3 minute de citit

Andreea Mureşan, fata cu sparanghelul de la Gâlgău

Cei doi soţi au lucrat 7 ani în Germania, la o „fermă de sparanghel” iar când au revenit în ţară au adus ideea şi tehnologia cu ei, la Gâlgău Almaşului, în Sălaj.

Cultivă sparanghel alb şi verde, au 500 de oi şi livadă iar acum sunt pe ultima sută de metri cu construcţia agropensiunii care, în viitor, va fi cel mai bun mod de valorificare a produselor obţinute.

copiii ferma_b Andreea la vârsta 9 ani şi familia ei, în expoziţie la Agraria (2017)


ACASĂ LA FAMILIA MUREŞAN

 

Ne-am reîntâlnit la Agraria, ediţia 2022, după doi ani de pauză forţată de împrejurări, şi le-am promis că voi ajunge acasă la ei. Şi, am reuşit! La sfârşitul lunii mai am făcut un popas în Sălaj, în frumoasa zonă a Gâlgăului, cu dealuri molcome şi păşuni de-un verde ţipător, în ciuda secetei care nu se mai lasă dusă.

Mureşenii sunt la fel cum îi ştiam. Primitori, harnici, exploatând la maxim, dar cu mare grijă ceea ce natura le oferă din plin în zona în care trăiesc şi muncesc. Am vizitat cultura de sparanghel şi de la distanţă am văzut pe o păşune şi turma de oi iar bunica Andreei mi-a povestit despre copilăria micuţei care acum s-a transformat într-o frumoasă domnişoară!

 

PRICEPUTĂ ÎNCĂ DE MICĂ!

 

Atunci când am cunoscut-o pentru prima dată, Andreea s-a recomandat drept specialista familiei când vine vorba de… tehnici de vânzare. Ţin minte că i-am cerut Andreei să ne imaginăm că suntem în piaţă în Cluj şi nu sunt hotărâtă dacă să cumpăr sau nu căpşuni de la taraba lor. Micuţa m-a convins imediat! Talentul ei de bun producător şi vânzător a şi fost motivul pentru care am decis să public fotografia cu Andreea pe coperta Ferma.

copiii ferma 02_b Andreea la 14 ani (mai 2022)

CE MAI FACE ANDREEA?

 

Andreea avea 9 ani când a apărut pe coperta revistei, în iunie 2017. Acum are 14 ani şi doar ce a absolvit şcoala gimnazială. O vârstă frumoasă, la care tânăra sălăjancă îşi face deja planuri pentru viitor.

Andreea e hotărâtă să le urmeze părinţilor în activitatea agricolă a familiei, dar şi să se ocupe de cea mai nouă dintre investiţiile de la Gâlgău Almaşului, agropensiunea care va fi finalizată în toamna acestui an. Probabil că acesta este şi motivul pentru care Andreea nu va pleca departe de casă pentru a urma cursurile liceale. Prima ei opţiune este profilul de Ştiinţe ale Naturii de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou.

Mult succes, Andreea şi îţi doresc să-ţi împlineşti toate planurile. Dar, mai ales, îmi doresc să te reîntâlnesc în postura de gazdă la pensiune. Am promis deja că voi fi printre primii turişti care îi vor călca pragul, în camera cu vedere la livada de pe deal!

 

SPARANGHELUL ALB DE LA GÂLGĂU

Revista Ferma a adunat de-a lungul anilor sute de poveşti croite în jurul fermierilor gospodari. Cu toate bucuriile, împlinirile, neajunsurile şi visurile lor. Click AICI şi află povestea familiei Mureşan şi cum au ajuns să cultive sparanghel în Sălaj!

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →