Conferinţa internaţională de presă BASF – „Sustenabilitatea agriculturii” a avut drept motto „Right balance. Better yield” (Echilibru corect. Producţie mai bună).
BASF este activă în domeniul agriculturii ecologice de mulți ani și oferă numeroase soluţii durabile. De exemplu, fungicidul Revysol® asigură o creștere a producției de grâu cu 4%, protejând și habitatul natural. De asemenea, aplicarea țintită a soluțiilor biologice, cum ar fi feromonii RAK®, care împiedică înmulțirea anumitor dăunători, sunt soluții complementare celor convenționale.
Convențional vs. organic
Între producția convențională şi cea organică, principala problemă este cea a scalabilității. „E dificil să concepem tehnologii care să permită obţinerea aceluiași randament în aceleași zone, la aceleaşi culturi, trecând de la producţia convenţională la cea ecologică”, a remarcat Livio Tedeschi, vicepreședinte senior al diviziei BASF Agricultural Solutions din Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Combinația de tehnologii
Acum se interzic o mulţime de ingrediente active, dar BASF consideră că agricultura inteligentă şi tehnologia Smart Spring va permite o mai bună gestionare a aplicării produselor pentru protecţia plantelor (PPP) la nivel individual fiecărei buruieni sau plante de cultură. „Trebuie să avem o abordare integrată a ceea ce vrem să realizăm: creșterea randamentelor (la hectar) și realizarea acelor condiții de minimizare a emisiilor de CO2, în paralel cu conservarea biodiversității. Și pentru asta există întotdeauna cea mai bună combinație de tehnologii, care pentru unii poate fi convenţională, pentru alţii organică. Deci, abordarea corectă este să folosim cele mai bune tehnologii pe care le avem, fără a încerca o clasificare foarte artificială şi care s-ar putea să nu ne aducă la nivelul de productivitate de care avem nevoie în perioada următoare”, a mai spus Livio Tedeschi.
Grâul hibrid are un potențial imens de producție
Dar sporirea biodiversităţii și reducerea la minimum a emisiilor de CO2 pe terenurile agricole trebuie făcute în paralel cu creșterea randamentelor. Printre soluţiile propuse de BASF se numără şi grâul hibrid. „Atunci când vine vorba de soiuri noi, reproducerea şi amelioararea constituie un proces în continuă evoluție şi suntem foarte încrezători că grâul hibrid va avea un potențial foarte mare de producţie”, consideră Vincent Gros, președintele BASF Agricultural Solutions.
Este de aşteptat ca grâul hibrid produs de BASF să fie lansat la jumătatea deceniului în toate pieţele majore producătoare de grâu din Europa. Dar aprobarea statelor membre poate varia și așa apar uneori diferențe de unul sau doi ani.
Sursa foto: www.basf.com
Vincent Gros
JOINT-VENTURE BOSCH ŞI BASF
Bosch și BASF Digital Farming au semnat un acord joint-venture pentru a comercializa, la nivel global, soluții agricole inteligente dintr-o singură sursă. Această colaborare va ușura munca fermierilor și îi va ajuta să beneficieze de pe urma soluțiilor digitale.
Acordul a fost semnat în noiembrie 2020 și va fi urmat de înființarea unei noi companii cu sediul la Köln – Germania, în primul trimestru al anului 2021. Colaborarea este supusă aprobării autorităților antitrust şi nu au fost prezentate detalii financiare.
Citiți detalii în numărul viitor al revistei Ferma!
un articol de
GHEORGHE GHIŞE