3 minute de citit

BURSA AGRICOLĂ – aprilie 2020

Asociaţia Europeană a producătorilor de cereale COCERAL şi-a revizuit estimările privind producţia de cereale a UE în 2020. Află cât de mult au coborât prognozele la principalele culturi agricole?

Bursa agricola_b

În prognoza revizuită pentru 2020, COCERAL estimează producţia totală de cereale a statelor UE-27 plus Marea Britanie la 301,8 milioane tone, în scădere marginală față de 302,7 milioane tone, cât era estimarea din ianuarie şi cu 6,1 milioane tone mai puţin decât anul trecut (307,9 milioane tone).

• Producția de grâu (cu excepția grâului dur) este apreciată la 135,4 mil. tone, în scădere față de prognoza anterioară (137,9 mil. tone) şi cu aproape 10 mil. tone mai puţin decât anul trecut (145,7 mil. tone). Scăderea preconizată a recoltei de grâu se datorează în principal reducerii semnificative a suprafeței cultivate în Marea Britanie, precum şi din cauza ploilor abundente din timpul campaniei de semănat din toamna trecută.
• Producția de orz a UE este acum prognozată la 61,5 mil. tone, în creștere față de 60,8 mil. tone, cât s-a apreciat în prognoza din ianuarie, dar în scădere față de cele 62,2 mil. tone obţinute anul trecut. Această rectificare pozitivă a estimării se datorează în principal unei suprafeţe mai mari – faţă de cât se aștepta anterior – cu orz de primăvară în Marea Britanie, în urma reducerii suprafeţelor semănate cu grâu și rapiță în toamnă.
• Recolta de porumb 2020 din UE este estimată la 65,5 mil. tone, semnificativ mai mare decât anul trecut (61 mil. tone). Se apreciază că porumbul va creşte până la 9 mil. ha, faţă de numai 8,5 mil. ha în 2019. Cele mai notabile creșteri ale producţiei (faţă de anul trecut) sunt preconizate în Franța, Germania și Polonia.
• Previziunile privind producția de rapiță a UE a fost ușor revizuită, de la 17,1 la 17 mil. tone, în urma scăderii arealului estimat a fi cultivat în Marea Britanie şi care nu a fost compensat cu o suprafață mai mare în Franța.

CUM DECURGE CAMPANIA ÎN GERMANIA?

Producţia de grâu a Germaniei va fi cu 1,2% mai mică decât anul trecut, fiind estimată la 22,79 mil. tone, ca urmare a reducerii cu 6,1% a suprafeței cu grâu (2,9 mil. ha).
Fermierii germani apreciază că producţia de rapiţă va ajunge anul acesta la 3,44 mil. tone, în creştere cu 21,9% faţă de vara trecută. Cultura se dezvoltă în general bine. Ploile din ultimele săptămâni întârzie campania de semănat de primăvară.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →