Buget procesare mai mare cu 249 milioane de euro! - Revista Ferma
3 minute de citit

Buget procesare mai mare cu 249 milioane de euro!

Buget suplimentat pentru procesare produse agricole și pomicole prin intervenția DR 22 din Planul Strategic 2027!

buget procesare bani afir

Bugetul aferent intervenției DR 22 – ”Investiţii în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole” a fost suplimentat cu suma de 249.061.176 euro, în conformitate cu decizia C (2024) 8379 din 29.11.2024, privind aprobarea Planului Strategic 2023-2027 – versiunea 7.1, anunță Ministerul Agriculturii.

MAI MULȚI BANI PENTRU INVESTIȚII ÎN PROCESARE

bani procesare AFIR euro

”Continuăm investițiile în procesare și folosim toți banii disponibili pentru investiții în construirea de noi unități de producție.

Am decis să suplimentăm cu 249 milioane de euro bugetul alocat pentru investiții în procesare DR 22, având în vedere că pentru această formă de sprijin au fost depuse 420 de proiecte de finanțare, cu o valoare publică totală de 1,1 miliarde de euro.

Finanțăm, astfel, construirea mai multor fabrici românești care să preia materia primă de la fermierii noștri și să o transforme în produse alimentare. Prin această suplimentare de fonduri, valoarea totală a contractelor se ridică la 621 milioane de euro, inclusiv contribuția privată”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile OMADR nr. 407/2023 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente intervențiilor de Dezvoltare rurală din Planul Strategic PAC 2023-2027 (PS 2023-2027), cu modificările și completările ulterioare, fondurile constituite din economii, rezilieri, necontractarea proiectelor la nivel de intervenție, realocări de fonduri de la alte intervenții identificate după finalizarea procesului de evaluare-selectare, pot fi utilizate pentru selectarea proiectelor eligibile fără finanțare rezultate în urma finalizării ultimei sesiuni de depunere.

În urma aprobării deciziei, se întocmește raportul de selecţie suplimentar în care sunt incluse proiectele propuse a fi selectate pentru finanțare, ce urmează să fie pus la dispoziția publicului urmând ca, ulterior aprobării raportului, beneficiarii selectați la finanțare să primească notificările în vederea contractării proiectelor, precizează MADR.

Prin suplimentarea bugetului aferent intervenției vor fi implementate proiecte în valoare totală de peste 620 milioane de euro (fonduri publice și private).

Beneficiarii care pot primi finanțare AFIR prin DR 22 sunt:

  • Forme asociative cu rol economic: cooperative agricole și societăți cooperative (în baza legislaţiei naţionale în vigoare);
  • Grupuri și organizații de producători (în baza legislaţiei naţionale în vigoare și recunoscute de MADR);
  • Alți operatori economici care se încadrează în categoria IMM (cf. Legii nr. 346/ 2004), întreprinderi mari și fermieri care se încadrează în IMM/ întreprindere mare.

Sprijin nerambursabil DR 22

Rata sprijinului public nerambursabil de la AFIR va fi de 65% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, forme asociative și alte întreprinderi și nu va depăși:

  • maximum 3 milioane euro/ proiect pentru proiectele de investiții de modernizare;
  • maximum 10 milioane  euro/ proiect pentru proiectele de investiții de înființare care își propun cel puţin investiții de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate;
  • maximum 7 milioane euro/ proiect pentru celelalte investiții de înființare.

CITEȘTE ȘI: Vânzare directă sau procesare? Cum obțineți cel mai bun preț pentru lapte!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →