Ultimul raport al USDA/NASS privind starea culturilor agricole prevede o creştere a preţului porumbului la Bursa din Chicago. Suprafaţa cultivată cu această cultură şi aflată în stare bună sau excelentă, în prima săptămână a lunii septembrie, a scăzut cu 3%, până la 55%, comparativ cu 68% la aceeaşi dată a anului trecut. Traderii americani sunt preocupaţi şi de coacerea târzie a culturilor, care (la 9 septembrie a.c.) era de 11%, faţă de 33% la aceeaşi dată anul trecut şi 24% media pe ultimii cinci ani. Aceasta, în condiţiile în care vremea secetoasă şi foarte caldă din statele central-nordice ale SUA (Midwest) forţează maturizarea porumbului şi „usucă” plantaţiile semănate târziu.
O producţie de porumb de 347,3 milioane de tone
În prima săptămână din noul sezon agricol la porumb, care în Statele Unite a început la 1 septembrie, exporturile au crescut cu 65% comparativ cu săptămâna precedentă, până la 590 mii de tone, şi cu 24,7% sub nivelul din perioada corespunzătoare anului trecut.
Preţurile mici stimulează exporturile, în ultima săptămână din august fiind vândute 651 mii tone de porumb către Mexic. Raportul USDA (din 12 septembrie a.c.), precum şi prognozele proprii ale mai multor agenţii de cercetare a pieţei estimează că producţia de porumb a SUA va fi de 347,3 milioane tone, după ce în raportul din luna august al USDA prognoza era de 353 milioane de tone. Traderii apreciază că această estimare medie a producţiei de porumb a Statelor Unite va impulsiona comerţul internaţional cu porumb.
În urma activităţii scăzute a cumpărătorilor asiatici, preţurile porumbului la bursă au scăzut la 198 dolari/tonă CFR, deşi în august au fost de 203-208 dolari/t CFR pentru livrare în octombrie-decembrie.
Uniunea Europeană a crescut importurile de porumb. Numai în perioada 1 iulie – 9 septembrie a achiziţionat 4,15 milioane de tone, o cantitate cu 77% mai mare decât în perioada similară din 2018. Totuşi, se estimează că anul acesta UE va importa circa 21 mil. tone de porumb, cu 10,64% mai puţin decât anul trecut, când a achiziţionat 23,5 mil. tone. Reamintim că importuile de porumb ale statelor UE au crescut constant în perioada 2015-2018.
UCRAINA: preţul porumbului la debutul culesului
Odată cu începutul campaniei de recoltare la porumb, în Ucraina au apărut şi primele rezultate care atestă randamentul ridicat. Astfel, până la 9 septembrie a.c. au fost strânse (oficial) 46.000 hectare (sau 1% din suprafaţa cultivată), cu o recoltă de 281.000 tone de porumb, producţia medie fiind de 6,14 t/ha. La aceeaşi dată în 2018 era recoltat porumbul de pe 3% din suprafaţa cultuvată, iar producţia a fost de 5,63 t/ha.
Aşadar, oficial, acest sezon se remarcă prin creşterea suprafeţei cutivate şi prin randamentele mai mari. Astfel, se aşteaptă o recoltă record la porumb în Ucraina. Cu toate acestea, preţurile scăzute oferite în port (142-145 dolari/t sau 4150-4200 UAH/t) vor reduce atât veniturile producătorilor, cât şi exporturile de porumb.
Campania de recoltare la floarea-soarelui este mai avansată cu 23,1% faţă de anul 2018, iar atât randamentul, cât şi producţia totală sunt în creştere cu 3% şi, respectiv, cu 26,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La soia, suprafaţa recoltată este cu 45,5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce randamentul este cu 4,7% mai mic decât în 2018.
RUSIA: GRÂUL CONTINUĂ SĂ SE IEFTINEASCĂ
În prima săptămână din septembrie a.c., preţurile de export pentru grâul de panificaţie din Rusia au continuat să scadă în medie cu 4-5 dolari/tonă FOB faţă de săptămâna anterioară, în porturile mari şi cu 1-2 dolari/tonă FOB în porturile mici.
În ultimele cinci săptămâni, preţul grâului în Rusia a scăzut cu 10 dolari/tonă FOB şi cu 38 dolari/tonă FOB faţă de septembrie 2018, atingând nivelul minim din ultimii doi ani.
Acest trend continuă pe fondul reducerii cererii externe şi în paralel cu creşterea ofertei de cereale din regiunea Mării Negre. Preţurile de achiziţie ridicate de pe piaţa internă a Rusiei, comparativ cu preţurile mici la export, au compromis competitivitatea la export a grâului rusesc şi au redus livrările în străinătate.
Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)