Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui? - Revista Ferma
7 minute de citit

Apă de irigat sau taxă de… şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?

Romeo Burciu si irigatiile din Campia Corvului Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?Romeu Burciu este un fermier care se nevoieşte să facă producţii pe terenurile nisipoase ale Barcei, unde deşertificarea este un proces ireversibil. Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?

Fermierul lucrează o suprafaţă de 170 de hectare, din care aproape 100 le poate iriga. Pentru a aproviziona cu apă culturile a fost nevoit să reabiliteze şi să extindă o antenă cu 8 km, lucrări care ar fi costat aproape de 20.000 de lei.

ȘI CU BANII DAȚI, ȘI FĂRĂ CULTURI IRIGATE!

Fermierul se întreabă: „Pentru ce să mai plătesc eu 326 de lei pe hectar servicii de irigaţii Federaţiei Organizaţiilor Udătorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI) Câmpia Covurlui? Hai, să înţelegem că la OUAI Barcea, cei 90 de lei pe hectar s-ar justifica! Dar la Federaţie suma este prostească de mare şi nu-i văd rostul!

De 10 ani, de când lucrez eu aici, nimeni din Federaţie nu a curăţat canalul sau să repare dalele! Noi, fermierii, facem tot! Practic, canalul e… împădurit! Şi atunci pentru ce să dau 326 de lei? Să le plătesc incompetenţa? Sau dreptul de… şmecher al unuia sau al altuia?!”, se întreabă furios Romeu Burciu.

foto4 Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?

CANALUL ÎMPĂDURIT SAU… MĂRUL DISCORDIEI?

Nemulţumirea lui este legată de starea jalnică a canalului principal de aducţiune a apei al sistemului de irigaţii. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Galaţi şi Amenajarea Hidroameliorativă Complexă Câmpia Covurlui (cu o suprafaţă netă de 115.314 ha) asigură apa din Dunăre, urcând-o la circa 100 de metri pe terasă şi prin trei trepte de repompare o aduce până la Barcea, la capăt de sistem, pe o lungime de 86 km!

„Canalul este dat în administrarea Federaţiei pentru care noi plătim taxa. Dincoace, pe partea de vest a comunei Barcea, este reţeaua ANIF-ului şi colegii noştri fermieri nu plătesc niciun leu pentru că apa este adusă gratis! Pentru a uda un hectar de teren pe mine mă costă 1.100 lei/ha. Anul trecut am avut o aripă de ploaie şi am plătit 1.344 de lei/ha. Şi atunci, de ce Federaţia nu predă canalul Filialei IF Galaţi?”, întreabă fermierul.

foto3 Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?

„EU NU CUMPĂR ORE DE FUNCȚIONARE!”

Şi alţi fermieri susţin acelaşi lucru. Florin Simon Tomiţă, silvicultor şi economist: „O apă ne costă 660 lei/ha, furnizată 24 de ore cu tot cu timpii de mutarea echipamentelor! Am fost la şedinţele de la Federaţie; nu este transparenţă. Eu sunt mai tehnic, am încercat să le explic că apa se vinde la mia de mc, nu la ore funcţionare! Eu nu cumpăr ore de funcţionare. Dacă am o cultură specializată şi folosesc duze mai fine, care asigură judicios apă, într-un timp mai îndelungat, să nu bătătoresc pământul, eu sunt obligat plătesc la oră?! Cum vine treaba asta?”, e nedumerit fermierul.

CINE SĂ PLĂTEASCĂ SALARIILE?

În replică, Petru Bărceanu, fost director ANIF Galaţi şi fost preşedinte al FOUAI Câmpia Covurlui, susţine că „Fermierii au în cap că apa este gratis! Doar energia electrică e subvenţionată! Ca apa să ajungă la 85 km, pe canal trebuie pompată. Numai la SRP1 Vânători sunt 10 angajaţi iar până la Barcea mai sunt trei staţii. Cine trebuie să plătească salariile muncitorilor care se ridică la aproape 1 miliard de lei vechi lunar?”, întreabă Bărceanu. Şi adaugă: „Curăţirea canalului pe toată lungimea sa necesită un mare volum de lucru – circa 50 de oameni cu utilaje şi bani! Orice lucrare trebuie plătită!”

„UNII PLĂTESC, ALȚII NU!”

Contactat de noi, Viorel Irimia, vicepreşedinte FOUAI Câmpia Covurlui, recunoaşte că „unii plătesc, alţii nu”!

„În fiecare an avem o cotă de reparaţii, de investiţii, însă cea mai mare parte din cheltuieli (70%) sunt salariile. A mai crescut numărul fermierilor care cer apă şi care şi-au achiziţionat echipamente. Stabilim taxele pentru reparaţii şi investiţii. Spre exemplu, anul ăsta am convenit o sumă de bani pentru modernizarea protecţiei la două pompe vechi. Doi ani de secetă ne-au adus în prag de faliment. Facem şi noi ce putem, am trimis doi oameni cu un buldoexavator să cureţe mizeria la stăvilarul de la Călmăţui”, precizează el.

„Avem un protocol depus la MADR, ca statul să facă investiţii la SRP1 Vânători, inima sistemului de irigaţii. De asemenea, am făcul diligenţele ca ANIF să preia canalul principal, dar se toot amână! E discriminare, la Brăila, apa este adusă gratis de ANIF, iar la Galaţi, doar energia electrică este subvenţionată”, susţine Viorel Irimia, el însuşi fermier.

foto2 Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?

„LAS CHEILE STAȚIEI SĂ PRIMESC APĂ MAI IEFTINĂ!”

Inginerul Gavrilă Tuchiluş, directorul Agrimat Matca şi preşedintele OUAI Barcea, este tranşant: „Eu am plătit cât mi-a cerut Federaţia; aşa cum s-a stabilit în adunarea generală! De 20 de ani de când am luat OUAI Barcea, salariaţii sunt la Agrimat. Pentru ca staţia (SPP 53 n.n.) să fie funcţională, am plătit miliarde de lei vechi. Cheltuielile sunt exact aşa cum trebuie; dacă vor fermierii din Barcea le dau cheile staţiei şi să-mi dea ei apă mai ieftină! Nu mai vorbesc de când nu au mai plătit cotizaţiile sau reparaţiile!”

VINOVAȚII DE SERVICIU SUNT… FERMIERII!       

Apoi pune degetul pe rană: „Tarifele nu sunt mari, dacă sunt mulţi care plătesc toţi, ele vor fi mai mici. Să plătească fiecare de la Galaţi şi până aici, la Barcea, şi atunci tarifele vor fi mult mai mici. Sunt unii care iau apă cu instalaţii foarte mari şi nu plătesc. Problema este că noi am plătit energia, dar factura ne-a venit după 1 ianuarie şi nu mai putem primi subvenţii! De ce să fim noi vinovaţi că nu a venit factura la timp?!”.

Cunoscutul fermier susţine că la FOUAI Câmpia Covurlui sunt anchete în desfăşurare, că s-a furat din fondurile europene şi s-au făcut prostii… Din această cauză sunt probleme la capătul sistemului.

Romeu Burciu scaled Apă de irigat sau taxă de... şmecher?! Unde se duc banii pentru irigații în Câmpia Covurlui?Noi am vrea ca ANIF să preia înapoi canalul principal de irigaţii, aşa cum se întâmplă şi în alte judeţe! Să pot asigura apă pe un hectar mă costă 660 de lei, plus 436 taxele FOUAI şi OUAI, iar pe întreaga suprafaţă ar trebui să fac un credit bancar sau să-mi vând casa! – ROMEU BURCIU, agricultor din Barcea

PROBLEMELE DIN FOUAI CÂMPIA COVURLUI, LĂSATE BALTĂ!

Problema tarifelor cerute fermierilor pentru apa de irigații s-a aflat în 2020 pe masa prefectului de atunci, Gabriel Ioan Avrămescu. Acesta a emis un ordin prin care a înființat o comisie de control.

Concluziile sunt fără dubii:

  1. FOUAI nu și-a respectat obligațiile de întreținere, reparații și menținere în stare de funcționare;
  2. nu a angajat personal cu pregătire adecvată;
  3. nu a alocat fondurile minime pentru reparații și întreținere.

Rezultatul? Degradarea serioasă a infrastructurii principale de irigații!

Potrivit unui act normativ, FOUAI Câmpia Covurlui are obligația de a preda Filialei Teritoriale a IF Galați infrastructura în starea în care a fost preluată, cu îmbunătățirile ulterioare, dar predarea este perpetuu amânată!

 

 

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →