Listă alimente cu adaos plafonat în 2025! - Revista Ferma
5 minute de citit

Listă alimente cu adaos plafonat în 2025!

Alimente cu adaos plafonat și în 2025! Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a prelungit măsura de limitare a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi vânzarea unor produse agricole și alimente de bază.

alimente cu adaos plafonat
Alimente cu adaos plafonat. Foto: istockphoto.com/AlexLMX

Guvernul a prelungit, în ședința din 18 decembrie 2024 prevederile OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 30 iunie 2023, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 10/2024.

Alimente cu adaos plafonat, încă 6 luni

Mai exact, articolul 8 al OUG 67/2023 se modifică astfel încât noul termen de aplicare a Ordonanței de urgență care stabilește lista de produse agricole și alimente cu adaos plafonat va fi de 30 iunie 2025.

”Limitarea adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esențiale a determinat scăderea prețurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populației.

Totodată, în perioada de aplicare a măsurii cu caracter temporar prevăzute de OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole şi alimentare, aprobată prin Legea nr. 10/2024, indicii prețurilor de consum au scăzut”, precizează MADR.

”Decizia de prelungire a termenului de aplicare a acestei OUG a fost luată ca urmare a faptului că în perioada de iarnă, cheltuielile cu utilitățile cresc, situație care determină o scădere a puterii de cumpărare a populației, iar nevoia de a achiziționa produse agricole şi alimentare la prețuri scăzute se menține în ceea ce privește produsele incluse în anexa la OUG nr. 67/2023.

Astfel, modificarea actului normativ a vizat asigurarea accesului populației cu venituri mici la alimente de bază şi, implicit, protejarea consumatorului final”, explică Ministerul Agriculturii decizia luată de Guvern pe 18 decembrie.

Măsura de limitare a adaosurilor comerciale practicate pentru produsele agricole și alimentele de bază prevăzute în OUG 67/2023 se aplică astfel:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator este de maximum 20% față de costul de producție al produsului;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash carry este de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În cota de adaos redus de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826/2003. Produsele agricole și alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în 67/2023.

Listă produse agricole și alimente cu adaos plafonat

alimente adaos plafonat

Pe lista de alimente cu adaos plafonat, conform OUG 67/2023, intră 17 categorii de alimente de bază:

  • 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  • 2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
  • 3. Brânză telemea de vacă vrac
  • 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • 5. Făină albă de grâu „000“ până la 1 kg
  • 6. Mălai până la 1 kg
  • 7. Ouă de găină calibrul M
  • 8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
  • 9. Carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi de pui, varianta standard
  • 10. Carne proaspătă porc: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc
  • 11. Legume proaspete vrac: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi
  • 12. Fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă
  • 13. Cartofi proaspeți albi vrac
  • 14. Zahăr alb tos până la 1 kg
  • 15. Smântână – 12% grăsime
  • 16. Unt până la 250 grame
  • 17. Magiun până la 350 grame

În luna octombrie, în plină campanie electorală, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis, din nou, adaos plafonat la toate alimentele românești, însă, în cele din urmă, a renunțat la această măsură.

Amenințări pe adaos plafonat la 20% la alimente românești!

Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România atrăgea atenția, cu revoltă, că alimentele BIO românești ar fi fost exceptate de pe noua listă de alimente cu adaos plafonat, fiind puse alături de vinuri și de băuturi alcoolice:

Marea plafonare: Alimentele BIO, în aceeași categorie cu alcoolul!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →