Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reacționează dur la acțiunea de boicot supermarketuri propusă de Călin Georgescu începând din 10 februarie 2025.
”Eu am transmis public ce am avut de transmis și încă o dată rog pe toată lumea – și pe cei care fac politică în momentul față – să lase fermierii, să lase procesatorii în pace, să nu creeze dificultăți financiare producătorilor români și, în continuare, dacă au anumite discuții privind practicile comerciale neloiale privind partea de comerț – unde partea de comerț este integrată la Ministerul Economiei, dar asta este întotdeauna, chiar dacă n-am atribuții în comerț am intervenit prompt pentru fermierii și procesatorii români – să vină să stea la masa discuției cu noi, la Comitetul de monitorizare pe care îl avem constituit la nivelul Ministerului Agriculturii.
Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români”, a declarat, luni, 10 februarie, ministrul Barbu, citat de Agerpres.
MINISTRUL BARBU: BOICOTAREA SUPERMARKETURILOR LOVEȘTE ÎN FERMIERII ȘI PROCESATORII ROMÂNI
”Boicotarea supermarketurilor nu este decât o acțiune politică”, a declarat ministrul Barbu, în urmă cu trei zile, la DC News.
”A boicota retail-ul din România înseamnă ca, timp de o săptămână, unitățile de procesare și fermierii să intre în colaps, pentru că 70% din produsele care se află pe magazinele din retail sunt realizate de către fermieri și procesatori români.
În magazinele de retail au prezență la raft, iar 70% sunt produse românești. Și vă dau și un exemplu. Dacă mergem într-un magazin de retail și vorbim de panificație, la pâine, la franzelă, nu există decât unu sau două produse care vin din afară.
Restul, până la două, cinci, treizeci de produse, sunt realizate de către procesatori români. Dacă mergem pe ulei, am văzut foarte clar că în magazinele de retail sunt opt game de ulei, între care unul este adus din nord și șapte sunt din România.
Dacă ne ducem după fentă și ne uităm că vedem marcă proprie realizată de retail, marca proprie în România este realizată de procesatorii români”, a explicat ministrul Agriculturii.
CE FORMĂ DE BOICOT PROPUNE MINISTRUL FLORIN BARBU
”Noi trebuie să îndemnăm românii să NU boicoteze magazinele de retail, să meargă în magazinele de retail și să cumpere produse românești și să ne uităm pe etichetă să vedem că aceste produse sunt procesate în România. Vrem să ajutăm industria alimentară și să ajutăm fermierii români? Ne uităm pe etichetă și boicotăm o lună de zile și nu mai cumpărăm produse aduse din import”, a adăugat acesta.
Ministrul Barbu a recunoscut că ”există, în momentul de față, o practică comercială neloială, astfel încât produsele românești procesate de către fermierii și procesatorii noștri au un adaos comercial mai mare și cele care vin din import au un adaos comercial mai mic”.
Acesta a precizat însă că ”lucrurile s-au așezat în piață” după ce a fost introdusă măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază, la care Consiliul Concurențe a confirmat că prețurile au scăzut de la 17% până la 32%.
VEZI AICI: Listă alimente cu adaos plafonat în 2025!
În luna octombrie 2024, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis adaos plafonat la toate alimentele românești, însă, în cele din urmă, a renunțat la această măsură, după ce reprezentanții supermarketurilor au amenințat cu sistarea investițiilor și cu măsuri legale, dacă Ministerul Agriculturii intervine în formarea prețurilor la alimente românești.
CITEȘTE ȘI: DATE OFICIALE: Câți bani dăm pe mâncare de import! Record negativ pentru România la importuri de alimente!
Câți bani dăm pe mâncare de import! Record negativ pentru România la importuri de alimente!