Alex Degianski, coproprietar Forest and Biomass România, societate care exploatează 5.000 de hectare în Giulvăz, județul Timiș, face o analiză sinceră a anului 2024, oferind perspective asupra stării culturilor, situației economice și așteptărilor pentru 2025.
În 2024, agricultura românească a continuat să se confrunte cu provocări majore, generate în primul rând de condițiile meteo care au decimat producțiile și de prețurile scăzute la vânzare, care de cele mai multe ori nu au acoperit costurile ridicate ale fermierilor.
CULTURILE DIN 2024: CE A FOST BUN, CE A MERS RĂU ȘI LECȚIILE ÎNVĂȚATE!
În toamna anului 2024, Alexander Degianski a semănat 1.800 de hectare cu grâu, 1.000 cu rapiță, 200 cu orz și a păstrat 800 de hectare pentru culturile de primăvară: floarea-soarelui (600 hectare) și porumb (200 hectare).
Rezultatele de producție de anul trecut au fost mixte:
„A fost un an prost, destul de prost din punct de vedere al producțiilor de rapiță, porumb și soia, dar a fost un an bun din punct de vedere al producțiilor de grâu și floarea-soarelui”, spune Alex Degianski
Chiar și în cazul culturilor irigate, diferențele au fost semnificative: „În irigat, soia a fost la fel de proastă ca în neirigat. În irigat, porumbul, deși am avut foarte puțin, doar 60 de hectare de porumb irigat, a făcut producție excelentă, de 13 tone la hectar, însă cel neirigat de la 3 la 5 tone”, explică fermierul
ECONOMIA AGRICOLĂ: PREȚURI VOLATILE ȘI COSTURI ÎN CREȘTERE
2024 a fost un an marcat de prețuri scăzute pentru vânzarea recoltei: „Am avut prețuri proaste la vânzare, la rapiță și porumb. Grâul a mai recuperat acum în ultima perioadă. Floarea soarelui, zic eu, a fost ok din punct de vedere al prețului”, spune administratorul Forest & Biomass.
Această volatilitate a venit într-un context de inflație ridicată a inputurilor:
„Noi vindem acum, am vândut în anul 2024, la prețurile din 2020-2021, în condițiile în care din 2020-2021 până acum prețurile au crescut cu 40% la inputuri. Nu mai vorbim de salarii și altele.”
STAREA ACTUALĂ A CULTURILOR ȘI PERSPECTIVELE PENTRU 2025
La final de 2024, grâul și rapița arătau promițător, dar sunt influențate de condițiile meteorologice din toamnă:
„Grâului îi dau nota 7,50, că a răsărit în valuri, ce răsare acum e în fază de ace, să spun așa. Rapița are nota 9-9,50, ca și aspect vizual”
Pentru 2025, Degianski își pune speranțele în stabilitatea pieței și în condiții meteorologice mai bune:
”Ce pot să zic, să spun că mi-aș dori să fie, cea mai important lucru, vremea să fie favorabilă, e o chestie ultra, ultra subiectivă și relativă, pentru că nu poți să-ți faci vremea cum ți-o dorești.
Cel mai mult îmi doresc să ajungem la măcar acel punct în care dacă inflația input-urilor este de 40% de față de 2019, măcar și la prețuri să fie în aceeași categorie.
Adică noi vindem acum, am vândut în anul 2024, la prețurile din 2020-2021, în condițiile în care din 2020-2021 până acum prețurile au crescut cu 40% la inputuri. Nu mai vorbim de salarii, și altele…”, spune agricultorul din Giulvăz.
ALEX DEGIANSKI: ”EXISTĂ CLAR UN CARTEL AL TRADERILOR!”
”Este o piață liberă, globală. Într-adevăr, noi putem doar să sperăm. Am avut parte și de niște anomalii uriașe de tot în ceea ce privește vânzarea, pentru că în 2023 vindeam Matif minus 90 de euro rapița, adică aveam niște furturi practic de partea traderilor de nu era adevărat!
Toți ziceau că transportul era mult mai scump. Eu nu prea cred. Eu repet, din punctul meu de vedere există clar un cartel al traderilor care fac ce vor și când ajunge, chiar ajunge cuțitul la osul fermierilor, ne mai ridică cu nasul deasupra, să mai luăm o gură de aer și iarăși ne trag în jos după aceea cum vor ei”, este de părere fermierul timișean.
Și atunci, cum să găsești calea aia de mijloc să-ți supraviețuiești pe piața asta distorsionată?!
CONTINUĂ PROIECTUL CU IRIGAȚIILE, ALTE INVESTIȚII DOAR LA NEVOIE!
„În continuare merg cu proiectele de irigații care trebuie să se finalizeze. Asta e unu la mână, doi la mână, merg în continuare la achiziții de utilaje ce este nevoie, anul acesta chiar nu voi avea o componentă mare de achiziții în tehnologie pentru că sunt la zi cam cu tot ce înseamnă tehnologia”, explică Degianski.
”Bagă irigații și nu te mai plânge!” Cum le răspunde Alex Degianski celor care îi apostrofează pe fermieri pentru lipsa irigațiilor!
ALEX DEGIANSKI: CEL MAI CONSISTENT SPRIJIN PENTRU AGRICULTURĂ!
În ciuda dificultăților, fermierul subliniază că 2024 a fost un an fără precedent în ceea ce privește sprijinul guvernamental:
„Am primit în 2024 tot ce înseamnă sprijin guvernamental, cum nici o țară din Uniunea Europeană nu a primit… fonduri pentru irigații, fonduri pentru calamități, pentru secetă, APIA plătite la timp. Eu sunt unul dintre cei care n-am intrat în prima tură de plăți, dar urmează să intru la plată”, explică Alexander Degianski.
”Acuma dacă suntem, zic eu, căpcăuni și vrem să căutăm tot timpul că se putea mai bine, bineînțeles că se putea mai bine, dar se poate și mult mai rău și avem experiența anilor trecuți!” – Alex Degianski
În concluzie, 2024 a fost un an al contrastelor pentru agricultura din Timiș: producții bune la unele culturi, dar pierderi semnificative la altele, prețuri fluctuante și costuri crescute, dar și un sprijin financiar consistent.
Cu așteptări realiste pentru 2025, Alexander Degianski rămâne optimist și dedicat să navigheze aceste vremuri dificile.