3 minute de citit

Agricultura nu este o LOTERIE

Agricultura este o afacere

În multe situaţii, criza de apă, cumulată cu variaţiile mari ale temperaturii şi cu aplicarea unor tratamente şi/sau fertilizare a condus la afectarea gravă a culturilor agricole de toamnă.

Există o veche zicală: „în jocurile de noroc cea mai bună variantă câştigătoare este să nu joci!Acest lucru nu este valabil pentru agricultură. „Agricultura nu este o loterie” spune Leontin Coca. „Agricultura este o activitate economică care poate fi planificată şi făcută după nişte principii agrotechnice şi de afaceri. Comparaţia agriculturii cu loteria nu este adevărată. Acum este nevoie mai mult decât oricând de marfă produsă în curtea ta, pe hectarul tău sau pe mia ta de hectare. Agricultura este o afacere care trebuie asigurată mai mult de 100% cu tehnologie. Trebuie semănat în epoca optimă, nu trebuie să aştepţi ploaia ca să semeni. Poate sunt subiectiv, desigur, suntem interesaţi ca fermierii să facă investiţii în agricultură. Dar investiţiile de care aceştia au nevoie trebuie făcute. De exemplu, dacă au o semănătoare care nu îşi mai face treaba şi dacă au posibilitatea să investească într-o semănătoare care lucrează cu 14km/oră şi cu precizie de 98%, atunci nu trebuie să stea pe gânduriremarcă Leontin Coca.

Leontin Coca_b

Service-ul este cel mai solicitat

Membrii APIMAR se străduiesc ca toate activităţile să continue normal. Aprovizionarea cu piese de schimb se face absolut firesc, iar activităţile de service sunt şi mai solicitate, chiar dacă se munceşte în condiţiile de siguranţă impuse de starea de necesitate. Mulţi dintre dealeri au chiar mai mult de lucru decât în mod obişnuit, pentru că multe din variantele alternative de aprovizionare cu piese nu mai sunt disponibile şi atunci se apelează la piesele „originale”.

Şi pentru furnizorii de maşini şi echipamente agricole „home office-ul” este dispus de măsurile de distanţare socială. Vânzările de maşini şi utilaje agricole sunt încetinite de situaţia generală şi de apetitul investiţional redus, nu din lipsa posibilităţilor de deplasare. Criza aceasta ar trebui să dea un impuls agriculturii, care este un domeniu esenţial şi existenţial, fără de care nu se poate.

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să ai şi ce să pui pe masă. La fel, dacă nu merge tractorul, trebuie reparat. „Principiul românesc „merge şi aşa” nu ar trebui aplicat în agricultură. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim pregătiţi pentru condiţii extreme – secetă prelungită şi ploi fără număr. Este simplu. Nu poţi să ştii când şi în ce condiţii va trebui să lucrezieste concluzia lui Leontin Coca.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →