Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, alături de conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), s-a întâlnit astăzi, 17 februarie cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine, ai centrelor de colectare, exportatorilor și fermierilor.

Discuțiile, care au avut loc la sediul ANSVSA, au avut ca temă principală oportunitatea vaccinării ovinelor contra Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM), o măsură esențială în protejarea sănătății animalelor și susținerea sectorului agricol românesc.
ANSVSA: PLAN DE VACCINARE CONTRA PESTEI RUMEGĂTOARELOR MICI
Această întâlnire a fost solicitată la inițiativa fermierilor în urma discuțiilor de săptămâna trecută între aceștia și Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și a avut scopul de a analiza pașii necesari pentru a implementa un plan eficient de vaccinare.
Printre principalele puncte discutate în cadrul întâlnirii se numără:
- Autorizarea vaccinului contra PRM: Este necesară obținerea aprobării Comisiei Europene pentru utilizarea unui vaccin contra Pestei Rumegătoarelor Mici, un pas esențial în prevenirea răspândirii bolii.
- Crearea unui grup de lucru mixt: S-a convenit constituirea unui grup de lucru format din specialiști ANSVSA și reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine. Grupul va organiza întâlniri trimestriale pentru a monitoriza evoluția vaccinării și pentru a lua măsuri rapide în funcție de nevoile fermierilor și ori de câte ori situația operativă o va impune.
- Implementarea unei strategii de vaccinare: S-a subliniat importanța elaborării unei strategii naționale de vaccinare contra PRM, care să fie supusă aprobării Comisiei Europene. Aceasta va contribui la asigurarea unei protecții adecvate a sectorului de creștere a animalelor.
„Această întâlnire subliniază angajamentul nostru continuu de a sprijini fermierii români și de a implementa măsuri eficiente care să contribuie la dezvoltarea unui sector agricol sustenabil și prosper. Lucrăm împreună cu toți factorii implicați pentru a găsi cele mai bune soluții și a proteja sănătatea animalelor din România”, a declarat Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
Vești excelente pentru fermieri: România deschide o nouă piață de export pentru ovine! Țara arabă care ne vrea oile, bovinele și puii!
PESTA RUMEGĂTOARELOR MICI ÎN ROMÂNIA
În total, din 19 iulie 2024, când a fost confirmat primul focar în România, în localitatea Baia, din județul Tulcea, și până în 5 noiembrie, când a fost raportată la nivel internațional stingerea ultimelor cinci focare, din satul Clopodia, județul Timiș, au fost confirmate 67 de focare, în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș.
Au fost susceptibile 226.759 ovine, din care 225.994 cazuri epidemiologice: 13.760 oi moarte din cauza bolii, 212,223 oi ucise de echipele de intervenție. Din cele 67 de focare din România, 37 au fost confirmate de Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală, 26 de Laboratorul DSVSA Constanța și 4 de Laboratorul DSVSA Giurgiu.
Silviu Cățean, în 2024: ”Singura soluție este vaccinarea tuturor efectivelor de ovine!”
