Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero - Revista Ferma
6 minute de citit

Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero

Aurel Bucur Alecsandra Bucur sotia Sergiu Bucur fiul mai mare Matei Bucur fiul mai mic Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero
Aurel Bucur, Alecsandra Bucur (soţia), Sergiu Bucur (fiul mai mare), Matei Bucur (fiul mai mic)

După ce a lucrat zece ani ca şofer de TIR şi a străbătut toată Europa, Aurel Bucur a revenit acasă, pentru că, spune el, este ”un familist convins”. În 2005, a început să crească vaci de lapte. A pornit cu 11 capete, dintre care cinci vaci primite de la părinţii săi şi şase luate cu bani împrumutaţi.

În 2010, a cumpărat, din Austria, şase vaci de lapte, cu 1.400 euro bucata. A fost o investiţie foarte mare, dar fermierul braşovean afirmă că a meritat toţi banii: ”Luând vacile acestea cu genetică, am luat, tot atunci, şi un container pentru însămânţări artificiale şi, astfel, am crescut producţia de lapte pe cap de vacă”.

Acum, producţia de lapte a fermei este mai mare cu peste 10 litri pe cap de vacă. ”Am avut juninci care au dat 34 de litri de lapte pe zi la prima mulsoare”, afirmă Aurel Bucur.

Cea mai productivă vacă din ferma sa, aşa cum arată datele din COP, a dat 7.400 de litri de lapte pe lactaţie.

Vaci de lapte in ferma famileii Bucur2 Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero

O fermă de familie cu 75 de vaci

În prezent, în ferma sa sunt 75 de capete de bovine din rasa Bălţată Românească, din care 35 sunt vaci la muls. Toate vacile sunt înscrise în Controlul Oficial al Producţiei. Pe lângă registrul oficial, Aurel Bucur are un caiet în care scrie toate datele fiecărei vaci din fermă. Se mândreşte că ştie pe de rost numărul înscris pe crotaliul fiecărei vaci şi fiecare animal din ferma sa are nume. Şi în grajd a pus plăcuţe de lemn cu numele fiecărei vaci.

”Pentru zona noastră, Bălţata Românească se pretează cel mai bine, pentru păşunat vara şi stabulaţie fixă pe timp de iarnă”, spune Aurel Bucur. Vacile sale merg pe păşune din aprilie-mai până la începutul lunii octombrie.

Investiţii esenţiale în fermă

Reţeta succesului unei ferme de vaci de lapte este binecunoscută: ”rasă, casă, masă”. Pe lângă investiţia în genetica animalelor, care creşte producţia de lapte, şi în montele dirijate, care asigură o producţie de lapte constantă, Aurel Bucur a investit în adăpostul animalelor şi, pentru a obţine furaje de calitate, a cumpărat şi utilaje.

În 2013 a ridicat un grajd nou, în valoare de 2 miliarde de lei vechi. A fost un moment crucial pentru activitatea fermei sale: în octombrie 2013, preţul laptelui era 1,4 lei pe litru, iar în noiembrie 2014, primea pentru lapte doar 0,65 de lei pe litru.

Toate investiţiile din ferma lui Aurel Bucur au fost făcute cu credite bancare şi fermierul braşovean este convins că va avea rate atâta timp cât va avea ferma de vaci. Spre deosebire de alţi fermieri, acesta spune că nu se teme şi nu se fereşte de bănci, ci, dimpotrivă, i se pare că acestea sunt un mare ajutor pentru fermieri.

Şi tractorul New Holland l-a achiziţionat tot cu rate bancare, pe cinci ani. ”Poate aşa a fost să se întâmple, că am cerut oferta pentru tractor când era târgul Agraria şi am prins o ofertă foarte bună, cu dobândă mai mică”, adaugă Aurel Bucur. ”Tractorul New Holland nu e un tractor pentru lucrări grele, l-am luat special pentru producerea furajelor. Cum este un model nou, din toamna lui 2022, cei de la AgroConcept ne tot întreabă cum funcţionează, dacă avem probleme cu el. Dacă tot ne cer ei treaba asta, l-am pus la muncă şi am folosit mai puţin celelalte două tractoare pe care le avem în fermă”, spune Aurel Bucur. De la jumătatea lunii mai şi până la finalul lunii august, tractorul New Holland a adunat 200 de ore de lucru.

New Holland T5.100 PS S5 un tractor pentru producerea furajelor si Aurel Bucur fermier Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero

“Acum nu mi se mai pare nimic greu, că avem utilaje, dar când am început să creştem vaci de lapte, acum 18 ani, a fost foarte greu şi satisfacţiile au venit după mulţi ani” – AUREL BUCUR, Crescător de bovine din jud. Braşov

Respect pentru fermieri

”Am fost prin toată Europa şi, pe unde vedeam o fermă, opream camionul şi încercam să văd cum fac fermierii de acolo. Când eram şofer de camion, am oprit la un restaurant pe drum între Germania şi Austria. La un moment dat, au intrat trei oameni în restaurant şi am văzut că toată lumea se ridica în picioare şi îi saluta. Mă întrebam cine sunt oamenii ăia: primarul, oficiali, nu ştiam cine sunt. Şi mi-a spus cineva că sunt fermieri, oameni care produc lapte, mâncare. Şi toţi îi salutau cu respect. La noi, când zici că eşti fermier, că tu creşti vaci, aruncă după tine cu pietre, du-te, mă, că eşti ţăran!”, povesteşte Aurel Bucur.

Vaci de lapte in ferma famileii Bucur1 Aurel Bucur a dat TIR-ul pe bălţate! Povestea unei afaceri agricole pornite de la… zero

Singurul grup de producători de lapte din zonă

Aurel Bucur este şi preşedintele singurului grup de producători de lapte din zonă, ”Asociaţia Crescătorilor de Bovine Caţa”, înfiinţat în 2009, ce reuneşte, în prezent, 49 de crescători de vaci de lapte din judeţele Braşov, Harghita, Covasna şi Sibiu. Înainte de 2018 au fost chiar 90 de crescători de vaci în grupul de producători, însă mulţi fermieri mici din zonă au renunţat la animale şi le-au dat la abator.

În lunile de vară, membrii grupului de producători livrează, în total, circa 200.000 de litri de lapte pe zi. În lunile de iarnă, cantitatea de lapte livrată este mai mică. ”Le tot spun şi celorlalţi crescători de vaci din grup că este important să facem monte dirijate ca să avem producţii de lapte constante şi, de vreo doi ani, au început mai mulţi să facă asta”, spune fermierul braşovean.

 

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →