Pe site-ul AFIR a fost depus pentru consultare GHIDUL SOLICITANTULUI pentru accesarea „Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”, ajuns la versiunea 6/2024.
Ghidul Solicitantului este un material de informare tehnică a solicitanților finanţării din Schema de ajutor de stat destinată dezvoltării de noi capacităţii/investiţii pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsumul propriu.
Aici găsiţi toate informaţiile necesare şi regulile pentru pregătirea, elaborarea, editarea şi depunerea proiectului de investiţii, precum şi modalitatea de selecţie, aprobare şi derulare a implementării proiectelor eligibile. De asemenea, conţine Ghidul conţine lista indicativă a tipurilor de investiţii eligibile, documentele, avizele şi acordurile care trebuie prezentate, modelul Cererii de Finanţare al Contractului de Finanţare, precum şi alte informaţii utile pentru completarea corectă a documentelor necesare.
Activităţile eligibile
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
- a) achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară;
- b) construcţii care fac obiectul proiectului de investiție pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană și solară);
- c) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a instalaţiilor/echipamentelor pentru construirea de capacități noi de producție și/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Atenţie: Consumul propriu în cadrul societății sau grupului de societăți va reprezenta obligatoriu minimum 70 % din producția de energie din surse regenerabile a centralei /investiţiei finanțate.
În situaţia în care AFIR declară neeligibile anumite cheltuieli, acestea nu se finanţează/nu se plătesc /se recuperează și rămân în sarcina solicitantului/beneficiarului.
Bugetul total estimat al schemei este de 500.000.000 euro
Bugetul total estimat al schemei este echivalent a aproximativ 2,5 miliarde lei și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare, pentru perioada 2023-2028.
Bugetul mediu anual al schemei nu va depăși 150 milioane de euro, în cadrul fiecărei proceduri de ofertare concurențială fiind stabilit bugetul afectat procedurii concurențiale respective.
Pentru sesiunea de depunere de cereri de finantare din 2024 bugetul propus este destinat următoarelor capacităților instalate:

Finanţarea se acordă în procent de maxim 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20 milioane de euro/beneficiar.
Ce societăţi sunt eligibile?
Solicitanți eligibili sunt:
- Întreprinderile din sectorul agricol (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF1, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro.
- Întreprinderile din sectorul industriei alimentare (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite și înregistrate la ONRC;
- Organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/2004 privind îmbunătățirile funciare, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Solicitanții prezentei scheme de ajutor de stat prevăzuți la pct.a) și b) din sectoarele agricultură și industrie alimentară trebuie să aibă înscrise și autorizate, la momentul depunerii cererilor de finanțare, în statutul societăților și autorizate ONRC ca activități principale sau activități secundare, activități desfășurate în sectoarele menționate definite de următoarele coduri CAEN:
- COD CAEN 01 – Agricultura, vânătoare și servicii anexe
- COD CAEN 10 – Industria alimentară
- COD CAEN 11 – Fabricarea băuturilor
Citeşte şi: Bani pentru irigații, 50% fonduri nerambursabile!