Alerte meteo cod galben transmise de Administrația Națională de Meteorologie – ANM valabile pentru intervalul 27-28 august.
COD GALBEN DE INSTABILITATE ATMOSFERICĂ
Interval de valabilitate: 27 august, ora 10 – 28 august, ora 03
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică
Zone afectate: conform textului și hărții În intervalul menționat, în Transilvania, la munte, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h). Pe alocuri vor fi vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Notă: Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în celelalte zone.
Două râuri din România au secat complet | Debitele Dunării continuă să scadă | Apă cu rația în peste 650 de localități
ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN DE CANICULĂ
Interval de valabilitate: 27 august
Fenomene vizate: val de căldură, local caniculă, disconfort termic ridicat
Zone afectate: Crișana, nordul Banatului, sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei
Valul de căldură va persista în Crișana, nordul Banatului, sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…35 de grade.
PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ
Perioada 27 august – 2 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă sub aspect termic pe întreg teritoriul agricol, chiar caniculară în zonele de câmpie.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…36°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 10…22°C, în cea mai mare parte a regiunilor.
Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
În cultura de porumb neirigat, conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local nordul, nord-vestul, centrul, sudul și sud- vestul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare local în sudul, estul, centrul și nord-estul Transilvaniei, izolat în vestul Moldovei.