Ce a fost bine şi ce a fost rău în zootehnie în 2023? Bogdan Vereş, proprietarul Angus House Farm, exploataţie de elită specializată pe creşterea bovinelor de carne, ne-a făcut un scurt bilanţ la cumpăna dintre ani…
Din păcate, cum era de aşteptat, mai puţine lucruri bune s-au întâmplat anul acesta din punct de vedere al crescătorilor de animale, în vreme ce punctele negative au îngroşat această listă. „Lipsa forţei de muncă este în continuare o mare problemă pentru noi. La fel şi faptul că ne batem la preţuri cu carcasele aduse de afară, care sunt subvenţionate şi ne este foarte greu să facem faţă concurenţei. De asemenea, ne deranjează că percepţia consumatorului român este cu o mare deschidere către carnea de import, care vine din Argentina, Uruguay sau Paraguay, în timp ce Angusul crescut în România este considerat ca fiind de o calitate mai slabă”, e de părere fermierul din Reghin.
Ceea ce este complet greşit, în opinia sa. Pentru că la noi există o trasabilitate clară a cărnii de vită, în vreme ce în America de Sud nu ştim în ce condiţii sunt crescute acele animale. „Una este să consumi carne de Angus transportată de la o distanţă de 30 de kilometri de locul unde a fost abatorizat animalul şi cu totul alta este să consumi o carne care a trecut peste mări şi ţări. Fără a lua în calcul şi alte aspecte”, consideră clujeanul. Pe de altă parte, spune el, carcasele de Angus de calitate pleacă la export iar asta tot consumatorul român are de pierdut.
Singurul aspect pozitiv
„Partea bună pentru noi, crescătorii de animale, a fost că preţurile cerealelor au fost mai accesibile, chiar dacă asta înseamnă o pierdere pentru cei care se ocupă de cultura mare. Trebuie să recunosc, însă, că în cazul nostru, a celor care facem îngrăşare şi finisare, a fost ca o gură de oxigen”, ne-a declarat în exclusivitate Bogdan.
Genul de om care nu acceptă lucrurile făcute cu jumătăţi de măsură, acesta susţine că i-ar place să reuşim să facem zootehnie aşa cum trebuie, la nivel de ţară. „Sperăm că lucrurile se vor mai îndrepta şi că autorităţile vor înţelege importanţa fermierului român în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Îmi doresc să fim înţeleşi mai bine şi sprijiniţi mai bine. Ideea este că tot ce facem noi are un impact direct asupra consumatorilor. Dacă noi o ducem rău, o vor simţi în cele din urmă şi consumatorii”, a concluzionat tânărul fermieri, care deţine în prezent un efectiv de circa 450 de capete, cu tineret cu tot.