei săptămâni, livădarii vrânceni se pregătesc de recoltarea prunelor. Într-o plantație de 7 ha de lângă Focșani, o familie de horticultori cu experiență speră să obțină o recoltă estimată la circa 17 tone/ha pe care să o vândă la un preț convenabil.
Cheltuiala cu întreținerea a pomilor nu a fost de neglijat; 13 tratamente (stropirea unui hectar constând 5-600 lei), 9 ape, plus celelalte lucrări tehnologice.
GRINDINA, DUȘMANUL nr 1 al LIVEZII
„Ne e frică de grindină, până acum am fost feriți. Ne-ar afecta dacă ar sista tragerile cu rachetele. Anul ăsta am căutat să facem asigurare și nu am găsit, societățile nu vor să încheie polițe pentru grindină. Plasa antigrindină este foarte scumpă și trebuie schimbată. Am pățit-o pentru că s-a deteriorat în mai puțin de 3 ani”, ne-au declarat pomicultorii.