3 minute de citit

Bogdan Fericean: Dau porumbul cu 0,6 lei/kg!

aWhatsApp Image 2023 11 07 at 21.17.59 Bogdan Fericean: Dau porumbul cu 0,6 lei/kg!
Bogdan Fericean

Bogdan Fericean, din Seini, Maramureş, recolta porumbul cu mare grabă la începutul lunii noiembrie. Recolta e bună, preţul… dezastru.

Porumb cu 60 de bani/kilogram

Tânărul fermier e mulţumit că a obţinut în medie 10 tone/ha, dar şi un pic supărat. „Avem mult de lucru că la noi abia s-a copt porumbul şi până nu termin de recoltat nu continui însămânţarea grâului. Din nefericire, recolta va pleca la vânzare, la 60 de bani/kg, atâta e preţul aici. Nu-mi permit să-l ţin că avem rate, datorii la inputuri. Pot spune că a fost un an bun, ca producţie, dar ca preţuri, dezastru! Am făcut 3.500 kg/ha la floare, 4.000 la rapiţă şi 6.500 kg/ha la grâu. Mai bine a fost anul trecut cu secetă, decât anul ăsta!”, ne-a spus tânărul agricultor.

bogdan fericean porumb Bogdan Fericean: Dau porumbul cu 0,6 lei/kg!

Grâul care a dat 8.100 kg/ha

Bogdan Fericean a semănat rapiţă puţină şi a început să pregătească terenul pentru grâu, dar… s-a oprit. ”Vreau să pun 50 ha, o să intru direct în porumbişte, superficial, un disc greu, urmat de o grapă Terradisc şi un combinator, dacă va fi cazul, că nu îmi mai permite timpul să ar. Am un soi de grâu semitardiv care a făcut spectacol în câmp: 8.100 kg/ha şi sămânţă românească PG 102”, ne-a declarat el.

Fermierul spune că ţine în frâu cheltuiala care a coborât cu mult sub 1.000 de euro/ha, va fertiliza grâul moderat cu 200 kg/ha complexe şi după desprimăvărare cu alte 200 kg/ha de nitrocalcar.

bogdan fericean portret Bogdan Fericean: Dau porumbul cu 0,6 lei/kg!

Investiţii moderate, succes garantat

Povestea fermei din Seini e una simplă, a înfiinţat-o împreună cu tatăl său prin 2010. „Am început uşor cu câteva hectare şi văzând că nu mai veneau să ne lucreze terenul, ne-am zis: Hai să ne luăm şi noi utilaje!” Şi aşa am ajuns să lucrăm 250 ha. Suntem trei oameni: un angajat, eu şi tata. În primăvară am luat în leasing o instalaţie de erbicidat, următoarea investiţie o să fie o combină. Mi-a rămas gândul la un model Case probat de mine într-un câmp demo”, a precizat Fericean.

Cum se descurcă alţi fermieri în campania de toamnă 2023, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie! O găsiţi AICI: https://revista-ferma.ro/abonamente/

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →