Grâu. În perioada iulie 2017 – iunie 2018, România a exportat cu 15% mai puţin grâu decât în sezonul precedent. Exporturile au scăzut mult mai ales pe destinaţiile vietnameze şi marocane ca urmare a concurenţei dure din partea Rusiei şi a Franţei. Cererea mare din partea ţărilor UE – Spania şi Italia – a compensat numai parţial această încetinire a livrărilor externe. De asemenea, s-a observat un interes mai mare din partea ţărilor africane pentru grâul românesc.
În sezonul 2018/2019 este de aşteptat ca exportul de grâu din România să scadă din cauza producţiei mai mici. Cu toate acestea, reducerea producţiei agricole în Germania şi apariţia altor mari importatori din UE, precum şi o concurenţă mai slabă din partea Rusiei creează premisele altui an bun pentru exportatorii români de grâu.
Orz. În sezonul trecut, România a exportat cu 33% mai mult orz comparativ cu sezonul precedent (2016/2017), datorită cererii mai mari din partea Arabiei Saudite. De regulă, această ţară preia mai mult de jumătate din orzul românesc. În 2018/19, potenţialul de export pentru acest produs este redus din cauza scăderii suprafeţei cultivate şi a ploilor excesive în timpul campaniei de recoltare.
Porumb. În perioada septembrie 2017 – iunie 2018, România a exportat cu 31% mai mult porumb faţă de aceeaşi perioadă a sezonului 2016/2017. Aceasta în condiţiile în care lipsa achiziţiilor egiptene a fost pe deplin compensată cu o cerere solidă din partea ţărilor UE.
În noul sezon, având în vedere perspectivele de îmbunătăţire a prognozei privind evoluţia culturilor de porumb din Ucraina şi SUA, pieţele din vecinătatea UE vor rămâne vitale pentru comercianţii de porumb din România. Astfel, estimările optimiste privind producţia de porumb din România sunt însoţite şi de condiţii favorabile pentru exportul de porumb.
BULGARIA – rapiţa are căutare pe piaţa europeană
În săptămâna 34, în Bulgaria preţul seminţelor de oleaginoase (rapiţă şi floarea-soarelui), în moneda naţională, se menţine la nivelul din săptămânile precedente. Totuşi, un uşor declin al preţului s-a înregistrat din cauza scăderii Levei bulgare. Până la sfârşitul sezonului, piaţa seminţelor de floarea-soarelui pare că se va menţine constantă. Preţul florii-soarelui era neschimbat, 609 BGN/tonă, echivalentul a 353 USD/tonă.
Traderii de pe piaţa de rapiţă sunt destul de activi. Cererea din ţările europene rămâne fermă, în condiţiile scăderii recoltei interne în statele mari producătoare de rapiţă. Preţul rapiţei a închis săptămâna 34 la 649 BGN/tonă, echivalentul a 377 USD/tonă.
Potrivit Ministerului Agriculturii din Bulgaria, soia a fost recoltată de pe 180,5 mii ha până la 8 august 2018, ceea ce reprezintă 98% din suprafaţa totală (183,6 mii ha). Producţia obţinută a fost de 448,8 mii tone, cu un randament de 2,49 tone/ha. Anul acesta recoltarea a început mult mai devreme decât anul trecut, dar randamentul este încă în scădere cu 12,9% faţă de 2017.
UCRAINA: potenţial de export evaluat la 40 milioane tone
Conform datelor oficale, Ucraina a exportat 4,6 milioane tone de cereale de la începutul sezonului actual (1 iulie) şi până la mijlocul lunii august, mai puţin cu circa 300 mii tone faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Astfel, în actualul sezon, Ucraina a exportat 2,3 milioane tone de grâu, 1,19 milioane tone de orz şi 1 milion tone de porumb, anunţa ministrul Agriculturii.
Producţia estimată a Ucrainei este de cel puţin 60 milioane tone de cereale în anul calendaristic 2018, în scădere de la 61,3 milioane în 2017. Potrivit declaraţiilor ministrului interimar al Agriculturii, Maksym Martyniuk, în sezonul 2017/2018 au fost exportate 39,4 milioane tone de cereale şi produse oleaginoase. În acest sezon, Ucraina poate exporta circa 40 milioane tone.
RUSIA: producţie agricolă estimată la 105 milioane tone
Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrushev, a ridicat previziunile privind recolta de cereale în 2018 la 105 milioane tone, cu 5% mai mare decât în raportul estimativ precedent. Anul trecut, producţia de cereale şi de oleaginoase a fost de 135 milioane de tone.
Patrushev a mai spus că nu există motive pentru impunerea unor restricţii la export, aşa cum s-a discutat pe piaţă. Însă, cu siguranţă există incertitudine şi îngrijorare în ceea ce priveşte calitatea cerealelor din cauza condiţiilor meteo dificile (ploi şi umiditate excesivă) din perioada de recoltare. În ciuda vremii nefavorabile, “randamentul total va fi mai mare decât indicii medii din ultimii zece ani”, se arată în declaraţia ministerului.
Fermierii ruşi se pregătesc pentru campania de semănat la rapiţa de iarnă. Agricultorii din regiunea Stavropol vor fi primii care vor începe această activitate şi este de aşteptat să însămânţeze aproximativ 200 mii de hectare cu rapiţă de iarnă.
Recoltarea soiei a început în regiunea Krasnodar, unde suprafaţa cultivată depăşeşte 202 mii de hectare. Anul trecut producţia de soia din această regiune a fost de 360 mii tone.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)