Societatea arădeană Terracult SRL, din Horia, cultivă 6.600 ha (330 ha irigate), din care 2200 ha rapiţă, 1400 ha grâu comun, 950 ha grâu dur, 750 ha orz, 660 ha porumb şi 600 ha soia. Din acest an a crescut suprafaţa cultivată cu soia pentru că a intrat în funcţiune propria unitate de procesare pentru extracţie de ulei din soia şi rapiţă.
Pe un teren nisipos şi sărac în humus, specialiştii fermei reuşesc să facă producţie. Anul trecut, la rapiţă au recoltat 3,8 t/ha, iar la soia, în sistem „greening”, 2,8 t/ha. La final de mai, culturile de toamnă promiteau mai mult decât anul trecut. „La grâu cultivăm soiul Antonius, calitate premium şi foarte bun pentru panificaţie (15% proteină); cred că vom avea 6 t/ha, iar la soia sperăm să obţinem 4 t/ha”, declara inginerul agronom Pavel Ballai.
Pavel Ballai, Paul Bajko – reprezentant Amazone – și Cristian Hegheduş
Cartarea solului…
Din 2019, în fiecare an fac cartarea a câte 1500-2000 ha. ”Tot de atunci facem fertilizare şi semănat cu rată variabilă. De asemenea, folosim hărţile de recoltă primite direct de la combine şi, în funcţie de toate acestea, încercăm să luăm cele mai bine decizii agronomice”, ne-a declarat Cristian Hegheduş, responsabil agricultură de precizie la Terracult.
…şi a recoltei
Aplicarea de îngrăşăminte lichide foliare la grâu se face cu maşini autopropulsate John Deere cu sistemul „GreenSeeker”, care citeşte biomasa. „Cu acest sistem avem două opţiuni: omogenizarea culturii sau aplicare diferenţiată. Folosim aplicarea diferenţiată la grâu tocmai pentru a creşte calităţile de panificaţie ale recoltei”, a adăugat Cristian Hegheduş.
Lucrările trebuie executate repede şi la timp: „Obiectivul nostru este să ne încadrăm în maxim şapte zile pentru orice lucrare, inclusiv semănat şi recoltat. Avem flota de maşini necesară şi lucrăm în trei schimburi în campanie, doar la recoltat închiriem combine”, a precizat Pavel Ballai.
Amazone Condor, soluţia pentru reţinerea apei în sol
În contextul actual al creşterii preţului inputurilor, dar şi pentru beneficiile agrotehnice în situaţii de secetă pedologică, trebuie aplicate tehnologii care să conserve apa în sol. Cultivarea în sistem „minimum-tillage” (sau poate chiar „no-tillage”) pare a fi soluţia aleasă de Terracult. Un prim pas a fost făcut anul trecut prin achiziţia semănătorii Amazone Condor cu care în toamnă s-a semănat direct rapiţă şi grâu, iar în primăvară soia.
Semănat direct la soia
În primăvară, semănătoarea Condor a fost folosită într-o prima etapă pentru fertilizarea de bază cu DAP. Îngrășămintele au fost încorporate la o adâncime de 10 cm, după care s-a revenit cu semănatul soiei la o adâncime de 4 cm şi la 75 cm distanţa între rânduri (pentru a putea face praşila mecanică). „Am făcut două treceri, ca să încorporăm îngrășămintele la adâncime diferită față de sămânță; în acest fel, după germinare şi odată cu dezvoltarea rădăcinilor, plantele au disponibilă o rezervă de îngrăşăminte, într-o fază critică de vegetaţie”, ne-a explicat Pavel Ballai.
Viteză şi precizie
La soia, densitatea a fost de 550 mii de boabe/ha, circa 90 kg sămânţă/ha (650 mii boabe/ha pe teren irigat), iar viteza de lucru a fost puţin mai redusă decât la rapiţă şi la grâu. „Am semănat la 7,5 km/oră deoarece două treimi dintre secţii au fost blocate (pentru a obţine o distanţă între rânduri de 75 cm) şi atunci exista riscul ca boabele să se aglomereze pe furtun și să se înfunde. Răsărirea a fost uniformă, ceea ce ne arată că adâncimea de lucru a fost uniformă, indiferent de denivelările din teren”, a mai spus Pavel Ballai.
Productivitate la 10 km/oră
Roțile de tasare din spatele secțiilor de semănat pun foarte bine sămânța în contact cu solul la semănat direct. „Consumul redus de motorină la 12 m lățime de lucru și la o viteză de 10 km/oră, precum şi productivitatea de 70-80 ha/zi sunt alte două avantaje importante ale semănătorii. De asemenea, mașina este ușoară şi simplu de manevrat. Reglajele se fac cu uşurinţă din cabina tractorului sau cu ajutorul aplicaţiei mobile, de la distanţă. Operatorul trebuie doar să supravegheze buna funcționare a utilajului”, a detaliat Pavel Ballai.
Trei buncăre, trei dozatoare
Un alt avantaj al semănătorii Amazone Condor este compartimentarea buncărului. În toamnă au fost semănate mai multe soiuri de grâu şi au fost făcute diferite experienţe. Având trei buncăre, le-au umplut cu trei soiuri diferite de grâu, fiecare cu reglajul său, iar operatorul doar a schimbat, manual sau automat, buncărul, respectiv soiul din care să se facă semănatul. Nu a mai fost nevoie ca la schimbarea tarlalei sau/şi a soiului, să golească semănătoarea şi să o cureţe. În plus, se poate folosi și un buncăr pentru îngrășăminte, două pentru sămânță (sau îngrăşăminte în două buncăre şi sămânţă într-unul) şi aplicarea de îngrășăminte şi sămânţă cu rată variabilă în același timp.
PRECIZIE ŞI EFICIENŢĂ
„Lucrând pe suprafeţe mari, orice mică eroare în administrarea fertilizanţilor sau a seminţelor poate să coste foarte mult. Semănatul direct cu rată varibilă este un experiment reuşit şi ne dorim să îl extindem până la jumătate din suprafaţa cultivată. Pentru noi precizia şi eficienţa lucrărilor de fertilizat şi semănat cu rată variabilă este foarte importantă iar semănătoarea Amazone Condor se potriveşte cu nevoile noastre, ne-a declarat Pavel Ballai.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE