Bursa cerealelor - iunie 2017 - Revista Ferma
3 minute de citit

Bursa cerealelor – iunie 2017

Litigiul privind livrările de grâu din Rusia către Turcia a intrat într-o nouă fază, ca urmare a restricţiilor impuse de Ankara asupra importului de grâu rusesc.
În timp ce Moscova declară că se poartă discuţii cu Ankara, într-un efort de a soluţiona o dispută comercială, Turcia a impus noi bariere pentru importul de grâu rusesc, limitând achiziţiile la 20-25% din totalul licenţelor de import emise pentru acest produs. Acest lucru se referă la licenţele de furnizare a grâului pentru „procesare internă”. O astfel de licenţă permite livrarea de cereale în Turcia fără taxe suplimentare pentru prelucrare şi export. Acest regim funcţionează în Turcia pentru protejarea pieţei interne.
Totuşi, Ministerul agriculturii din Rusia a anunţat că Turcia nu a trimis până acum (25 mai a.c.) nici o notificare oficială privind noile restricţii.
Comerţul ruso-turc se confruntă cu dificultăţi semnificative începând cu anul 2016, când Rusia a introdus un embargo alimentar împotriva Turciei ca răspuns la doborârea unui avion rusesc deasupra Siriei. Pentru Ankara, Moscova este un furnizor strategic de produse agricole. În ultimii ani, 70-75% din făina din Turcia a fost produsă din grâu rusesc. La rândul său, Rusia livrează Turciei cca. 12-13% din totalul grâului exportat.

Bulgaria – piaţa cerealelor stagnează
Înainte de viitoarea campanie de recoltare, vânzările şi achiziţiile de pe piaţa cerealelor din Bulgaria au un ritm scăzut. Preţurile interne în dolari ale cerealelor au crescut datorită consolidării monedei naţionale bulgare. Astfel că, în ultima săptămână din luna mai, preţul cerealelor în Leva a scăzut, cu excepţia porumbului. Şi aceasta în condiţiile în care Bulgaria are stocuri de porumb destul de mari pentru această perioadă a sezonului (peste 1,5 milioane de tone). Tranzacţiile cu cereale au stagnat, în general; cu toate acestea, o revigorare se constată în achiziţionarea porumbului bulgar de către ţările UE. În acest sezon, Bulgaria a exportat circa 875 mii tone de porumb până la data de 12 mai, în scădere cu 11% faţă de sezonul precedent.

Stocurile de cereale din Kazahstan au crescut
Conform Comitetului de Statistică al Republicii Kazahstan, la 1 mai 2017 în ferme existau stocuri de 9,15 mil. tone de cereale, cu 19,8% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (7,64 mil. tone).
Stocurile de grâu au crescut cu 17,1% faţă de anul precedent, ajungâd acum la 7,72 mil. tone, din care 5,87 mil. tone de grâu pentru panificaţie, 0,42 mil. tone de grâu furajer şi 1,44 mil. tone de grâu pentru seminţe. La aceeaşi dată, stocurile de orz erau de 0,83 mil. tone, cu 32% mai mari decât anul trecut, în timp ce rezervele de porumb au fost de 68 mii tone, cele de orez 151 mii tone, secară – 20 mii tone, ovăz – 136 mii tone, hrişcă – 38 mii tone şi mei – 23 mii tone.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →