Brânza premium, pe ”gustul” hoților! Pagubă de peste 360.000 euro! - Revista Ferma
5 minute de citit

Brânza premium, pe ”gustul” hoților! Pagubă de peste 360.000 euro!

Într-o știre care a captat recent atenția, o grupare de hoți din Europa a furat Brânza premium în valoare de sute de mii de euro, demonstrând că produsele de lux nu sunt ținta doar a gurmanzilor, ci și a infractorilor.

branza premium UK Cheddar Hafod Brânza premium, pe ”gustul” hoților! Pagubă de peste 360.000 euro!
Imagine cu caracter ilustrativ. Brânzeturi premium. Credit foto @https://meatlondon.co.uk/

Acest tip de furturi devine din ce în ce mai răspândit, mai ales pe fondul creșterii cererii pentru brânzeturi rare și maturate, cum ar fi Parmigiano-Reggiano, Comté sau alte delicatese.

Când fermierul de lactate Patrick Holden s-a așezat la masa din bucătărie pentru a-și citi e-mailurile într-o zi de iulie, nu i-a putut crede norocul. Un cumpărător, care pretindea că reprezintă un lanț francez de supermarketuri, a vrut să cumpere 22 de tone de Hafod, cheddarul în care el era specializat.

„A fost cea mai mare comandă pentru brânza noastră pe care am primit-o vreodată”, își amintește el, „și, pentru că era din Franța, m-am gândit, „în sfârșit, oamenii de pe continent apreciază ceea ce facem”, titrează Hotnews, citând BBC.

Comanda fusese făcută prin Neal’s Yard Dairy, un vânzător și angrosist de brânză de lux, iar primul lot de Hafod a ajuns la baza sa din Londra în septembrie.

HAFOD, BRÂNZA PREMIUM, ARTIZANALĂ, MATURATĂ LENT

Hafod este o brânză artizanală de tip cheddar produsă în Țara Galilor, cunoscută pentru aroma sa complexă și profundă. Este fabricată de obicei din lapte crud, provenit de la vaci din rasa Ayrshire, cunoscută pentru laptele său bogat în grăsimi și proteine, care contribuie la textura și gustul distinctiv al brânzei.

Procesul de fabricație al brânzei Hafod urmează metode tradiționale, în special metoda clasică cheddar, care include maturarea lentă, timp de 18 luni, pentru a dezvolta aromele.

Hafod este apreciată pentru calitatea și autenticitatea sa și este considerată o brânză premium, fiind inclusă deseori în platouri de brânzeturi de lux și servită în restaurante de fine dining.

Ferma lui Patrick Holden nu avea suficientă brânză pentru a onora comanda, așa că 20 de tone de cheddar Somerset au fost furnizate și de alte două ferme de produse lactate pentru a o completa; în total, aceasta a fost în valoare de 300.000 de lire sterline (peste 360.000 euro).

22 DE TONE AU DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ!

Pe 14 octombrie, a fost ridicat din depozitul lui Neal’s Yard de către un curier și dus la un depozit – apoi, în mod misterios, a dispărut.

Furtul a făcut titluri mondiale și a fost poreclit „jaful de brânză pentru grătar”. Bucătarul britanic Jamie Oliver și-a avertizat adepții de pe X: „Dacă cineva aude ceva despre brânza elegantă care e ieftină, probabil că ceva nu e ok”!

branza premium tinta hotilor Brânza premium, pe ”gustul” hoților! Pagubă de peste 360.000 euro!
Imagine cu caracter ilustrativ. Credit foto @iStock.com/susandaniels

La sfârșitul lunii octombrie, un bărbat de 63 de ani a fost arestat la Londra , apoi eliberat pe cauțiune. Camioanele cu cele 22 de tone de brânză – aproximativ greutatea a patru elefanți de dimensiuni mari – au dispărut fără urmă!

CITEȘTE ȘI: CEA MAI BUNĂ BRÂNZĂ DIN LUME! 4.500 de brânzeturi au intrat în competiție. Franța NU a făcut mare brânză!

FURTURILE DE BRÂNZĂ PREMIUM, ÎN CREȘTERE!

Infracțiunile legate de alimente – care includ contrabanda, contrafacerea și furtul – costă industria alimentară globală între 30 și 50 de miliarde de dolari pe an, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului. Acestea variază de la deturnări de camioane de marfă care livrează alimente către depozite până la furtul de homari vii .

Dar o serie dintre aceste infracțiuni alimentare au vizat și industria brânzeturilor – și în special a brânzei de lux, brânza premium.

Anul trecut, înainte de Crăciun, brânză în valoare de aproximativ 50.000 de lire sterline a fost furată dintr-o remorcă dintr-o stație de benzină de pe M5, lângă Worcester. Problema nu este una nouă – încă din 1998, hoții au pătruns într-un depozit și au luat nouă tone de cheddar de la o fermă administrată de o familie din Somerset.

Se întâmplă și în Europa: în 2016, criminalii au fugit cu Parmigiano Reggiano în valoare de 80.000 de lire sterline dintr-un depozit din nordul Italiei. Acest tip special de parmezan, care necesită cel puțin un an pentru a se maturiza, este creat în urma unui proces care a fost în vigoare, cu puține modificări, de aproape 1.000 de ani.

La momentul furtului, Consorțiul Parmigiano Reggiano din Italia a declarat că brânză premium în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari a fost furată într-o perioadă de doi ani.

Cine sunt hoții și unde ajunge brânza furată?

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →