Bogdan Fericean, tânărul fermier din Seini, administrează o suprafață agricolă de 300 de hectare la limita județelor Maramureș și Satu Mare. Deși agricultura este o provocare continuă, iar costurile de producție cresc de la an la an, Bogdan își continuă activitatea cu speranța că vor veni și vremuri mai bune pentru agricultură.
În 2024, a cultivat 100 de hectare cu porumb, neirigat. Cheltuielile totale pentru această cultură au fost estimate între 4.500 și 5.000 de lei pe hectar. „Nu mă pun să calculez exact, că mă sperii și mă las de agricultură!”, spunea fermierul anul trecut, cu o notă de ironie amară.
Însă vremea nu i-a fost deloc favorabilă. Chiar dacă în vegetație a mai existat ceva apă în sol, arșița a afectat producția. Cu toate acestea, Bogdan Fericean nu renunță și își face planurile pentru campania de primăvară 2025.
Planurile pentru campania 2025 în ferma lui Bogdan Fericean
Pentru acest an, fermierul a lăsat în jur de 170 de hectare pentru culturile de primăvară, dintre care peste 100 de hectare vor fi alocate porumbului și 50 de hectare pentru floarea soarelui. Suprafața exactă depinde însă de condițiile meteorologice din primăvară.
„Depinde și de cum o să fie primăvara la noi. Dar undeva la peste 100 hectare o să fie cu porumb și 50 hectare cu floarea soarelui. Cam ca anul trecut”, explică Bogdan.
Pentru porumb, a ales doi hibrizi Pioneer de la Corteva, cu FAO între 350 și 430, care s-au dovedit eficienți în anii anteriori, chiar și în condiții meteo dificile.
- P9911 (FAO 410) – hibrid semitardiv din gama AQUAmax®, cunoscut pentru capacitatea sa excelentă de producție
- P9757 (FAO 370) – hibrid care oferă randamente bune indiferent de condițiile climatice și tehnologice
„Nu m-au dezamăgit, îi folosesc de câțiva ani, deci voi merge în continuare cu acești hibrizi”, spune fermierul.
Pentru floarea-soarelui, a optat pentru hibridul SY Onestar CLP de la Syngenta, cu tehnologie Clearfield® Plus, având toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România și potenţial foarte bun de producţie.
Îngrijorări legate de vreme și costuri
Anul trecut, Bogdan a început semănatul porumbului pe 1 aprilie. Anul acesta, însă, vremea este imprevizibilă.
„La noi este secetă, nu a plouat și nici nu prea a nins. Dar probabil tot așa vom intra la semănat, în jurul datei de 1 aprilie”, spune tânărul fermier.
Lipsa precipitațiilor din toamnă a întârziat și răsărirea la grâu. ”Culturile de toamnă au intrat destul de greu în iarnă, nu am avut ploaie în toamnă și grâul a răsărit puțin mai greu. Mi-ar fi plăcut să fie mai mare, să fie covorul ăla verde, ce-l vedem tot timpul toamna, dar… sperăm să recupereze la repornirea în vegetație”, spune Bogdan Fericean.
În plus, fermierii se confruntă cu o presiune constantă din partea costurilor tot mai ridicate.
„Nu ține nici vremea cu noi, dobânzile sunt mai mari, motorina și îngrășămintele sunt tot mai scumpe. Când trebuie să le cumperi, se scumpesc. Și tot așa, ne țin într-un ritm alert.”
Tehnologie și echipamente agricole
Bogdan își lucrează terenurile folosind arătura ca metodă principală de pregătire a solului. „Asta e posibilitatea firmei mele, deocamdată, mai ales că parcelele sunt mici în zonă”, explică el. Pe la sfârșitul lunii februarie, va nivela terenul cu o grapă cu colți, iar înainte de semănat va ieși cu un compactor.
Pentru semănat, folosește o semănătoare Kverneland modelul Optima V, o semănătoare telescopică pe șase rânduri, cu secții electrice și ghidare prin satelit. Semănătoarea este acționată de un tractor John Deere de 130 CP, o combinație despre care Bogdan spune cu mândrie: „Folosesc tehnică de top la semănat!”
„E obositor, dar merg înainte”
În ciuda dificultăților, Bogdan Fericean nu renunță. Deși recunoaște că munca în agricultură este tot mai solicitantă, continuă cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți.
„E obositor deja, cu toate incertitudinile din agricultură. Dar merg înainte, mai am mici speranțe că va fi bine!”