Bătaie pe banii pentru UTILAJE AGRICOLE! Cine mai poate primi sprijin! - Revista Ferma
3 minute de citit

Bătaie pe banii pentru UTILAJE AGRICOLE! Cine mai poate primi sprijin!

utilaje agricole tanar fermier tractor
Credit foto: istockphoto.com

Cerere uriașă pentru banii pentru achiziția de utilaje agricole: fondurile europene nerambursabile s-au epuizat în primele cinci zile pentru una dintre componentele deschise de AFIR la finalul lunii iunie.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a lansat sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 pe 25 iunie, ora 09.00.

Alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310,515 milioane de euro, împărțită pe trei componente, astfel:

  • 198 milioane de euro pentru toate culturile, cu excepția culturii de sfeclă de zahăr și investițiile realizate de formele asociative;
  • 61 milioane de euro pentru sfecla de zahăr;
  • 51,515 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

Banii pentru achiziția de utilaje agricole pe componenta ”Toate culturile” s-au terminat pe 30 iunie, când a fost depășit plafonul maxim de depunere a proiectelor, de 297 milioane de euro.

În total, au fost depuse 1.130 de proiecte pentru achiziția de utilaje agricole, a căror valoare publică însumează peste 312,92 milioane de euro.

Aici intră ferme care cultivă culturi de câmp, inclusiv culturi furajere destinate pentru hrana animalelor și plante tehnice, precum și culturi horticole, inclusiv în spații protejate.

Pentru celelalte două componente ale Submăsurii 4.1 din PNDR 2020 situația la zi este următoarea:

  • Componenta ”Forme asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr” are un buget de 51,51 milioane de euro.

Până pe 1 iulie la ora 09.00 au fost depuse 16 proiecte, cu valoare publică totală de peste 21 milioane de euro și mai sunt disponibile fonduri în valoare de 56,2 milioane de euro.

  • Componenta ”Sfeclă de zahăr, inclusiv formele asociative din sector” are o alocare de 61 milioane de euro, iar plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 91,5 milioane de euro.

Până pe 1 iulie la ora 09.00 au fost depuse doar 3 proiecte, cu valoare publică totală de puțin peste 2 milioane de euro și mai sunt disponibile fonduri nerambursabile în valoare de 89,48 milioane de euro.

Sesiunea de depunere a proiectelor AFIR pentru achiziția de utilaje agricole se închide cel târziu pe 24 septembrie 2024, la 15:59, sau mai repede, când se atinge plafonul maxim de depunere a proiectelor.

Potrivit AFIR, intensitatea sprijinului acordat pentru achiziția de utilaje agricole pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Valoarea finanțării nerambursabile pentru achiziția de utilaje agricole este cuprinsă între 350.000 de euro și poate crește, în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar, până la 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători).

Pragul de calitate lunar pentru prima etapă de depunere a sesiunii (25 iunie – 24 iulie 2024) este de 90 de puncte pentru toate culturile, de 75 de puncte pentru sfeclă de zahăr și de 88 de puncte pentru forme asociative. Ulterior, acesta scade treptat, până la pragul minim de 56 de puncte/ 32 de puncte/ 44 de puncte pe fiecare componentă, în ultima etapă lunară a sesiunii (25 august – 24 septembrie 2024).

Fermierii ACUZĂ: Rabla pentru tractoare crește PREȚUL utilajelor!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →