2 minute de citit

ANM: În luna MAI se menţine SECETA EXTREMĂ în unele regiuni ale ţării

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate până la această dată, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cantitățile totale de precipitații vor prezenta o tendință în general ușor spre excedent în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul țării se vor înregistra precipitații apropiate de mediile climatologice.

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii mai 2020, va prezenta valori deficitare, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Îndeosebi în nord-vestul, vestul, sud-vestul și local centrul și vestul țării, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia, se vor menține deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate / Calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea efectuării lucrărilor agrotehnice de întreţinere la culturile de câmp (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
• Fertilizarea fazială a speciilor de toamnă;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Director General ANM – Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie – Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU, Ionela STAN

rapita luna mai_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →