Reducerea volumului de soia procesată (intern) se datorează parțial şi politicii fiscale guvernamentale care a eliminat diferența fiscală dintre exportul de soia (boabe) și şrotul de soia sau uleiul de soia. De asemenea, statele mari importatoare (China, Vietnam și Indonezia) de subproduse din soia (şrot şi ulei de soia) şi-au dezvoltat propria industrie de prelucrare.
În primele cinci luni ale anului, în Argentina, prin unităţile de prelucrare au trecut 15,6 milioane tone soia, comparativ cu 15,1 milioane tone în anul precedent și o medie de 16 milioane tone/primele cinci luni realizată în ultimii trei ani. Aceste cifre oficiale maschează totuşi faptul că producţia de anul trecut a fost una foarte slabă din cauza secetei.
Potrivit ultimelor prognoze oficiale, recolta de soia a Argentinei va ajunge la 55,6 milioane tone în sezonul actual, în creștere cu 47% față de sezonul 2017/18.