BOALA LIMBII ALBASTRE în Europa. Guvernul Regatului Unit a introdus o zonă de control temporar de 10 km în jurul fermei de vaci cu lapte din Kent unde a fost confirmată apariția bolii, în urma supravegherii de rutină. Restricțiile de circulație se aplică bovinelor, ovinelor și altor rumegătoare, scrie dairyglobal.net
Fermierilor li se cere să fie vigilenți și, dacă observă semne ale bolii, să contacteze medicul veterinar local.
Guvernul avertizează că boala s-ar putea răspândi rapid în Marea Britanie, zonele costiere din sudul și estul Angliei fiind sub cel mai mare risc.
Belgia, Franța, Germania și Țările de Jos au raportat recent cazuri de îmbolnăvire cu Bluetongue!
Ofițerul șef veterinar Christine Middlemiss a declarat:
Boala limbii albastre nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană sau siguranța alimentelor, dar poate afecta fermele de animale și poate cauza mari probleme de productivitate!
Christine Middlemiss, medic veterinar șef
Guvernul a spus că vaccinarea este cea mai bună modalitate de a proteja animalele de serotipurile virale 1, 2, 4 și 8, dar nu există un vaccin disponibil pentru serotipul 3.
Poate dura până la 6 săptămâni pentru ca animalele să fie pe deplin imune!
DESPRE BOALA LIMBII ALBASTRE (BLA). SURSE DE INFECȚIE!
Boala limbii albastre (BLA) este de natură virală și se transmite prin insecte. Clinic se manifestă prin febră, stomatită catarală, rinită şi enterită, precum şi prin şchiopătură.
Sursele principale de infecţie sunt reprezentate mai ales de oile bolnave sau cele trecute prin boală, precum şi de bovinele sau unele specii de rumegătoare sălbatice contaminate, la care boala limbii albastre evoluează inaparent sau cu semne clinice minime. Cel mai important rol în transmiterea bolii îl au insectele hematofage.
Diagnosticul se bazează pe coroborarea datelor obţinute în urma anchetei epidemiologice, examenului clinic, examenului serologic şi a examenului virusologic.
Pierderile economice sunt cauzate de rata ridicată a mortalităţii, scăderea în greutate a animalelor bolnave şi avorturile la femelele gestante!
MĂSURI DE PREVENIRE A APARIȚIEI BOLII
ATENŢIE! Vaccinarea vacilor împotriva bolii limbii albastre nu este recomandată, deşi în zonele în care boala evoluează enzootic, bovinele contaminate reprezintă o sursă importantă de infecţie cu virusul BLA.
Pentru preîntâmpinarea introducerii BLA în ţările libere, se impun anumite măsuri şi restricţii în circulaţia rumegătoarelor, severitatea acestora fiind diferită în funcţie de ţara importatoare. În general este interzisă achiziţionarea rumegătoarelor din ţările în care evoluează BLA.
În cazul apariţiei bolii într-o ţară sau într-o zonă indemnă, se recomandă uciderea întregului efectiv contaminat, urmată de aplicarea riguroasă a măsurilor de decontaminare.
Află detalii despre Boala limbii albastre și cum poate fi prevenită apariția ei AICI