Boala secolului la legume face ravagii în sere și solarii. Culturile de câmp, o raritate! - Revista Ferma
5 minute de citit

Boala secolului la legume face ravagii în sere și solarii. Culturile de câmp, o raritate!

Boala secolului la legume! Ion Păunel anunță pierderi între 30 și 100% la ardei! Legumele de câmp se mai cultivă doar pe 10% din suprafață!

Mozaicul ardeiului (Tobacco mosaic virus – TMV)
Sursa foto fundal: plantpath.ifas.ufl.edu

Boala secolului la legume – virozele. Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor din județul Olt, a declarat pentru revista-ferma.ro că acestea vor fi… problema numărul 1 în legumicultură.

CULTURI DEFRIȘATE DIN CAUZA VIROZELOR – BOALA SECOLULUI LA LEGUME

Potrivit lui Ion Păunel, „nu a existat fermier să nu fi avut pierderi de cel puțin 30 până 100% la culturile de ardei din spațiile protejate. Un lucru foarte important: la gogoșar, ardei gras și capia se manifestă din ce în ce mai virulent virozele, îndeosebi mozaicul ardeiului și Virusul Fructelor Brun Rugozate de Tomate.

”Sunt fermieri care au desfrișat culturile în urma infecțiilor. Virusurile sunt transmise la rândul lor de dăunători, care s-au înmulțit exponențial pe fondul schimbărilor climatice. Virozele vor fi problema secolului!”, consideră Ion Păunel.

Tobacco Mosaic Virus - TMV
Sursa foto: plantpath.ifas.ufl.edu

SUPRAFEȚELE CU LEGUME ȘI RECOLTELE AU SCĂZUT VERTIGINOS!

Acesta spune că suprafețele ocupate cu legume în câmp sunt din ce în ce mai reduse, – cel puțin la nivel de fermă mică; dintre plantele termofile doar vânăta mai rezistă.

„Legumele în câmp sunt pe cale de dispariție. Dacă se mai cultivă 10% din tomatele, ardeioasele, vinetele care se produceau odată în bazinele recunoscute. Numai că și aicea am avut pierderi semnificative de producție”, recunoaște legumicultorul din Olt.

2024 – CEL MAI CAPRICIOS AN DIN ULTIMUL DECENIU

Ion Păunel: „Am avut cel mai capricios an din ultimii 10-15. A fost o iarnă mai primăvăratică care ne-a dat avânt, în debutul primăverii am avut cele mai scăzute temperaturi, vara a fost cel mai călduros anotimp de când se fac măsurători ANM. De asemenea, toamna a fost lipsită de precipitații, dar cu seri răcoroase. Toate aceste au condus la reducerea producțiilor, în timp ce prețurile au fost destul de măricuțe la revânzător, mult mai mari la consumator, nu la producător”.

CULTURILE DIN SOLAR CARE AU ADUS UN PROFIT SIGUR ȘI STABIL

Dacă la început de sezon, varza extratimpurie a fost un pariu necâștigător, până la urmă varza de vară s-a dovedit a fi o cultură profitabilă. „Pariul câștigător anul acesta a fost varza: de vară și de toamnă. Aceasta a avut un preț neașteptat de bun față de anul trecut. Cel mai necâștigător pariu pentru fermieri în 2024 a fost varza timpurie și extratimpurie. Au fost hectare întregi de culturi care au intrat sub brazdă! Așa se întâmplă când nu se face o eșalonare, când nu există un studiu de piață”, explică legumicultorul.  

Ion Păunel consideră fasolea urcătoare și castravetele culturile din solar care au adus un profit sigur și stabil legumicultorilor prin prețul bun cerut de piață.

CITEȘTE ȘI: „VARZA ori TE ÎMBOGĂȚEȘTE, ori TE SĂRĂCEȘTE! Anul ăsta SĂRĂCIM!”

„VARZA ori TE ÎMBOGĂȚEȘTE, ori TE SĂRĂCEȘTE! Anul ăsta SĂRĂCIM!”

FORȚA DE MUNCĂ E SCUMPĂ ȘI RARĂ!

„Pe lângă toate nenorocirile astea pe care le avem, din ce mai greu e cu forța de muncă. S-a ajuns, ca idee, în mijlocul verii să recoltăm o dubă de vinete 3 - 3,5 tone cu 8-10 oameni între 3 și 5 ore, plătiți cu 250 de lei de persoană. Mai costă 5-700 de lei motorina până la primul târg mai depărtat, intrarea între 150 și 300 de lei și se vinde vânăta cu 1,5 lei kilogramul. Și unde iese fermierul?”, se întreabă Păunel.

Va fi din ce în ce mai grea cultivarea legumelor, susține liderul din Olt, însă cultivatorii nu vor renunța, fiindcă hrana este căutată. Doar că foarte puțini vor face față noilor provocări! În acest context, schemele de ajutor guvernamental nu sunt suficient finanțate.

Boala secolului la legume face ravagii în sere și solarii

PROGRAME INSUFICIENT SUSȚINUTE, SPRIJINUL CUPLAT, DECUPLAT LA FINANȚARE! 

„Programele sunt foarte bune, dar sunt prea puține, prea puțini bani.

Să nu uităm că Programul Tomata a început cu 3.000 de euro acum șase ani și acum avem tot 3.000 de euro.

Să nu uităm că sprijinul cuplat pentru hectarul de legume în câmp a pornit de la 6-7 chiar de la 10.000 euro și acum luăm 1.800, dar și acesta introdus prin PNS 2023-2027 va dispărea pentru cultivatorii care produc în câmp și vând la piața liberă.

Unele organizații au cerut ca producția să se ducă doar la procesare”, arată liderul Sindicatului Producătorilor din județul Olt.

REGINA AGRICULTURII - ÎN DEZORGANIZARE!

De asemenea, Ion Păunel observă că de aproape 30 de ani la Ministerul Agriculturii nu există o Direcție de Horticultură, promisă de toți miniștrii, iar Horticultura - cândva considerată regina agriculturii - este cel mai dezorganizat sector!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →