BRGV Buzău în plină campanie de extras semințele. Noi plante aclimatizate! - Revista Ferma
3 minute de citit

BRGV Buzău în plină campanie de extras semințele. Noi plante aclimatizate!

Costel Vinatoru Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzau 2 BRGV Buzău în plină campanie de extras semințele. Noi plante aclimatizate!

Costel Vînătoru, BRGV Buzău: „Facem amprentarea genetică, împrospătăm semințele, le analizăm și evaluăm, e o muncă pe care generația noastră nu o va termina niciodată, ci va trebui predată în siguranță generațiilor viitoare!”

„Suntem în plină recoltare de semințe, de analize, de observații, am ajuns aproape la zi cu regenerarea soiurilor de tomate pentru că avem ca titlu de inventar aproape 4.000 de soiuri.

De asemenea, acum regenerăm – și arată bine – câteva sute de soiuri de pătlăgele vinete și de fasole care erau în pericol de a se pierde. Am împrospătat semințele să le putem avea bine la păstrare”, ne-a declarat acad. dr. ing. preot Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău.

Cercetătorul buzoian susține că după ce se va termina cu semințele de fasole, activitatea va continua cu ardeii, iar de anul viitor vor fi regenerate soiurile de mazăre și de bob, urmând, firesc, și celelalte specii.

„Avem mult de lucru pentru că pe lângă regenerare trebuie să facem analize, evaluări în ceea ce privește stabilitatea genetică, autenticitatea și descrierea soiului. E o muncă de lungă durată ce va fi continuată de specialiștii care vor prelua ștafeta” a susținut directorul Băncii.

Laboratoare dotate cu aparatură de vârf

Costel Vînătoru ne spune cu bucurie că a reușit să constituie și să doteze trei laboratoare cu aparatură de vârf: genetică și biochimie; analiza, controlul calității seminței și laboratorul de conservare resurse, cu celule cu atmosferă controlată în care se păstrează semințele la loc sigur pe termen mediu și lung.

„Avem laboratorul de genetică și biochimie bine echipat, specialiștii de top au fost să ne ajute și să ne învețe să lucrăm pe aceste aparate. Era un vis care mi se părea greu de atins când am pus în operă acest proiect – Banca de Resurse Genetice Vegetale: să amprentăm genetic creațiile românești ca să putem demonstra lumii științifice ce tezaur avem în conservare. Am reușit!”, a exclamat Costel Vînătoru.

Noi plante aclimatizate

„Am găsit în flora spontană specii de plante foarte valoroase, cum ar fi: măcrișul și chimenul. Avem o specie nouă de care suntem încântați, o plantă popular denumită migdale de pământ, cu fructele de dimensiunea alunelor de pădure, dulci, cu potențial mare de producție, fără boli, fără dăunători.

De asemenea, o bucurie pentru noi e că am reușit aclimatizarea unei specii de pepene Kajari, varietate cultivată de o comunitate din India, puțin cunoscută în Europa. E un pepene de mici dimensiuni, ajunge la 0,5 kg, numai bun pentru o singură masă, foarte gustos, parfumat”, a subliniat Costel Vînătoru.

CITEȘTE ȘI: Atac de tuta absoluta la culturile de tomate. Costel Vînătoru: „Ne-am salvat semințele!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →