Ca nuca-n peretele... birocraţiei! De ce nu poate Lucian Stratulat să depună cererea de plată AFIR? - Revista Ferma
5 minute de citit

Ca nuca-n peretele… birocraţiei! De ce nu poate Lucian Stratulat să depună cererea de plată AFIR?

„Dacă am analiza cauzele acestei situaţii, pe primul plan ar fi seceta pedologică deosebit de cruntă pentru zona noastră, la care s-a adăugat întârzierea proiectului cu fonduri europene pentru înfiinţarea unei livezi de nuc. Neavând construcţia finalizată (puţurile, acumularea de apă şi echipamentele de lucru) nu am putut uda pomii. Am cărat apă cu cisterna, dar a fost cam degeaba”, susţine Lucian Stratulat. 

 ferma de nuci 04_b

 

CÂND COMBINATUL SCHIMBĂ CLIMA

Pomicultorul mai dezvăluie un fapt care ar accentua seceta: activitatea combinatului siderurgic ar perturba serios microclimatul zonei, în sensul că emanaţiile de gaze în atmosferă împrăştie norii. El a constatat că atunci când plouă pe Galaţi, în livada amplasată imediat în spatele unităţii siderurgice cantitatea de precipitaţii este de trei, patru ori mai mică. 

Lucian este inginer mecanic şi, împreună cu soţia lui – doctor inginer în ştiinţele mediului, a înfiinţat în urmă cu câţiva ani o plantaţie de nuc întinsă pe o suprafaţă de 10 hectare, graţie unui proiect cu fonduri europene.

Lucrările principale de construcţii licitate la valoarea de 865 de mii lei, care trebuiau să fie gata în şase luni, s-au prelungit pe parcursul a… doi ani şi jumătate!

 ferma de nuci 01_b

 

CA SĂ BAŢI NUCUL AI NEVOIE DE CURSURI DE IGIENĂ

Acum pomicultorul dă piept cu birocraţia instituţiilor şi autorităţilor de stat. Nu poate depune ultima cerere de plată la AFIR pentru că nu a obţinut toate avizele şi autorizaţiile pentru construcţia finalizată.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Galaţi nu-i dă avizul pentru că administratorul proiectului nu are făcute cursuri de igienă alimentară şi de lucrător comercial în domeniul alimentar?! „Unde s-a mai pomenit aşa ceva? Te doare mintea!”, se întreabă neputincios Lucian Stratulat.

În fond, construcţia este un depozit pentru nucă în coajă, nicidecum supus prelucrării. Dar cum legislaţia stufoasă şi birocratică mai mult încurcă lucrurile, în loc să le simplifice va trebui ca toată familia să urmeze cursuri de igienă şi alimentaţie!

 

PROIECT AJUNS LA FINALIZARE

Aşadar, la fermă, investiţiile sunt finalizate. Proiectul, în valoare de 332.299 euro, din care 299.059 euro nerambursabili a avut ca obiect “Înfiinţare livadă de nuci şi construire unitate de depozitare, împrejmuire teren, puţ forat” şi cuprinde o hală modernă pentru depozitarea producţiei în suprafaţă de 2.300 mp, gard împrejmuitor, sistem de irigaţii prin picurare, 6 puţuri forate, o lagună de 300 mc, tractor, atomizor, turbină eoliană şi panouri fotovoltaice cu staţie de acumulare care asigură independenţa energetică a fermei.

De asemenea, cu ajutorul unui microgrant în valoare de 5.000 de euro acordat de guvern firmelor din agricultură a achiziţionat două utilaje de pregătit terenul, mai precis un tocător cu palpator şi un disc cu palpator pentru lucrările pe rândurile de pomi.

 ferma de nuci 02_b

 

O ÎNTÂRZIERE DE… 57.000 LEI

Livada încă nu este pe rod, va intra peste un an – doi. Pomicultorul ar fi adunat şi în această toamnă câteva sute de kilograme de nuci, aşa cum se prefigurau în primăvară, că au fost pomişori care făceau şi 50-60 de fructe pe ramuri şi la 1.580 poate se strângea tona. Nu a adunat o nucă!

„Dacă aş fi putut să irig făceam acolo 1.000 de kilograme şi dacă le comercializam la 10 nu la 15 lei kilogramul, tot aş fi obţinut 10 mii de lei. Însă am pierdut mai mulţi bani (după calculele mele 57.000 de lei) din cauza celor şase termene de dare în folosinţă nerespectate de constructor”, susţine Lucian Stratulat.

 

TRATAMENTE CU ZEAMĂ BORDELEZĂ

„Până acum am făcut două stropiri cu zeamă bordeleză şi voi repeta tratamentul la primăvară. În aceste zile voi completa golurile pentru că au murit vreo 65 de pomi. Preţurile încă sunt accesibile, nu au crescut semnificativ, materialul de plantat costă între 15 şi 20 de euro bucata. Îngrăşăminte nu am cumpărat pentru că înainte de a înfiinţa livada am fertilizat terenul cu 360 de tone de gunoi de grajd şi solul are substanţe nutritive în proporţii suficiente”, explică pomicultorul gălăţean.   

 ferma de nuci 06_b

 

LIVADA DE NUCI, VIS ÎMPLINIT!

„Acum sunt optimist pentru că în plantaţie totul este pus la punct: am apă suficientă, am sistemul de irigaţii pus la punct, am curent electric în sensul că este produs de energia verde: panouri, fotovoltaice şi turbina eoliană ceea ce, în condiţiile actuale, să nu depinzi de furnizorul de electricitate este o mare realizare! Aştept să treacă iarna şi în primăvară să hrănesc şi să stropesc pomii şi să recuperez cei doi ani şi jumătate pierduţi. Sperăm ca în sezonul viitor să obţinem o producţie de circa 3 tone/ha!”, spune, optimist, Lucian Stratulat.

 

AVANTAJE ALE NUCULUI PITIC

Virgil Ghiuţă a descoperit „secretul” recoltelor extra… timpurii la nuc!După patru decenii de pasiune, nucii profesorului octogenar, din judeţul Suceava, rodesc după trei ani de la plantare!

Click AICI şi află detaliile!

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →