Avem bani, avem proiecte... DE CE nu avem perdele forestiere? - Revista Ferma
5 minute de citit

Avem bani, avem proiecte… DE CE nu avem perdele forestiere?

perdele forestiere Avem bani, avem proiecte... DE CE nu avem perdele forestiere?
credit foto @iStock.com/Stanislava Karagyozova

Perdelele forestiere de protecție a terenurilor agricole sunt, după părerea specialiștilor, una dintre cele mai eficiente mijloace de adaptare la schimbările climatice. Mai ales în lipsa irigațiilor…

După cum am mai scris, atât experiența bogată a trecutului, cât și cea puțină a prezentului, demonstrează că perdelele forestiere de protecție a terenurilor agricole aduc numeroase avantaje în zonele unde există.

BANI PENTRU ÎNFIINȚARE AVEM..

Cercetătorii arată că, pe lângă rolul pe care îl au în tamponarea microclimatului, acestea mai au un rol important în menținerea și sporirea biodiversității, în reducerea presiunii dăunătorilor asupra culturilor adiacente (prin găzduirea inamicilor naturali ai insectelor dăunătoare), dar și în reducerea poluării, mai ales a celei cu azot. În plus, pot constitui și o resursă energetică.

Toate aceste argumente au ajuns, până la urmă, să sensibilizeze și factorii de decizie. În PNRR a fost alocată o sumă destul de importantă pentru crearea lor. E adevărat că încă nu este foarte limpede câți bani vor fi puși la dispoziție pentru perdele forestiere de protecție a drumurilor și căilor de comunicații și câți pentru cele agricole. Important este că a fost stabilită o metodologie și un ghid al aplicanților la proiecte. Ba chiar a fost lansată și o sesiune de depunere de proiecte la MMAP.

Sumele prevăzute pentru cheltuielile de înființare a suprafețelor forestiere sunt acoperitoare, așa cum am arătat într-un articol publicat de curând.

… DAR DE UNDE LUĂM MATERIALUL SĂDITOR?

Deci, toate ar arăta promițător. Bani sunt, cadru legislativ există, dorința este și ea prezentă, pe ici, pe colo. Sezonul este exact cel potrivit pentru începerea lucrărilor.

Precipitațiile, atâtea câte au fost, au creat un mediu propice pentru plantarea puieților de arbori, acum, în sezonul rece. Numai că, în spiritul național, ceva trebuia să lipsească… Și lipsește! Ce? PUIEȚII!

La ora actuală, pepinierele existente în România nu pot oferi o cantitate prea mare de puieți din speciile forestiere. Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, care este cel mai mare producător de material săditor din specii forestiere, apreciază că pentru acest an va produce în jur de 30 de milioane de puieți. Dar 90% dintre aceștia sunt destinați proiectelor proprii de reîmpăduriri și regenerare a pădurilor aflate în administrarea sa, precum și înființării unor noi perdele de protecție a autostrăzilor A1 și A2, lucrări deja contractate.

În concluzie, pentru fermierii care doresc să sădească propriile litiere, nu există decât cel mult 3 milioane de puieți la ROMSILVA, care ar trebui să ajungă atât pentru fermieri, dar și pentru UAT-urile ce doresc să înființeze păduri urbane, parcuri etc., pentru care PNRR oferă, de asemenea, finanțare.

PĂDUREA NU SE GÂNDEȘTE PRECUM O CULTURĂ AGRICOLĂ!

Principala problemă, însă, nu este lipsa momentană a puieților, căci aceștia, până la urmă, pot fi produși.

Așa cum sublinia Daniel Nicolăescu, până de curând directorul general RNP Romsilva, chestiunea ține în primul rând de comunicare.

”Noi nu avem de unde să știm care este necesarul de material săditor pentru diverse obiective. Autoritățile locale, persoanele interesate sunt acelea care le stabilesc. Pentru noi, producția din pepiniere este o activitate destinată în primul rând acoperirii necesarului propriu. Avem în vedere și un excedent de aproximativ 10% care pleacă, de obicei, către terți. Dar asta nu înseamnă că nu putem să ne implicăm. Doritorii pot să încheie contracte ferme de producere de puieți, în cantitățile ce le sunt necesare, cu pepinierele unităților noastre din teritoriu”.

Soluția pare fezabilă. Nenorocirea însă este că necesită timp. Căci un puiet de arbore, ca să aibă șansa de a se transforma într-un copac durabil sau chiar într-un arboret de câmpie, mai firav, are nevoie de perioade cuprinse între 1 și 5 ani!

Și iată încă o lecție pe care trebuie să o bifăm la capitolul experiență acumulată: o pădure, fie ea și o lizieră cu rol de protecție a unei fâșii agricole, nu se gândește la fel precum planul de culturi dintr-un an. E nevoie de viziune în timp.

MATERIAL SĂDITOR PENTRU MAI PUȚIN DE 1000 HECTARE!

Ce înseamnă 3 milioane de puieți ? Mai puțin de 1.000 ha de pădure. Pe de altă parte, ce bine ar fi dacă s-ar ajunge la această cifră…

Pe lângă RNP ROMSILVA, mai există și alți producători de material săditor din specii forestiere, dar capacitățile lor de producție, chiar reunite, sunt reduse.

Așa că, până una alta, haideți să folosim puieții ce ar putea fi disponibili anul acesta și să ne gândim la ceea ce trebuie să facem pentru anii următori!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →