Fermierii ACUZĂ: Rabla pentru tractoare crește PREȚUL utilajelor! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii ACUZĂ: Rabla pentru tractoare crește PREȚUL utilajelor!

Rabla Fermierii ACUZĂ: Rabla pentru tractoare crește PREȚUL utilajelor!
Sursă foto: Arhivă Ferma / Imagine cu caracter ilustrativ

Programul RABLA pentru tractoare agricole, posibil pretext pentru majorarea prețurilor?

”Guvernul a aprobat pentru acest program un buget de 100 de milioane de euro, prin care cca 5.000 de fermieri mici și medii vor putea obține câte 20.000 euro pentru a înlocui utilajele vechi şi poluante cu care lucrează în prezent.

Fermierii membri în organizațiile noastre ne transmit informații din piață că tractoarele care costau până recent în jur de 35.000 euro vor avea un preț majorat în mod nejustificat la 55.000 euro, plafonul maximal pentru program, făcând astfel accesul fermierilor la acest sprijin să fie unul limitat și mult restrâns, cu un număr redus de beneficiari”, se arată într-o Scrisoare deschisă adresată Conducerii APIMAR – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini și Utilaje Agricole și producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de tractoare și utilaje agricole.

Scrisoarea este semnată de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA, Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – U.N.C.S.T. – BOVICOOP, Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO și Alianța pentru Agricultură și Cooperare – AAC.

”Minimum 35% dintre fermieri riscă să intre în insolvență și ulterior în faliment la sfârșitul acestui an. Acest scenariu sumbru este cauzat de o serie de factori cumulativi, printre care: creșterea exagerată a prețurilor inputurilor agricole, prăbușirea prețurilor produselor agricole, seceta pedologică severă, arșița atmosferică și eventuale investiții care să le aducă un plus trebuie analizate și realizate cu mare atenție.

Lansarea și derularea în 2024 a programelor aferente sM 4.1.1 – Investiții în Exploatații Agricole, DR 12 – Investiții în Consolidarea Exploatațiilor Tinerilor Fermieri Instalați și a Fermierilor Recent Instalați și DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal reprezintă oportunități de finanțare pentru fermierii care doresc să achiziționeze utilaje agricole pentru activitățile din ferme”, se mai arată în documentul transmis redacției Ferma.

CITEȘTE ȘI: ”Rabla pentru tractoare” va primi finanțare de la Ministerul Mediului. Până la 20.000 euro pentru un TRACTOR NOU!

APEL LA PRODUCĂTORII ȘI IMPORTATORII DE TRACTOARE ȘI UTILAJE AGRICOLE

Semnatarii scrisorii deschise fac un apel la producătorii, importatorii și distribuitorii de utilaje ”să evite practicile din trecut prin care odată cu lansarea anumitor măsuri sau programe de finanțare a utilajelor agricole fie au crescut prețurile aproape de suma care era acordată ca finanțare, fie au crescut prețurile cu 20-30% dacă ne raportăm la diferențele de prețuri între leasing-ul direct de fermier și prețurile oferite prin diferite programe, inclusiv în Baza de Date a Prețurilor de Referință. De asemenea, adresăm solicitarea de a fi analizate prețurile de leasing și alinierea acestora la prețurile utilajelor din țările din vestul Uniunii Europene (de exemplu, Germania)”.

”Considerăm că este nevoie de un efort din partea tuturor părților implicate ca prețurile de achiziție să fie cât mai mici posibil prin aceste programe de finanțare, diminuate către prețul de achiziție la Leasing în măsura în care este posibil, pentru a sprijini fermierii să traverseze această perioadă grea și să existe o colaborare reciproc avantajoasă pe termen scurt, pentru ca aceste parteneriate între fermieri și producătorii și distribuitorii de utilaje să continue în bune condiții pe termen mediu și lung”, spun reprezentanții fermierilor.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →