Alimentele s-au ieftinit în august, cel puţin aşa arată datele FAO... - Revista Ferma
5 minute de citit

Alimentele s-au ieftinit în august, cel puţin aşa arată datele FAO…

La nivel mondial, preţul cerealelor a scăzut (cu 0,5%) în august 2024 faţă de iulie, în timp ce preţul uleiurilor vegetale a crescut. Cotaţiile internaţionale pentru lapte şi brânzeturi, la nivel mondial, au crescut în august. Carnea de pasăre, de porc şi de oaie s-a ieftinit, doar preţul cărnii de bovine a crescut cu 4,7% în august faţă de iulie 2024.

FAO alimente Alimentele s-au ieftinit în august, cel puţin aşa arată datele FAO...

Indicele FAO al prețurilor la alimente a scăzut marginal în august: cotațiile mai scăzute pentru zahăr, carne și cereale au compensat creșterea prețurilor la lactate și uleiuri vegetale. Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) s-a situat la 120,7 puncte în august 2024, în scădere marginală față de cifra sa revizuită din iulie, deoarece scăderile indicilor prețurilor pentru zahăr, carne și cereale au depășit creșterile celor pentru uleiurile vegetale și produsele lactate. FFPI în august a fost în medie cu 1,1% mai mic decât valoarea sa din august 2023 și cu 24,7% sub maximul de 160,3 puncte atins în martie 2022.

FAO indicele pretului alimente august2024 Alimentele s-au ieftinit în august, cel puţin aşa arată datele FAO...
sursa: FAO

Preţul cerealelor în scădere

Indicele FAO al prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 110,1 puncte în august, în scădere cu 0,6 puncte (0,5%) față de iulie și cu 14,9 puncte (11,9%) mai puţin față de valoarea sa din august 2023.

Prețurile globale de export pentru grâu au scăzut în august comparativ cu iulie, reflectând o cerere internațională lentă și o concurență puternică între exportatori, în special cu prețuri competitive pentru marii exportatori din regiunea Mării Negre.

Producția de grâu mai mare decât se aștepta anterior în Argentina și Statele Unite ale Americii a contribuit, de asemenea, la evoluţia „blândă” a prețurilor. În schimb, prețurile mondiale la porumb s-au întărit ușor, în mare parte susținute de îngrijorările cu privire la impactul valurilor de căldură asupra producțiilor din Uniunea Europeană și părți ale Statelor Unite ale Americii.

Aprovizionarea internă mai restrânsă în Ucraina, cu o revizuire în scădere a prognozei de producție, a sprijinit, de asemenea, creşterea preţurilor pentru porumb. În acelaţi timp, prețurile mondiale la orz au scăzut, în timp ce sorgul a crescut.

Indicele FAO al prețurilor pentru orez a crescut cu 0,6% în august, deoarece cotațiile pentru orezul non-Indica au crescut oarecum sub influența constrângerii sezoniere și a aprecierilor valutare față de dolarul american ale unor țări exportatoare.

FAO indicele pretului alimente tabel RO august2024 Alimentele s-au ieftinit în august, cel puţin aşa arată datele FAO...
sursa: FAO

Preţul uleiurilor vegetale a crescut

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a fost în medie de 136,0 puncte în august, în creștere cu 1,0 punct (0,8%) faţă de luna anterioară şi au atins cel mai înalt nivel din ianuarie 2023. Creșterea marginală a reflectat în principal prețuri mai mari ale uleiului de palmier la nivel mondial, care au depăşit scădere cotaţiilor pentru uleiul de soia, de floarea soarelui și rapiță.

Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au crescut pentru a treia lună consecutiv.

În ciuda întăririi sezoniere, producția de ulei de palmier din Indonezia a rămas sub întregul său potențial, ceea ce a sprijint creşterea prețurilor globale. În schimb, prețurile internaționale la soia au scăzut, în principal influențate de perspectivele unei producții globale ample de soia în sezonul 2024/2025.

După mai multe luni de creştere, prețurile mondiale la uleiurile de floarea soarelui și de rapiță au scăzut, reflectând în mare parte o încetinire a cererii globale și o presiune sezonieră a recoltei de rapiță din Canada.

Preţul produselor lactate în creştere

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 130,6 puncte în august, în creștere cu 2,8 puncte (2,2%) față de iulie și cu 16,3 puncte (14,2%) peste valoarea din august 2023.

Cotațiile internaționale pentru toate produsele lactate au crescut în august, cele pentru lapte praf integral crescând cel mai mult din cauza creșterii cererii de import şi vânzări spot și a stocurilor limitate din marile regiuni producătoare.

Prețurile internaționale la unt și lapte praf degresat au crescut, cotațiile untului atingând un maxim istoric, susținute de cererea crescută de livrări pe termen scurt și lung și de o anumită incertitudine cu privire la dificultăţile de aprovizionare cu lapte în Europa de Vest. În acelaşi timp, cotațiile au scăzut în Oceania din cauza cererii mai slabe și a așteptărilor ca rezervele de lapte să crească sezonier.

Prețurile brânzeturilor la nivel mondial au crescut, ca urmare a stocurilor limitate și a producției mai reduse de brânzeturi în Europa, în paralel cu creșterea cererii globale.

Preţul laptelui creşte, livrările scad. Sunt semne bune pentru fermieri!

Şi carnea a fost mai ieftină în august, la nivel global

Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 119,5 puncte în august, în scădere cu 0,9 puncte (0,7%) față de iulie, dar rămâne cu 4,3 puncte (3,7%) peste valoarea sa din aceeaşi lună a anului trecut.

  • Cotațiile internaționale pentru carnea de pasăre au scăzut în august, reflectând efectele persistente ale suspendării voluntare a exporturilor datorită bolii Newcastle în Brazilia.
  • Prețurile mondiale la carnea de porc au scăzut pentru a doua lună consecutivă din cauza cererii slabe de import, pe fondul disponibilităților ample de export în marile regiuni producătoare.
  • După trei luni de creșteri abrupte, prețurile internaționale la carnea de ovine au scăzut marginal în august, din cauza încetinirii importurilor, în special ale Chinei.
  • Prețurile mondiale la carnea de bovine au crescut ușor din cauza influenței scăderii sezoniere a ofertei de animale pentru sacrificare în Oceania.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 113,9 puncte în august, în scădere cu 5,7 puncte (4,7%) față de iulie și cu până la 34,3 puncte (23,2%) față de valoarea sa de acum un an, atingând cel mai scăzut nivel din octombrie 2022.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →