7 minute de citit

Agricultură pe șenile la Longin SRL

Agricultura pe senile la Longin SRL6 Agricultură pe șenile la Longin SRL

Dragoș Drăghicescu a adus în ferma familiei sale al treilea tractor Quadtrac. Agricultura pe șenile și tehnica de precizie s-au dovedit extrem de benefice pentru afacerea lor. Ce au luat în calcul la fiecare utilaj cumpărat?

Echipa de comunicare a Titan Machinery România a ajuns la societatea agricolă Longin SRL din Șerbănești, jud. Olt, unde a stat de vorbă cu unul dintre liderii acestei afaceri de familie. Inginerul agronom Dragoș Drăghicescu, deosebit de pragmatic și cu un dezvoltat fler în lumea afacerilor la cei doar 36 de ani ai săi, se ocupă și cu achizițiile de utilaje agricole din această fermă.

Reporter: Cu ce tip de utilaje ați început să creșteți ferma și cum ați ajuns astăzi să aveți o flotă impresionantă?

Dragoș Drăghicescu: Facem agricultură din 1993. Am început cu un tractor românesc, după care am crescut numărul lor. În 2004 aveam undeva la 10 combine românești. Acum avem 10 combine de fabricație externă, printre cele mai mari. În 2004, am achiziționat primele 2 tractoare străine, preluând un leasing eșuat al unei foste societăți agricole.

În 2005, cu un proiect SAPARD, am achiziționat alte două tractoare de altă marcă, care au funcționat până anul acesta. Tot atunci am luat și primele combine străine. Anii au trecut și ne-am dat seama că pe măsură ce suprafața de exploatat se mărește, e nevoie de mărirea flotei de utilaje și implicit și de tractoare, deci să achiziționăm tractoarele cu cea mai mare capacitate.

În 2017 am achiziționat primul tractor articulat pe șenile Case IH Quadtrac 620, cel mai puternic din câte existau atunci.

Agricultura pe senile la Longin SRL3 Agricultură pe șenile la Longin SRL

Reporter: De ce v-ați gândit la Case IH?

Dragoș Drăghicescu: Când vrei să te interesezi de un tractor articulat, mai întâi îți vin informații despre Case IH Quadtrac și apoi despre celelalte. Și alte mărci au început să producă, dar este clar că Case IH a avut timp să le testeze, să le îmbunătățească, să le dezvolte în fiecare an. Ca atare, ei au într-adevăr atât o mai bună expertiză, cât și o dezvoltare mai mare. Case IH a deținut aproape 20 de ani patentul, așa cum a făcut și cu rotorul cu flux axial de la combine.

Ulterior, în 2020 l-am achiziționat pe al doilea Case IH Quadtrac 620, iar anul acesta a fost livrat noul Case IH Quadtrac 620 AFS Connect, cu cabina nouă, ceea ce reprezintă al treilea Quadtrac 620.

Reporter: Ce ne puteți spune despre tehnica de semănat de la Longin SRL?

Dragoș Drăghicescu: Avem și semănători de la Väderstad, 2 semănători de plante păioase de 8 m – Väderstad Rapid A800S combi și una de 6 m – Väderstad Rapid A600S combi. În acest an am făcut recepția unei semănători de precizie pentru plante prășitoare pe 16 rânduri – Väderstad Tempo L 16, o semănătoare cu performanțe absolut uimitoare și cu un randament foarte, foarte bun.

De exemplu, la porumb am avut o precizie de 98% la o viteză medie de lucru de 15,5-16 km/h. Facem și pregătire înainte cu combinator și cu un tractor Quadtrac. Așa am ajuns la 150-170 de ha semănate într-o singură zi. Ceea ce pentru noi este un lucru foarte bun, pentru că ne putem face treaba rapid și fructificăm eficient puținele ferestre optime din primăvară.

Agricultura pe senile la Longin SRL2 scaled Agricultură pe șenile la Longin SRL

Reporter: De ce Väderstad?

Dragoș Drăghicescu: Niciodată n-am luat un utilaj fără să-l înțeleg, fără să-l cunosc, fără să iau anumite informații din piață. Utilajele Väderstad au confirmat așteptările și ca urmare am achiziționat și un Top-Down 600 (n.r. cultivator complex de 6 m) la al doilea tractor Quadtrac. M-am interesat, l-am testat, l-am cumpărat și este și acum la lucru, după 6 ani, lucrând aproximativ 1500-2000 ha/an.

Reporter: Cum este repartizată suprafața fermei pe culturi?

Dragoș Drăghicescu: Întreaga suprafață este împărțită pe mai multe localități și pe mai multe ferme, atât în Olt, cât și în Teleorman. Avem grâu pe 3000 ha, rapiță pe 1500 ha și floarea-soarelui tot pe 1500 ha. Rotația o facem între floarea-soarelui și rapiță. Mai avem porumb pe 600 ha, mazăre pe 500 ha, lucernă plus alte plante tehnice.

Reporter: Cum a fost vremea în ultimii ani și ce producții ați înregistrat?

Dragoș Drăghicescu: Producțiile au fost medii, nu spectaculoase. Spre deosebire de alte zone, noi suntem oarecum mulțumiți. La floarea-soarelui sunt ceva probleme. Cele câteva ploi pe care le-am primit nu au venit la momentul oportun și, practic, floarea-soarelui a rămas nepolenizată. Ca atare, producția ajunge la maxim 2500 kg/ha, ceea ce nu e nici rău, dar nici bine.

Am văzut undeva la Constanța producții de 300-350 kg/ha. E clar că mare parte din fermieri nu o să aibă profit, suntem la limită. Suntem la limită și din punct de vedere geografic, practic de aici începe seceta severă care continuă spre Bărăgan, Dobrogea și Moldova.

Agricultura pe senile la Longin SRL5 Agricultură pe șenile la Longin SRL

“Trebuie să captăm fiecare litru de apă și să-l conservăm în așa fel încât să-l aducem pe câmp și să-l valorificăm” – DRAGOȘ DRĂGHICESCU, Fermier în județul Olt

Reporter: Vă gândiți să investiți și în sisteme de irigații?

Dragoș Drăghicescu: Anul trecut am achiziționat o fermă în jud. Teleorman unde există un sistem de irigații pe care l-am îmbunătățit și acum toată suprafața de acolo, de 500 ha, este irigată complet. Am înființat rețeaua subterană de țevi de la Șerbănești pentru o suprafață de 300 ha, urmează să montăm pivoții și să facem stația de pompare. Încercăm să ajungem la 1000 de hectare irigate anul viitor și vom vedea. Dacă avem succes, vom mări suprafața irigată.

Din păcate, în zona Șerbănești nu există canale de irigații, nu există râuri de care ne putem lega. Singura sursă de apă sunt puțurile sau ceea ce se colectează din apele pluviale.

Reporter: Obișnuiți să vă urcați și la manșa tractoarelor pentru a lucra personal cu acestea?

Dragoș Drăghicescu: Am lucrat pe fiecare utilaj pe care l-am cumpărat și am încercat să-i înțeleg modul de funcționare. Fie că e combină, fie că e tractor, intru cu ele în sarcină și le testez capacitatea, iar în funcție de limita pe care o are, îi setez operatorului obiectivul zilnic sau săptămânal.Agricultura pe senile la Longin SRL4 Agricultură pe șenile la Longin SRL

Reporter: Cum descrieți relația cu reprezentanții Titan Machinery România?

Dragoș Drăghicescu: Am colaborat foarte bine, ca urmare este al 8-lea echipament pe care ni-l livrează. De fiecare dată au reacționat cu promptitudine, am putut să discutăm și să configurăm utilajele așa cum ne-am dorit, inclusiv pe partea de service am primit un răspuns foarte prompt. Indiferent de tipul solicitării, fie că a fost vorba despre garanție, fie despre o greșeală de-a noastră, toate intervențiile de service au fost tratate cu seriozitate și cu promptitudine.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Dragoș Drăghicescu: În fiecare an am achiziționat câte un nou utilaj. Noi suntem într-o continuă modernizare a echipamentelor din fermă, niciodată nu cred că o să ne oprim din a înlocui vechile utilaje cu altele noi, mai performate, mai puternice, mai bune.

Cisteste si...

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →