AIDER mizează pe schimbul de experiență - Revista Ferma
5 minute de citit

AIDER mizează pe schimbul de experiență

„Anul 2016 a fost unul plin de provocări din punct de vedere agricol. Am promovat agricultura durabilă pentru că în acest mod putem crește fertilitatea solului, putem proteja mediul, rezolva problemele cu băltirile sau cu excesul de umiditate. Acum avem 65 de membri, din Călărași, Constanța, Tulcea, Buzău, Brăila, Ialomița, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman, Olt, Dolj, Timiș, Brașov. Îndrăznesc să cred că în 2017 vom avea o sută de membri”, a declarat Alina Petrea, responsabil AIDER. Bugetul AIDER este de 50.000 euro, mare parte acoperit de sponsori.
AIDER s-a concentrat, în 2016, pe schimbul de experiență între fermieri, modalitate prin care se pot vedea și practica tehnologii de cultură recomandate. Au fost organizate evenimente în diferite ferme, atât în partea de sud a țării, cât și în vest.
Tot în sfera realizărilor anului trecut intră și publicarea a două broșuri, una privind tehnologia de cultivare a rapiței și cea de-a doua despre tehnologia culturii de grâu. „Credem că cea mai bună tehnologie este cea care a fost verificată de producător”, a explicat Alina Petrea.

AIDER

Programul acțiunilor în ferme
Pentru 2017, toate acțiunile se vor concentra pe schimbul de experiență între fermieri. „Direcțiile din acest an vor fi comunicarea pe e-mail, SMS și facebook, schimbul de experiență și dezvoltarea de noi tehnologii. Vom realiza în continuare newsletter-ul, o dată la două săptămâni, vom face documente tehnice și alerte tehnice”, a declarat Patrick Valmary, director de cercetare la Caussade Semences (la momentul evenimentului AIDER) și consultant pentru agricultură durabilă.
În programul acestui an sunt incluse patru întâlniri în fermele membrilor. Prima dintre acestea urma să aibă loc pe 22 februarie, la Agricom Borcea, în județul Călărași, în ferma condusă de Arnaud Charmetant, președintele AIDER. Problematica întâlnirii viza: modul în care se reglează pulverizatorul mașinilor de erbicidat, cum se setează presiunea în roți și despre importanța analizelor de sol.
În luna mai va fi o vizită la ferma Rominsem – loc. Mircea Vodă, în județul Brăila, condusă de Thierry Bourgoing. „Sperăm să fie semănat porumbul până la acea dată. Vom vedea testarea sistemului Twin Row comparativ cu sistemul clasic. De asemenea, avem semănată o platformă de grâu cu densități diferite. Sunt 18 soiuri și hibrizi, la densități de 250 kg, la 450 kg și 650 kg/ha. L-am lăsat netratat pentru a vedea rezistența soiurilor la boli”, a explicat Patrick Valmary.
În a doua jumătate a lunii iunie este programată vizita la Exploatația agricolă Birda, în județul Timiș, condusă de Nicolas Lefebvre. Va fi prezentată ferma ecologică și vor fi prezentate câteva tehnologii de erbicidare și culturi asociate.
În a doua jumătate a lunii septembrie va avea lor o vizită la Agronova Corabia, județul Olt, unde vor fi testate irigațiile prin picurare și influența covorului vegetal, precum și semănatul direct în miriște.

Un randament mai bun și o profitabilitate mai mare în agricultura durabilă
Activitatea agricolă în România nu urmează ritmul creșterii economice. Dacă în 2014, agricultura a avut aceeași dinamică cu creșterea țării (plus 6,5%), 2015 a marcat un declin puternic în activitate (-7%), iar tendința este de scădere. „Dintre agricultori, membrii AIDER au avut o evoluție mai bună, au scăzut mai puțin decât piața. Dacă vânzările pe total agricultori au scăzut, în 2015, cu 16,37% față de 2013, membrii AIDER au înregistrat o scădere de numai 4,7%”, a spus Edouard Millot, director de strategie la Fin Expert și consultant AIDER.
Forma de organizare și investițiile realizate de membrii AIDER, precum și mărirea fermei pot influența profitabilitatea. Deși se spune că o fermă mare are un potențial mai ridicat de a fi profitabilă, un studiu realizat pe 3.042 de cultivatori de cereale arată tocmai contrariul. „În studiu au intrat șapte ferme mari din România, 30 de ferme medii, 229 de de ferme mici și 2.776 de ferme micro. Fermierii mari și medii au avut în 2015 marja de profit negativă, pentru fermierii mici a fost de 6,2%, iar pentru membrii AIDER, de 10%”, a explicat Edouard Millot. În plus, cheia unei profitabilități ridicate este investiția. Ca urmare, membrii AIDER au avut o rată a investițiilor de 20%, în timp ce piața agricolă a absorbit investiții totale de 7,8%. {i capitalul membrilor AIDER a crescut, în doi ani, cu 27%, față de 17% total piață. Dar au crescut în ritm accelerat și datoriile, cu 45% pentru membrii AIDER față de 5,1% per total piață. „Asta înseamnă multe credite acordate de bănci, ceea ce este un lucru pozitiv”, a explicat Edouard Millot.

 

PROIECT NOU: DIVERSIFICARE PRIN LEGUMINOASE
Un alt proiect în care se va implica AIDER în 2017 este „Diversificare prin leguminoase” – DiverImpacts, care nu este altceva decât un proiect european prin care se sprijină introducerea leguminoaselor în cultură. Proiectul se accesează direct la Bruxelles, are 32 de parteneri admiși din întreaga zonă UE, fiind implicate 11 țări (Franța, România, Italia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Cehia, Germania și Suedia). Durata proiectului este de trei ani. „Obiectivul este de a diversifica speciile de cultură prin rotație, intercalare și culturi multiple, de a promova sustenabilitatea, demonstrând care sunt beneficiile tehnice, economice și de mediu pentru fermieri, pentru lanțuri de valoare și pentru societate. Vom testa în România, în trei ferme, diferite combinații. AIDER va valida speciile sub aspectul condițiilor de producție, pedoclimatice și al potențialului de producție, va valida soiuri și sistemul de producție (iarna/primăvara, respectiv sistemul de agricultură ecologică)”, a declarat Sébastien Record, director general Geosys.
La finalul anului trecut, proiectul era depus la Bruxelles, iar validarea era programată pentru luna februarie a.c..

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →