„Varza timpurie este pariul necâștigător al grădinarilor!” – este concluzia amară a lui Ion Păunel, producător de legume din Pleșoiu.
„Fermierii au cultivat mai multă varză, e supraproducție și asta se vede în piață prin prețurile mici”, susține președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli OLT.
„Avem prețul foarte scăzut în primul și în primul rând ca urmare a lipsei de organizare: nefiind organizați în cooperative, grupuri de producători, neavând contracte semnate cu retaileri, cu supermagazine, legumicultorul pune în continuare varză la voia sorții”, explică acesta.
Ion Păunel consideră că revânzătorii își maximizează profitul pe seama producătorilor. „Dacă varza la fermieri pleacă de 30 de bani până la 50 de bani/kg (cine dă la 50 de bani e fericit!), în piață o regăsim la 2-3 lei și chiar la peste 4 lei pe kilogram la supermarket! Un lucru trebuie spus: de fiecare dată când prețul scade la producător, acesta nu se regăsește în piață!”, subliniază agricultorul.
Jumătate din RECOLTĂ – sub brazdă sau ARUNCATĂ!
Revoltați, unii legumicultori din bazinele județului Olt, fie au intrat cu discul sau cu freza în cultură, fie că au aruncat recolta la gunoi!
Din păcate, se pierd sume importante. „Costul minim al unui hectar de varză timpurie, semănată la începutul lunii ianuarie, este 50-60 de mii de lei, iar cheltuiala pe kilogramul de varză este un leu și un pic. Pentru a fi rentabili, legumicultorii ar trebui să vândă cu cel puțin 1,5-2 lei kilogramul”, susține Păunel.
„Noi ne așteptam ca și Casa Unirea să intervină în piață, să colecteze această varză și s-o dea către retaileri, sau către consumul colectiv: spitale, școli, unități militare, sau măcar statul să vină cu o mică compensație la preț!, și-a arătat supărarea Ion Păunel.
Casa Unirea nu poate ajuta, deocamdată, fermierii!
„Din păcate, Casa Unirea nu are la dispoziție astăzi centre logistice sau capacități de stocare și nu poate ajuta, deocamdată. Eu sunt conștient de toate problemele astea pentru că eu am și calitatea de fermier și mă confrunt cu o parte dintre ele. Au fost câteva perioade când prețurile și la tomate, și la castraveți au scăzut drastic și știu foarte bine situația de la varză”, ne-a declarat Ionuț Victor Radu, directorul general al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea.
Și a continuat: „Totul pleacă de la planificare/vânzare de către fermier. Degeaba producem mult, dacă nu avem unde să vindem. Noi, ca fermieri, nu avem un plan al culturilor și când sunt intervenții mai puțin reușite ale statului – și s-a întâmplat în trecut și cu tomata sau cu sprijin pe altă legumă – se vine cu ofertă foarte mare în piață și – de ce să nu recunoaștem – ușile sunt larg deschise pentru importuri.”
„Și pentru mine e o SITUAȚIE GREA: VÂND roșiile ÎN PIERDERE!”
Directorul Casei Unirea ne spune că și la ferma lui are aceleași greutăți.
„Am probleme cu prețurile, în sensul că suntem astăzi forțați să vindem cu 8-9 lei tomatele din solariile încălzite, în condițiile în care costul de producție este la 10 lei/kg! Și vorbesc foarte serios și foarte responsabil când spun chestia asta! Și pentru mine e o situație foarte grea! Ca să vinzi sub costul de producție este foarte greu!
Acei 3.000 de euro (sprijinul din Programul Tomata) se dau doar pentru 1.000 mp. Eu am 2 hectare și primesc tot 3.000 de euro, sumă care nu-mi scade costurile. Desigur un femier care are doar 1.000 mp de spațiu protejat încălzit, cei 3.000 de euro îi ajută foarte mult”, susține Ionuț Victor Radu.
SĂRĂCIM!
Ion Păunel: „Am ajuns în situația în care cel puțin 50% din recoltă fie că va fi băgată sub brazdă, fie că va fi aruncată. Noi, legumicultorii, avem o vorbă: varza ori te îmbogățește, ori te sărăcește! Ei bine, anul ăsta sărăcim!!”
Ionuț Victor Radu, Casa Unirea: „Astăzi când vorbim, concret nu-i pot ajuta pe fermieri decât cu discuții și cu planuri pentru perioada imediat următoare. Regret ce li se întâmplă, o simt și eu pe propria piele!”