BURSA CEREALELOR - martie 2018 - Revista Ferma
5 minute de citit

BURSA CEREALELOR – martie 2018

Potrivit Comisiei Europene, veniturile Ucrainei realizate din exporturile de produse agricole şi alimentare către Uniunea Europeană au crescut cu 27% (1,2 miliarde de euro) în 2017 şi au atins o valoare totală de 5,52 miliarde de euro. Astfel, Ucraina a intrat în topul primilor cinci exportatori de produse agricole şi alimentare către statele UE. În acest clasament continuă să conducă Brazilia (11,8 mld. euro), SUA (11 mld. euro) şi Argentina (5,7 mld. euro). Ucraina ocupă locul patru iar China este al cincilea cel mai mare furnizor, cu venituri de 5,4 mld. euro realizate din exporturile agricole către UE.
În acelaşi timp, volumul importurilor ucrainene de produse agricole şi alimentare provenind din UE au crescut cu 16% (+250 mil. euro) şi au ajuns la o valoare totală de 1,8 mld. euro (în 2017).

Recolta de soia_b

CBOT – evoluţie surprinzătoare a pieţei porumbului
În perioada 15-23 februarie, preţurile porumbului la Bursa de la Chicago (CBOT) au scăzut cu 0,16%, în principal din cauza factorilor tehnici. Cu toate acestea, pe piaţa spot, preţurile de export ale porumbului american au crescut cu 2 dolari/tonă FOB, în timp ce cotaţiile pentru porumbul argentinian au crescut cu 1 dolar/tonă (livrare în martie).
Volumul de porumb, verificat de inspectorii vamali pentru exporturile din perioada 08-15 februarie, a depăşit aşteptările pieţei, dar a rămas sub nivelul înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului trecut. O cerere crescută pentru porumbul american a fost observată din partea Coreei de Sud.
Specialiştii USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură) au estimat suprafaţa planificată a fi semănată cu porumb în 2018 la 90 milioane acri (36,421 milioane hectare), cu 0,2% mai puţin decât anul trecut.

SUA va exporta mai multă soia şi mai puţine cereale FOTO AICI
Exporturile de soia din SUA vor reveni la un nivel record, creştere favorizată şi de seceta din Argentina. Însă livrările de porumb vor scădea. În acelaşi timp, preţurile mici ale grâului vor determina o concurenţă puternică la export, arată ultimul raport al USDA. Astfel, exporturile totale de soia ar putea ajunge la 62,5 milioane de tone în sezonul 2018-2019, mai ales pe fondul creşterii suplimentare a importurilor Chinei, care se aşteaptă ca, pentru prima dată, să depăşească pragul de 100 milioane tone de soia. În schimb, pentru porumb, exporturile americane vor scădea şi mai mult în sezonul 2018-2019, ajungând la circa 48,3 milioane de tone. Concurenţa ridicată din Argentina, Brazilia şi Ucraina este de aşteptat să limiteze perspectivele de export ale SUA.

ARGENTINA: producţie de soia pe minus
Bursa de cereale din Buenos Aires a actualizat estimarea privind recolta de soia a Argentinei, reducând producţia la 47 milioane de tone, faţă de 50 milioane tone în prognoza precedentă. Seceta şi temperaturile ridicate continuă să afecteze regiunile centrale ale ţării, astfel că Bursa din Buenos Aires nu exclude posibilitatea reducerii şi mai mult a estimărilor în următoarele săptămâni.
În acelaşi timp, proiecţia pentru producţia de porumb a scăzut de la 39 mil. tone, la 37 mil. tone. în comparaţie cu prima estimare făcută în septembrie.

CHINA: un nou regim de impozitare a mărfurilor agricole
Odată cu intensificarea ritmului importurilor de etanol, China a introdus un nou regim de impozitare a importurilor prin care a scos preţurile preferenţiale aplicate importurilor din Brazilia şi SUA.
În ianuarie a.c., China a importat 120.702 mc de etanol, faţă de numai 2.415 mc în prima lună a anului 2017. Creşterea din ianuarie a fost determinată de importurile din SUA, care au ajuns la 91.283 mc (de la 1 mc în ianuarie 2017), şi de cei 29.406 mc de etanol din Pakistan.
De asemenea, importul chinezesc de sorg a crescut semnificativ până la 564.517 tone, din care 560.517 tone au provenit din SUA. Referitor la importurile de zahăr, achiziţiile au cunoscut o scădere cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.
Si importurile chinezeşti de soia au crescut puternic în ianuarie, dar provenienţa acestora s-a schimbat semnificativ. Astfel, în ianuarie anul trecut, SUA era încă cel mai popular exportator către China, cu 5,82 milioane tone de soia livrate. În ianuarie 2018, volumul a înregistrat o scădere de 14,2% (faţă de ianuarie 2017). În aceeaşi perioadă, importurile chinezeşti de soia din Brazilia au crescut cu 719,9%, ajungând la 2,07 milioane tone.

 

RUSIA EXPORTĂ MASIV MAZĂRE
Având în vedere creşterea considerabilă a producţiei de mazăre în Rusia în 2017, volumul exportului pentru această cultură continuă să urce. Astfel, în decembrie a fost atins un nou record, de 139,5 mii tone livrate. 710,2 mii tone de mazăre au fost deja expediate în străinătate din Rusia în prima jumătate a sezonului 2017/18, volum comparabil cu livrările pentru întreg sezonul anterior. Turcia rămâne cea mai mare piaţă finală pentru mazărea din Rusia, în acest sezon deţinând o cotă de 44% din totalul exporturilor.
O creştere substanţială se înregistrează şi pentru exporturile de mazăre din Rusia către India şi Bangladesh, precum şi spre Pakistan şi Emiratele Arabe Unite, care au importat mai multă mazăre decât anul trecut (din Rusia).
Potrivit datelor preliminare ale Agenţiei de Stat pentru Statistică din Rusia, producţia internă a totalizat anul trecut aproximativ 3,3 milioane tone de mazăre, cu 50% mai mult decât în 2016.

 

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →